Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Eldar Rønning om kampen mot doping: – Drapstrusler er helt forferdelig

Idrettspolitikk.no: – Drapstrusler er helt forferdelig og viser hvorfor dette er så vanskelig å ta en avgjørelse på, sier Eldar Rønning til Idrettspolitikk.no.

Det sier han om drapstruslene som har kommet mot den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, etter hans protester mot det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) håndtering av russiske doping

Eldar Rønning la opp som langrennsløper i 2016, men ble i 2017 valgt inn som utøverrepresentant i Den europeiske olympiske komité (EOC). Rønning tok en fjerdeplass på stafetten i OL i Sotsji i 2014 og en 12. plass på 15 km. Russerne tok sølv på stafetten, men det er i etterkant sådd tvil om russerne var rene.

LES OGSÅ: IOC holder utøverne som gisler.

Drapstrusler

Frontene er harde i spørsmålet om hvordan Russland skal straffes etter alle dopingavsløringene de siste årene. Svært få utøvere har ytret seg og de som gjør det møter ofte ubehageligheter. Det er den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson et godt eksempel på.

Samuelsson tok individuell sølvmedalje og gull på stafetten i OL Pyeongchang i 2018, men boikottet blant annet verdenscupavslutningen i russiske Tjumen i år, i protest mot manglende vilje hos det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) for å rydde opp i russisk doping.

Dette førte til at han under OL i Pyeongchang ble grovt hetset på nettet og i forrige uke fikk han drapstrusler på epost.

– Jeg brenner så mye for denne saken, så jeg greier ikke å holde munn, sa han denne uken til den svenske avisen Dagens Nyheter.

– Men det er ikke alltid morsomt, forrige uke fikk jeg eposter der det står at noen vil drepe meg.

Samuelsson skal ha fått en epost fra en «dødsskvadron fra Russland» og som krever tre Bitcoin (ca. 180.000 kroner) innen 24 timer for ikke å bli drept. Senere skal han ha fått en påminnelse om at fristen snart var ute.

– Det er selvsagt ubehagelig, sier Samuelsson.

Han sier at han til tross for trusler ikke vil la seg stoppe i denne saken fordi denne debatten er for viktig til å bli tiet i hjel.

Svært få utøvere har stått åpent fram og fortalt hva de mener om de internasjonale særforbundenes håndtering av russiske doping og også hvordan Det internasjonale antidopingbyråets (WADA) håndtering av saken.

Samuelsson er en av de få som har stått fram og sagt sin mening. Det samme er den norske roeren Olaf Tufte, som denne uken i VG tok et oppgjør med WADAs håndtering av russiske doping. Den mest fremtredende utøveren i dette spørsmålet er den tidligere canadiske langrennsløperen og olympiske mester, Beckie Scott.

Scott er leder for WADAs utøverkomité og forlot denne uken i protest WADAs kontrollkomité (Compliance Review Committee) fordi den anbefalte å oppheve suspensjonen av RUSADA, til tross for at det russiske antidopingbyrået og russiske myndigheter ikke har etterkommet WADAs viktigste krav om endringer: anerkjenne funnene i den mye omtalte McLaren-rapporten og frigi data fra RUSADA.

Sebastian Samuelsson er ikke overrasket over at utøvere ikke ønsker å ytre seg i slike spørsmål.

– Jeg tror det er flere grunner til det. Utøverne ønsker å fokusere på å konkurrere og så er man klar over at det kan bli en stor greie med hat og trusler, sier han til Idrettspolitikk.no.

Ønsker norske idrettsstjerner på banen

Han skulle ønske at flere norske utøvere tok et klart og tydelig standpunkt.

– Selvsagt ønsker jeg at flere uttaler seg offentlig om dette. Norge er en stor idrettsnasjon med mange stjerner i mange ulike idretter. På den annen side har jeg respekt for at man velger å holde en lav profil.

Sebastian Samuelsson mener at WADA står ved et veiskille og at suspensjonen av RUSADA ikke må oppheves før de har møtt alle de opprinnelige kravene til WADA. Han mener også at Linda Hofstad Helleland er en god kandidat som ny president i WADA.

Eldar Rønning gir Samuelsson full støtte.

– Min mening er at suspensjonen ikke bør oppheves før de har godkjent McLaren rapporten og utlevert dopingprøvene WADA etterspør, sier Rønning til Idrettspolitikk.no.

– Jeg støtter selvfølgelig Helleland som en norsk kandidat som WADA-president.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland forventes å være i mindretall når WADA-styret på 12 personer (seks fra idretten og seks fra nasjonale myndigheter) skal stemme over om å oppheve suspensjonen av det russiske antidopingbyrået (RUSADA) eller ikke. RUSADA har vært suspendert siden 2015.

Helleland, som også er visepresident i WADA, har vært svært tydelig på at hun ønsker å stemme for fortsatt suspensjon, og hun har blant annet fremhevet Samuelssons innsats i dette spørsmålet.

LES OGSÅ: Hellelands tøffe kamp

Få som tør ytre seg

Eldar Rønning er en av noen få norske utøvere som sitter i et internasjonalt verv som utøverrepresentant og selv om utøverkomiteen i EOC er lite kjent og har lite makt har forskjellige utøverkomiteer blitt en sentral del av maktkampen i og rundt WADA.

Åtte av 17 medlemmer i WADAs utøverkomité har åpent gått ut og protestert mot å oppheve suspensjonen av WADA. Utøverkomiteen i IOC har på den andre siden sagt at de ønsker å oppheve suspensjonen. Fem i IOCs utøverkomité sitter også i WADAs utøverkomité og fire av disse mener at suspensjonen av Russland kan oppheves. Det mener ikke den tyske utøverkomiteen og utøverkomiteen i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Den norske OL- og verdensmesteren Andreas Thorkildsen sitter i IAAFs utøverkomité og 19. september sendte de ut sin støtte til å opprettholde suspensjonen av RUSADA. Til Idrettspolitikk.no sier Thorkildsen at suspensjonen av RUSADA ikke bør oppheves før veikartet som WADA la i fjor er oppfylt. Han mener også at Linda Hofstad Helleland er en god kandidat som ny WADA-president og han har fått med seg at den norske idrettspresidenten Tom Tvedt har vært tilbakeholden med sin støtte til Helleland.

– Som norsk idrettspresident syntes jeg det er merkelig at han ikke gir sin støtte til Helland, det bør han ha en god grunn til ikke å gjøre, sier Thorkildsen til Idrettspolitikk.no

Idrettspolitikk.no har også vært i kontakt med OL- og verdensmester i skihopping, Andreas Stjernen om bråket i og rundt WADA. Stjernen sitter i utøverkomiteen til det internasajonale skiforbundet (FIS). På spørsmål om han støtter ytterligere suspensjon av RUSADA og om han mener Helleland er en god kandidat som WADA-president, svarer han:

– Jeg har dessverre ikke nok innsikt i dette til å kunne gi deg noe godt svar.

Press på utøvere

Idrettspolitikk.no sitter på brev fra utøverkomiteene til Den asiatiske olympiske komite (OCA), utøverkomiteen til Den afrikanske olympiske komité (ANOCA) og utøverkomiteen til EOC, som ble sendt til IOC i forkant av lekene i Rio i 2016. De gir sin fulle støtte til IOCs håndtering av Russland og går samtidig til angrep på utøvere som mener noe annet. Brevene gir inntrykk av et koordinert angrep og flere av dem som satt som ledere av disse utøverkomiteene ønsket å bli valgt inn i IOC.

Eldar Rønning sier at utøverkomiteen i EOC i år ikke har diskutert hva man skal gjøre med Russland.

– Vi har ikke spesifikt diskutert i komiteen om RUSADA bør få suspensjonen opphevet, sier han til Idrettspolitikk.no

LES OGSÅ: WADAs mørke kjeller.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT