Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Tøff maktkamp om presidentvervet i Idrettsforbundet

Fristen for nye kandidater til å melde seg på presidentvalgkampen er 10. desember, men mye tyder allerede nå på at Tom Tvedt vil bli utfordret av Sven Mollekleiv. Presidentvalget foregår på Idrettstinget på Lillehammer 24.-26. mai neste år.

LES OGSÅ: Idretten trenger ikke en reform – den trenger en revolusjon.

Stor misnøye

Det er stor misnøye i flere særforbund og hos flere idrettskretser med jobben Tom Tvedt har gjort i sine tre år som idrettspresident, blant annet for håndteringen av åpenhetsdebatten i NIF, hans klønete medieopptreden og også håndteringen av Linda Hofstad Hellelands kandidatur som WADA-president. For å nevne noe.

Frustrasjonen skal ha ført til at flere har henvendt seg til Sven Mollekleiv og bedt ham om å stille som kandidat.

– Idretten og valgkomiteen må se på dette, men dersom de tar kontakt og spør, så er jeg veldig positiv. Det å være idrettspresident er et viktig tillitsverv for idretten, samfunnet og frivilligheten her til lands. Det er en realitet at veldig mange har spurt om jeg kan ta på meg en slik utfordring, sa han til VG i juni.

Denne høsten har han vært enda tydeligere.

– De siste ni årene har det vært uaktuelt, fordi jeg har vært president i Røde Kors. Men i fjor høst hadde jeg sittet så mange år som det er mulig, og kunne ikke fortsette, sa Mollekleiv til Aftenposten i slutten av september.

Det betyr at det nå ikke er noe som hindrer han i å stille. Det er det også andre grunner til.

God match

Sven Mollekleiv virker som en taktiker som ønsker å samle tilstrekkelig støtte og først ønsker å finne ut av hvem han eventuelt vil konkurrere med, utenom Tvedt, før han lanserer sitt kandidatur.

En kandidat det lenge har gått rykter om er Åsne Havnelid. Havnelid har bakgrunn som administrerende direktør for ski-VM i 2011, assisterende Toppidrettssjef i Olympiatoppen og daglig leder ved Toppidrettssenteret.

Flere Idrettspolitikk.no har snakket med mener at hun ville vært en sterkere kandidat enn Sven Mollekleiv. Hun ville vært en god match for den nye generalsekretæren Karen Kvalevåg, sies det og hun ville vært en sterk kandidat både blant idrettskretsene og hos særforbundene, en person som skjønner toppidrett, vet hvordan man arrangerer store mesterskap og har god kunnskap om breddeperspektivet i norsk idrett.

Holder seg unna

Om hun skulle stille til valg ville det vært svært overraskende for mange fordi hun kun har to år bak seg som Norsk Tipping-direktør.

– Jeg er ikke spurt og har en spennende jobb som leder av Norsk Tipping som jeg mener er viktig for å bidra med gode rammebetingelser for norsk idrett, sier Åsne Havnelid til Idrettspolitikk.no på spørsmål om hun er spurt om å stille som presidentkandidat og om hun hadde svart ja hvis hun hadde blitt spurt om å stille som kandidat.

Havnelids kandidatur kan ha vært nærmere en realitet enn vi aner og mye tyder på at hun har hatt lyst til å stille, men at hun ikke ville gå i beina på sin tidligere kollega i Røde Kors, da han ønsket å stille. Stemmer dette styrker det i så fall Mollekleivs kandidatur.

Få åpenbare kandidater

Flere medier har spurt om valgkomiteen kommer opp med en kvinnelig motkandidat til Tom Tvedt. Navnet som nevnes oftest er nåværende styremedlem Anne Berit Figenschau. Hun vil ikke si noe om hun ønsker å bli idrettspresident eller ikke.

Figenschau er en nær alliert av tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland og har vært en av få røster i det nåværende idrettsstyret som har luftet sin misnøye om Tom Tvedts håndtering av idrettspolitiske saker de siste tre årene.

Ved flere anledninger har Mollekleiv kommet med klare stikk mot dagens NIF-ledelse.

Allerede i 2016, da han fortsatt var president i Røde Kors og ledere for Fotballforbundets etiske komité, stilte han seg på daværende kulturminister Linda Hofstad Hellelands side i hennes kamp for mer åpenhet i norsk idrett.

– Kulturministeren sier at staten har krav på dokumentasjon når staten bevilger penger. Det er et meget rimelig krav. For dette er offentlige midler, sa Mollekleiv til VG da.

Mollekleiv en fortid i Idrettsforbundet, Norges Fotballforbund og Vålerenga, og han har jobbet som generalsekretær i Røde Kors i perioden 1991–2001. I perioden 2008-2017 var han president i Røde Kors.

Støtter Helleland, utfordrer Tvedt

Han fortsatt sin kritiske linje til det nåværende styret. I april i år kritiserte han for eksempel Tom Tvedt og resten av styret i NIF som vil legge ned sitt eget idrettsmedisinske etiske råd, etter kun tre års virksomhet, og heller hente inn eksperthjelp fra sak til sak.

Siden den gang har dopingproblematikk, astmakrangel, spillpolitikk og kampfiksing vært på dagsorden. Det reagerte Sven Mollekleiv tydelig på. Han er medlem i dette rådet.

Sven Mollekleiv har også vært tydelig i kampen mot doping og gitt sin uforbeholdne støtte til Linda Hofstad Helleland, Tom Tvedts store fiende.

Det fikk vi blant annet se på en internasjonal antidopingkonferanse i Oslo 25. juni år, der Mollekleiv deltok sammen med Tom Tvedt, en konferanse som ikke kan tolkes som noe annet enn en lansering av Hellelands kandidatur som presidentkandidat til Verdens antidopingbyrå (WADA). Der fikk Mollekleiv en langt større plass enn Tvedt.

Etter det har Mollekleiv, i motsetning til Tvedt, vært langt tydeligere i sin støtte til Helleland og mer kritisk til det internasjonale antidopingarbeidet enn idrettspresidenten.

– Det er ingen tvil om at når Norge har en nestleder i WADA (Helleland), som har et tydelig standpunkt og ønsker å etablere et uavhengig WADA, da finnes det ingen argumenter for å ikke stille seg bak det, sa Mollekleiv til Dagbladet i september.

LES OGSÅ: Hellelands tøffe kamp

Maktkampen i idretten er noen ganger nådeløs. Og skulle Mollekleiv melde seg på i kampen om det øverste vervet i norsk idrett og i Norges største frivillige organisasjon, vil sittende president få en tøff vår. Slik det ser ut nå blir dette en kamp mellom dem som vil fortsette arbeidet tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland startet og dem som ønsker mer av det samme.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT