Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hellelands tøffe kamp

WADA slår sprekker

Det toppet seg foreløpig i helgen da den tidligere langrennsstjernen og lederen for WADAs utøverkomité, Beckie Scott forlot WADAs kontrollkomité (Compliance Review Committee) i protest mot den Russlandsvennlige linjen til sentrale WADA-representanter.

Saken fortsetter under bildet.

Brev fra utøvere i WADAs utøverkomité som protesterer mot WADA tilnærming til Russland.

 

Scott har vært en sterk forkjemper for renere idrett og en tydelig leder for mange idrettsutøvere. Hun fikk denne uken støtte av 17 representanter i WADAs utøverkomité. Det begynner å ligne på et utøveropprør i og rundt WADA og det er bare å håpe på at det påvirker WADA i riktig retning.

Nå har også Linda Hofstad Helleland kastet seg på protestbølgen i forkant av møtet på Seychellene. I en pressemelding i dag gir hun sin fulle støtte til utøveropprøret og sier til WADA-styret at de må støtte utøvernes bekymring og at suspensjonen av RUSADA ikke må opphøre før de har godkjent McLaren-rapporten og utlevert dopingprøver som WADA etterspør. Helleland er visepresident i WADA.

Saken fortsetter under bildet.

Linda Hofstad Hellelands pressemelding om opphevelse av RUSADA-suspensjonen.

 

LES OGSÅ: WADAs mørke kjeller

Norske konfliktlinjer

Situasjonen som har oppstått, med utgangspunkt i alle dopingavsløringene i Russland, påvirker også konfliktlinjene i norsk idrettspolitikk. Årsaken til det er at Linda Hofstad Helleland ønsker å bli president i WADA og ta over for Craig Reedie, som har fått omfattende kritikk for sin håndtering av de russiske dopingsakene de siste årene. Han sitter både som president i WADA og i styret til IOC, altså en mann med to hatter i dopingspørsmål.

Vi skulle tro at hun ville få helhjertet støtte fra norsk idrett, blant annet fordi hun har vært svært tydelig i sin kritikk av sentrale internasjonale idrettstopper og deres manglende kamp mot doping. Men slik er det ikke og det er flere grunner til det.

Denne uken kunne VG fortelle at idrettspresident Tom Tvedt ikke ønsker å gå åpent ut med sin støtte av Hellelands kandidatur og henviser til at han ikke vil å blande seg inn i hvem myndighetene ønsker seg som kandidat til presidentvervet. På samme måte som han ikke vil at myndighetene skal blande seg inn i idrettens prioriteringer. Det høres litt kunstig ut og det hadde vært spennende å hørt ham vurdere en person som Jens Stoltenberg til en slik posisjon. Det kan være flere grunner til denne tilbakeholdenheten.

Det er nærliggende å tolke dette som en takk for sist til Helleland, som i sin periode som kulturminister, herjet vilt med Tom Tvedt og norsk idrett, i kampen om åpenhet og prioritering av penger. Det kan med andre ord være være personlige vurderinger som ligger bak.

Men det kan også være taktiske vurderinger. Jeg har tidligere stilt spørsmål ved Hellelands tidlige lansering av sitt kandidatur. Valget er i november neste år og hun lanserte sitt kandidatur før sommerferie i år. Det gir nok av tid for sterke motkrefter der ute til å mobilisere og så splid blant dem som i utgangspunktet kan tenke seg å stemme på henne. Norsk idrett vil garantert stille seg bak en norsk kandidat som er sikker på å vinne. Det er ikke tilfelle nå.

Internasjonal splittelse

Lederen i Antidoping Norge (ADN), Anders Solheim har sammen med mange andre nasjonal antidopingbyråer anbefalt WADA om ikke å innlemme Russland i det gode selskap igjen, før Russland viser virkelig vilje til å rydde opp i dopingproblemet sitt. Der er det langt fram.

Solheim har også vist sin støtte til Helleland som ny president i WADA. Det skjedde på et stort antidopingseminar i Oslo, 25. juni. Der var også den mulige motkandidaten til Tom Tvedt som Idrettspresident, Sven Mollekleiv, som ga sin fulle støtte til Hellelands arbeid. Kampen om WADA splitter med andre ord ikke bare internasjonalt, men den lager også en konfliktlinje nasjonalt. Den eneste som snakket Helleland midt i mot på konferansen var det nylig avgått norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg.

LES OGSÅ: Norwegian WADA Vice President Linda Helleland steps up fight for top job in WADA

Det påfallende med konferansen i Oslo – bortsett fra at en av arrangørene var den indiske guruen Sri Sri Ravi Shankar – var fraværet av representanter for internasjonale særforbund og at de fleste som var til stede støttet Hellelands linje i kampen mot doping. Heller ikke den eneste foreslåtte motkandidatene til Helleland, den tidligere polske friidrettsutøveren Witold Banka som i dag er sportsminister i Polen. Det er verdt å merke seg at WADA-konferansen der presidentvervet skal stemmes over neste år, er i Katowice i Polen. Det i seg selv er en fordel for Banka.

Mye tyder på at Helleland kjemper en bratt bakke for å komme seg til topps i WADA. WADA er satt sammen med halvparten representerer fra idretten og resten av representanter fra nasjonale myndigheter. Og skal WADA følge sine uskrevne regler er det ved neste korsvei en fra myndighetssiden som skal ta over som president. Craig Reedie har vært idrettens representant i tre perioder når han går av. Og her er matematikken er enkel. Greier idretten å samle seg om én kandidat og myndighetene ikke greier å samle seg om sin, er Helleland dømt til å mislykkes.

To av dem som var på konferansen i Oslo i juni var Travis Tygart og David Howman. Tygart er leder for USAs antidopingbyrå (USADA) og har vært svært hard mot WADA, IOC og andre som ønsker en rask løsning på Russlands-problemet. Han har også vært en sterk forkjemper for et helt uavhengig WADA, akkurat slik Helleland ønsker seg. Dette er noe idretten hater å høre.

Howman er tidligere generalsekretær i WADA og leder i dag det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) uavhengige integritetsenhet (Athletics Integrity Unit). Han har støttet Hellelands tiltak «One Voice», et tiltak som skal samle stemmene til myndighetssiden i WADA. Dette er også svært upopulært blant idrettsledere verden over. Dine venner kan bli di verste fiende i slike maktkamper.

Kilder tett på Helleland har fortalt at «alle» var invitert til konferansen, men at de som var uenig med Helleland uteble. På den måten var denne konferansen å betrakte som en lanseringskonferanse for Helleland og ikke et debattforum for en ny antidopingpolitikk. Jeg er usikker på hvor vellykket det var.

Venner og fiender

At Helleland er på lag med personer som Travis Tygart kan derfor hemme hennes kandidatur. Han er svært mislikt for sin kompromissløse holdning til internasjonale idrettstopper og støter folk fra seg, heller enn å være en stemmesanker. Tygart har også en dårlig sak når det gjelder dopingreformer fordi han ikke greier å få de store amerikanske idrettene på sitt lag (NBA, NHL, NFL, MBL). Spørsmålet er hvem han egentlig representerer. Ingen av disse har noe som helst med den olympiske bevegelse å gjøre.

Linda Hofstad Hellelands styrke i kampen om å bli president er at hun ikke står i gjeld til noen. Hun er helt uavhengig av den idretten som skal kontrolleres. Men det er også hennes store svakhet.

Hun mangler et godt nettverk i idretten og rådgiverne hun omgir seg med sitter ikke på innsiden hos dem som hun må overbevise for å vinne valget. Hun er kompromissløs og hvis Banka viser seg som den kompromissvillige kandidaten, så har han en stor fordel. I dette spillet er det allianser og nettverk som avgjør om du vinner, ikke gode ideer og idealisme.

Skulle WADA-styret innlemme Russland i det gode selskap på styremøtet denne uken, er det et signal om at Helleland-leiren er i mindretall. Det vil også si noe om hennes sjanse til å bli president i WADA.

Håpet for Helleland er at Craig Reedie går av før tiden og skaper panikk i idretten. Spørsmålet er om siste dagers hendelser i og utenfor WADA er et slikt øyeblikk.

Jeg er i ferd med å etablere en betalingsløsning for denne nettsiden. Inntil det er fikset er det mulig å gi et bidrag på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT