Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

FIFA-presidenten gambler med penger fra Saudi-Arabia

Kontroversielt forslag

Det har lenge vært iskaldt mellom de to fotballpresidentene, men Infantinos forslag om å innføre en ny klubbturnering (Club World Cup) og en ny landslagsturnering (Global Nations League) har skapt en isfront mellom det mektigste regionale fotballforbundet (UEFA) og paraplyorganisasjonen FIFA.

LES OGSÅ: Tør norske myndigheter å støtte Magnus Carlsens boikott av sjakk-VM i Saudi-Arabia?

Utgangspunktet er et tilbud fra det japanske holdingselskapet SoftBank om å betale 25 milliarder dollar (ca. 210 milliarder kroner) for rettighetene til de to nye turneringsformene. Forslaget er å erstatte dagens Club World Cup (Champions League-vinnerne i på de forskjellige kontinentene) og utvide turneringen med flere lag og å erstatte Confederations Cup (prøve-VM) med et mini-VM hvert fjerde år.

FIFA-president Gianni Infantino kom plutselig opp med disse idéene våren 2018 og ønsket et hastevedtak om forslagene i mai i år, uten å gjøre til kjenne hvem som sto bak de enorme summene til de nye turneringsforslagene.

Koblinger til Saudi-Arabia

I ettertid har det altså kommet fram at det var Softbank med støtte fra blant annet Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som ønsket disse endringene. Da Infantino ikke fikk igjennom et vedtak i FIFAs styre i mai i år, blant annet fordi han ikke ville fortelle hvem som sto bak forslaget, ga Softbank FIFA 60 dagers betenkningstid. Nå rapporteres det at Softbank trekker forslaget om det ikke blir vedtatt på styremøtet i Kigali. Det er med andre store krefter som er satt i sving i forkant av styremøtet i Kigali.

LES OGSÅ: Nye utrolige historier om VM i Qatar.

Men Infantino har støtt på to store problemer for å få dette prosjektet i havn. For det første baserer forslaget om ny klubbturnering seg på at 50% av lagene kommer fra Europa. Det har satt sinnene i kok i UEFA de mener at dette kommer til å gå utover deres lukrative Champions League. For det andre har drapet på den saudiarabiske journalisten Khasogghi og det enorme presset mot Saudi-Arabia i den forbindelse gjort forslaget uspiselig for mange andre fotballnasjoner.

Krisehåndtering

I et forsøk på brannslukking i spørsmålet om Saudi-Arabia dro Infantino innom Qatar på vei til Kigali, i et velregissert PR-forsøk på å ta bort fokuset på Saudi-Arabia. Qatar er i bitter konflikt med Saudi-Arabia og Saudi-Arabia har i snart to år forsøkt å isolere Qatar og å frata dem fotball-VM i 2022. Et PR-framstøt i Qatar skulle gi verden inntrykk av at Infantino hever seg over internasjonale konflikter og behandler alle likt. Hvor vellykket det stuntet var er usikkert.

I tillegg har Infantino forklart at det ikke er noen nasjonale interesser involvert i finansieringen av de nye fotballturneringene. Et klart forsøk på å si at Saudi-Arabia ikke har noe med det nye konseptet. Spørsmålet er hvor overbevisende dette er.

UEFA har ni av 37 medlemmer i FIFAs styre og rapportene fra Kigali forteller at de vil stemme nei til de nye forslagene.

Forslag for å dempe kritikken

For å dempe protestene fra UEFA har Infantino og hans team lansert flere forskjellige formater på den nye klubbturneringen.

Ett forslag er å arrangere en 18-dagersturnering i juni i forkant av fotball-VM. Et annet forslag er hvert år å arrangere en oppkjøringsturnering før sesongen starter i perioden juli-august. Det tredje alternativet er å arranger en turnering hvert år der FIFA kan forhandle seg fram til et tidspunkt.

Den nye landslagsturneringen er mindre kontroversiell og ligner i stor grad Nations League-turneringen som UEFA har innført i år. Det mest kontroversielle er hvem som skal finansiere det.

Personkonflikt

Omorganiseringen av den internasjonale fotballkalenderen har blitt en viktig sak for Gianni Infantino. Får han gjennomslag vil det føre til at FIFA tilfører enorme summer til de 211 nasjonale fotballforbundene som er medlemmer i FIFA. Gianni Infantino søker gjenvalg neste år og store pengesummer til forbundene som skal avgjøre hans skjebne neste år kommer godt med i valgkampen.

Dette kan også ha bidratt til konflikten mellom Gianni Infantino og Aleksander Ceferin. Som Josimar avslørte i 2016 var Infantino sterkt delaktig i valget av Ceferin som UEFA-president.

I ettertid har de to blitt store rivaler. Det skyldes delvis at Ceferin ønsker å beskytte de økonomiske interessene til UEFA, men også at Ceferin bruker samme rådgiver som sjeik Salman fra Bahrain. Sjeik Salman var en av motkandidatene til Infantino i 2016 og Salman har den siste tiden begynt å mobiliser krefter mot Infantino igjen, kanskje fordi han ønsker å utforder Infantino på nytt i 2019?

LES OGSÅ: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen?

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT