Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hevnen er søt i Russland

 

Russland er ute av VM og alle er fornøyde, også Russlands president Vladimir Putin. Det er to ting som kan gjøre Putin enda mer fornøyd: Engelsk VM-gull og engelsk tribunebråk.

To ganger har England arrangert store fotballmesterskap. I 1966 vant de VM på hjemmebane i en kontroversiell finale mot Vest-Tyskland og i 1996 tapte England semifinalen i fotball-EM på hjemmebane på straffer mot Tyskland. Tyskland vant finalen mot Tsjekkia og fikk sin søte hevn for nederlaget mot England i 1966.

Football’s coming home?

I år er VM i Russland, et mesterskap som hele England mener burde funnet sted i fotballens hjemland. England var favoritt til å få VM i 2018 da FIFA stemte over dette i 2010, men det var Russland som fikk mesterskapet på svært tvilsomt vis.

Skulle England vinne VM i Russland vil låta «Football’s coming home» av Three Lions, som ble laget til fotball i 1996 og som har blitt omskrevet til nesten alle mesterskap etter dette, bli oppfylt i Russland. For engelskmennene vil det være den ultimate hevnen for drøye 50 år med ydmykelser på og utenfor fotballbanen.

Men det kan også være en gave til Vladimir Putin.

Russerne har overprestert

Det russiske laget har overgått seg selv i dette mesterskapet og etter alle dopingavsløringene de siste årene – også med sterke mistanker om organisert doping i det russiske fotballandslaget – var det mange som mente at Russland burde bli utestengt fra sitt eget mesterskap.

Det tanken turte ikke FIFA-president Gianni Infantino å tenke. Istedenfor har han på vegne av hele verden takket Vladimir Putin for et flott mesterskap og for å bidra til at de negative stereotypiene av russere og Russland har blitt knust under dette mesterskapet. Infantino var blant annet imponert over alle russere som smilte vennlig til ham da han gikk over Den røde plass. Intet mindre.

Ikke bare har det russiske laget overprestert resultatmessig, men de har også løpt overlegent mest av alle lag i dette mesterskapet og på den måten bidratt til ytterligere spekulasjoner om doping. Dette blir glemt i all støyen på fotballtribunene på de elleve arenaene i Russland der mesterskapet finner sted.

Putins Potemkin-kulisser

TV-bilder og reportasjer fra norske medier og mediehus i andre deler av verden viser oss et annet bilde av Russland enn det negative bildet som mange fryktet på forhånd. Akkurat slik Vladimir Putin og Gianni Infantino vil at vi skal oppfatte Russland under dette mesterskapet. Norske tv-kommentatorer skryter uhemmet av stemningen på tribunen og av gjestfriheten og gleden til de russiske fotballsupporterne de har snakket med (de fleste med perfekt engelsk aksent). Har vi latt oss lure av Putins Potemkin-kulisser? Kanskje.

Paradoksalt nok kan det positive inntrykket vi utenfor Russland sitter igjen med (etter flere år med kritikk av Russland for anneksjon av Krim, seriedrap av regimekritiske journalister og opposisjonelle, homofob politikk og uhyrligheter i Syria og andre alvorlige ting) føre til at Putin får problemer på hjemmebane.

Sprekker i fasaden

Putin har i hele sin karriere som president og statsminister og nå som president igjen tjent på at Russland har blitt isolert og angrepet fra utlandet. Det har styrket hans posisjon og gitt ham rollen som den sterke mannen som motstår angrep utenfra. Spørsmålet nå er om fotball-VM nå bidrar til å avsløre Putins svakheter.

Det er to indikasjoner på at det kan være tilfelle.

For det første har fotball-VM kostet enorme summer. Det er forventet at de totale kostnadene for fotball-VM vil komme på godt over 100 milliarder kroner. Store deler av disse pengene har gått rett i lommene til rike byggherrer og rike oligarker som Putin var avhengig av for å få VM i 2010. Korrupsjonen har vært enorm i byggeprosessen og i et par år etter at Russland fikk mesterskapet trodde byggherrene i de elleve byene som skulle arrangere mesterskapet at Putins pengebinge var utømmelig.

Det var den ikke og etter hvert skrudde Putin igjen pengekrana, noe som blant annet førte til pengemangel og forsinkelser i byggeprosessene. Fotballbladet Josimars avsløringer av bruken av nordkoreanske arbeidere i byggingen av fotballarenaen i St. Petersburg var et symptom på dette: russerne måtte ty til billig arbeidskraft for å få anleggene ferdig til mesterskapsstart. Denne plutselige innstrammingen har ført til at mange av de rike støttespillerne til Putin ikke har like stor sansen for ham lenger. Det kan bety større motstand i Kreml i tiden som kommer.

Nettrollene vender seg mot egen befolkning

For det andre har den enorme pengebruken (kombinert med lavere oljepris enn for noen år siden) ført til at Russland har måttet kutte ned på offentlige utgifter. Dette er et kjent fenomen i land som arrangerer VM og OL. Det samme så vi i Brasil for fire år siden, der økningen i busspriser førte til enorme demonstrasjoner og avsløringer av omfattende korrupsjon i forbindelse med fotball-VM i 2014 og OL i Rio i 2016. Dette er med andre ord ikke noe russisk fenomen, men utslaget i Russland kan bli annerledes.

På VMs åpningsdag – da Putin satt og kosepratet med den saudiarabiske prinsen og FIFA-president Gianni Infantino under åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia – ble pensjonsalderen skrudd opp i Russland for å spare den russiske staten for utgifter. (Dette ligner strategien Putin brukte under åpningsseremonien i Beijing-OL i 2008 da Russland gikk til angrep på Georgia.) Dette er en potensiell politisk bombe som kan skade Putin på sikt.

Aftenposten kunne denne uka fortelle at alle nettrollene på Twitter og Facebook, som støtter Putins kamp mot vestlige motkrefter, sluttet med trolling av vestlige aktører og heller begynte å spre kommentarer og nyheter om hvor bra det er at pensjonsalderen økes i Russland. Det betyr at Putin startet en kamp mot egen befolkning i sosiale medier midt under fotball-VM. Det kan slå hardt tilbake når et russisk folk med mer selvtillit har sovet ut rusen etter en vellykket folkefest.

Engelsk bråk

Derfor kan et engelsk VM-gull og bråk fra engelske fotballsupportere gjøre Putins fotball-VM en tjeneste.

Et engelsk VM-gull vil være den ultimate hevnen for England etter at de ble snytt for VM på hjemmebane. Å vinne fotball-VM i Russland vil i England bli sett på som en ydmykelse av Putin og Russland og i engelsk presse sannsynligvis bli omtalt med krigstyper og som en rettferdiggjøring av all urett som Russland har påført England helt siden vikingtiden.

Siden Aleksander Litvinenko ble drept i London i 2006 har det vært svært anstrengt mellom Russland og England/Storbritannia og en engelsk VM-pokal vunnet i Russland vil i England bli oppfattet som om verdens rettferdighet har seiret. Det er bra for Putin. Da kan han si gratulerer og tenke at kampen er slutt.

Det har vært påfallende lite supporterbråk i dette mesterskapet, særlig hvis vi sammenligner med fotball-EM i Frankrike for to år siden, da engelske og russiske supportere barket sammen i store gateslagsmål i Marseilles. Da så den franske byen ut som en krigssone.

Lite supporterbråk under VM i Russland skyldes i nok i hovedsak at sikkerhetssjekken i forkant av VM og billettsystemet til FIFA har luket ut de verste bråkmakerne i forkant av VM. I tillegg har britiske myndigheter sørget for at ca. 1500 bråkmakere har fått utreisenekt i forbindelse med VM i Russland.

På tokt i Østerled

Med England i semifinalen er det ventet at mange engelskmenn vil strømme til Russland for å ta del i det som kan bli en overraskende VM-triumf for England. Det legger også press på russiske myndigheter for å slippe inn så mange engelskmenn som mulig. Blir det bråk med engelske supportere, kanskje med hjelp fra russiske bråkmakere som ønsker å ta opp tråden fra Marseilles for to år siden, så vil Russland og russere oppfattes som mer siviliserte enn England og engelskmenn. Det er også godt for Putin.

England vant VM på hjemmebane i 1966 takket være han som i ettertid ble omtalt som «The Russian Linesman» (egentlig var han fra Aserbajdsjan og het Tofiq Bahramov) som sto på linja og dømte Geoff Hursts tverrliggerskudd inn i mål i ekstraomgangene og som ga England 3-2-ledelsen mot Tyskland. England vant til slutt 4-2.

Denne gangen får ikke England hjelp av Russland i en eventuell finale. De er der på egen hånd og de er på hevntokt. Et hevntokt også Putin kan ha sansen for.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT