Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Infantino med lykkeønskninger: – Russerne får presidenten hvis de vil

FIFA-president Gianni Infantino ga i en videohilsen sin støtte til Arkadij Dvorkovitsj, den russiske kandidaten til presidentvervet i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

– Det sier mye om at Dvorkovitsj er en størrelse av internasjonalt kaliber, som kan trekke på en rekke støttespillere fra høye posisjoner, sier sjakkekspert Torstein Bae til Idrettspolitikk.no.

FIFA-presidenten med videohilsen

Støtteerklæringen kom i en videohilsen til det russiske sjakkforbundet. Og det er ikke overraskende. Arkadij Dvorkovitsj ledet den lokale russiske organisasjonskomiteen i fotball-VM i Russland i sommer og Infantinos hilsen var også en takk for sist for et VM han er meget fornøyd med. Dette var Infantinos første VM som FIFA-president, et VM han mener er tidenes beste.

I sin hilsen, som ligger ute på nettsiden til det russiske sjakkforbundet, sier Infantino

«Etter å ha kommet hjem fra et utrolig vellyket fotball-VM i Russland, er jeg glad for å si et par ord til deg og til resten av sjakkverdenen».

«Først av alt vil jeg si at VM i Russland er tidenes beste VM. Det ble best takket være samarbeidet med den lokale russiske organisasjonskomiteen, ledet av en av dere, Arkadij, min gode venn, som ledet showet i Russland og som har vist at han greier å organisere store arrangementer som dette».

Arkadij Dvorkovitsj ledet også VM-organisasjonskomiteen i Sotsji 2014, da Magnus Carlsen spilte om VM-tittelen mot Viswanathan Anand fra India.

Internasjonalt press

Arkadij Dvorkovitsj har tette bånd til Kreml og president Vladimir Putin. Dvorkovitsj var i flere år visestatsminister i Russland, men gikk av 18. mai i 2018. Infantino takket under fotball-VM Vladimir Putin personlig for hans gode innsats for fotballen.

Kampen om å bli sjakkpresident har vært hard og Vladimir Putin skal ha engasjert seg sterkt i kampen for at hans tidligere visestatsminister skal få det prestisjetunge vervet. En av de andre kandidatene til presidentvervet, Georgios Makropoulos, en gresk internasjonal mester som har sittet i FIDEs styre i over 30 år og i 22 år har vært FIDEs visepresident, har protestert mot Vladimir Putins innblanding i FIDE-valget.

Makropoulos hevder at russiske ambassader rundt om i verden har drevet valgkampanje for Dvorkovitsj og at Putin personlig presset Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å overtale det israelske sjakkforbundet til å stemme på den russiske kandidaten og ikke på Makropoulos, slik de i utgangspunktet hadde lovet.

Torstein Bae fremhever også Putins framstøt til Netanyahu.

– Etter min vurdering er Dvorkovitsj klar favoritt nå. Hvis russerne vil ha presidenten i FIDE, får de presidenten i FIDE. Prestisjen der er en annen enn i andre land, sier Bae.

– Vanskelig å si hvem som er beste kandidat

Torsein Bae er mest kjent for sin rolle som sjakkommentator for NRK, men han er også tidligere president i Norges Sjakkforbund og sonepresident i FIDE. Han ønsker ikke å si noe om han mener den russiske kandidaten er den beste.

– Om han er best synes jeg er vanskelig å si, programmene er tynne. Han er formodentlig kompetent, men ønsker han vervet eller å utrette noe. Det gjenstår å se, sier Bae.

Valget finner sted på FIDE-kongressen i den georgiske byen Batumi, 3. oktober 2018 og i tillegg til den greske og den russiske kandidaten stiller den britiske stormesteren Nigel Short.

LES OGSÅTør norske myndigheter å støtte Magnus Carlsens boikott av sjakk-VM i Saudi-Arabia?

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT