Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

IOC holder utøvere som gisler

Den norske barne- og likestillingsministeren og visepresidenten i WADA, Linda Hofstad Helleland gikk i går ut med en pressemelding der hun støttet de syv utøverne i WADAs utøverkomité (Ben Sandford, Chiel Warner, Greta Neimans, Vicki Aggar, Petr Koukal, Richard Schmidt og Hayley Wickenheiser) som (i tillegg til lederen for komiteen, Beckie Scott) har protestert kraftig mot å oppheve suspensjonen av det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

LES OGSÅ: Hellelands tøffe kamp

Argumentet er at RUSADA ikke har etterkommet de viktigste kravene i veikartet som WADA presenterte for RUSADA i fjor. Det er ikke WADA som skal lempe på kravene, men RUSADA som må etterkomme de kravene WADA har satt som er argumentet til utøverne.

I alle festtaler hører vi fra IOC at det er utøverne som skal stå i sentrum og at kampen mot doping skal beskytte ærlige utøvere mot juks. Men i etterkant av avsløringene om statsorganisert doping i Russland har det vist seg at IOCs ledelse gjør alt de kan for å lempe på kravene til Russland, slik at de raskest mulig kommer tilbake til normalen. I dette spiller de utøverne opp mot hverandre.

IOC utøver sterk innflytelse på WADA og dette har vi nok en gang fått bevis på de siste dagene etter at det ble kjent at WADAs kontrollkomité (Compliance Review Committee) og WADAs president og generalsekretær har antydet at suspensjonen av RUSADA kan oppheves til tross for at Russland ikke har etterkommet kravene som WADA har satt. Hensynet til utøverne kommer altså i andre rekke.

I dette spillet er det påfallende hvordan utøvere som er nært knyttet til IOC holder seg i ro eller kritiserer andre utøvere som ønsker å straffe Russland for de ugjerningene de har gjort.

LES OGSÅ: WADAs mørke kjeller

Både WADA og IOC har sine utøverkommisjoner. I WADAs utøverkommisjon sitter det 17 utøvere og i IOCs utøverkommisjon sitter det 20. Fem av utøverne i IOCs utøverkommisjon sitter også i WADAs utøverkommisjon (Hayley Wickenheiser, Emma Terho, Seung Min Ryu, Kirsty Coventry og Danka Bartekova) og to av disse er henholdsvis lederen og nestlederen (Kirsty Coventry og Danka Bartekova).

Av de fem utøverne i IOCs utøverkommisjon som også sitter i WADAs motstykke er det bare Hayley Wickenheiser som har skrevet under på oppropet til utøverne i WADA-kommisjonen. Hun er fra Canada, akkurat som lederen for denne kommisjonen, Beckie Scott. Dette er ikke tilfeldig.

Beckie Scott har lenge vært en av de tøffeste utøverne i kampen mot doping og hun har lenge ønsket streng straff av Russland. Dette har ført til et enormt press på henne, også fra utøvere i IOCs utøverkommisjon.

I fjor oppsto det stor konflikt mellom daværende leder for IOCs utøverkommisjon Angela Ruggiero og nestlederen Tony Estanguet (han er i dag ordinært medlem av denne kommisjonen) for sitt engasjement i Russlandspørsmålet. I september i fjor sendte de to ut et skriv til andre utøvere der de direkte kritiserte Beckie Scott for at hun ønsket at russerne skulle delta som nøytrale utøvere under OL i Pyeongchang i 2018 på grunn av dopingen som var avslørt i Sotsji i 2014.

Ikke bare fører tette forbindelser mellom ledere i WADA og IOC til at presset på utøvere som taler antidopingens sak blir tøff. IOC skyver også utøvere foran seg for å presse dem som mener noe annet enn dem selv.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT