Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

KOMMENTAR: Feigingen Michel Platini

- Annonse -

Platini en del av problemet. Michel Platini er en del av FIFA-etablissementet og har ikke gjort noe verdens ting for å endre det som i dag er en skakkjørt organisasjon. Han har sittet i FIFA-styret i 13 år og har gått i lære hos Sepp Blatter. På den måten er han delansvarlig for det som har skjedd. Er løsningen at han klatrer til topps?


For at FIFA skal komme ut av gjørma den har havnet i, med mistanker om omfattende korrupsjon i forbindelse med valg av vertskap for fotball-VM i 2018 og 2022 og bøttevis med andre korrupsjonsanklager, må også Michel Platini og UEFA gå en runde med seg selv.

Liten troverdighet. Hvis UEFA-president Michel Platini virkelig hadde ønsket Sepp Blatters hode på et fat og store endringer i FIFA burde mye vært gjort annerledes. I kampen mot korrupsjon og det mafialignende styret i FIFA står ikke Michel Platini til troende. Han har heller bidratt til at Sepp Blatter nå kan gå på sin femte runde som president enn til det motsatte. Det er flere grunner til det.

UEFA-presidenten feiget ut. Da Sepp Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president i 2011 lovte han alle, inkludert UEFA-president Michel Platini, at det var hans siste periode. Han skal til og med ha lovt sin støtte til Michel Platini i presidentvalget i FIFA i år. Og de fleste trodde at Michel Platini var den naturlige arvtageren til Sepp Blatter, inkludert Michel Platini selv. Det i seg selv gir grunn til mistanke.

Da det ble klart at Sepp Blatter nok en gang ikke holdt ord, men ønsket å gjenvelges en femte gang, feiget Michel Platini ut. Og han feiget ut seint, alt for seint. Ikke før i august 2014 annonserte han at han ikke ville stille som Sepp Blatters motkandidat. Han ville konsentrere seg om å gjenvelges som UEFA-president for fem nye år. Der hadde han ingen motkandidater.

Platinis beslutning om ikke å stille i FIFA-presidentvalget – knapt et halvt år før fristen for å melde seg på i kampen mot Blatter gikk ut – førte til et syltynt felt av presidentkandidater og til en kaotisk og splittende valgkamp.

Svake motkandidater. De europeiske kandidatene Jerome Champagne, David Ginola, Luis Figo, Michael Van Praag og etter hvert prins Ali Bin al-Hussein fra Jordan hadde i realiteten aldri en sjanse til å slå ut Sepp Blatter. At de forskjellige kandidatene kastet inn håndkledet i kjapp rekkefølge hjalp heller ikke, de kastet det inn for seint.

Da prins Ali Bin al-Hussein sto igjen som eneste kandidat hadde han for kort tid til å samle en stor nok tilhengerskare. Skulle han ha hatt sjanse til å slå ut Sepp Blatter måtte korrupsjonssaken kommet tidligere. Og Michel Platini skulle støttet prinsen langt tidligere. Det holder ikke med lobbyarbeid i lunsjpausene etter at FIFA-kongressen har startet.

For seint på banen. Og da Michel Platini med flertallet av forbund i UEFA i ryggen ga sin støtte til prinsen var det for seint, og når støtten i tillegg ble krydret med trusler om boikott av fotball-VM og utmeldelse FIFA var løpet i realiteten kjørt. Man skulle nesten tro Michel Platini og resten av UEFA ønsket Sepp Blatter i en ny presidentperiode?

UEFA er i utgangspunktet upopulære blant mange forbund på andre kontinenter og trusler om boikott bekreftet for mange hvorfor det er tryggere å stemme på Sepp Blatter enn på en kandidat som har støtte i Europa.

Elsker elsker ikke? Det som ble sagt i forargelse i forkant av FIFA-kongressen henger heller ikke på greip hvis vi ser på hva som tidligere har kommet fra Platinis munn. Da Michel Platini ble gjenvalgt som UEFA-president 25. mars i år ropte han ut i sin seierstale at ”Vi elsker FIFA!”

I tillegg sa han at ”vi vet at vi (les UEFA, red.anm) er i en privilegert posisjon og at vi vil jobbe til det beste for de 209 forbundene og for FIFA. Uansett hva som blir resultatet blir 29. mai, så vil vi fortsette å jobbe sammen.”

Michel Platini har kort hukommelse. Drøyt en måned etter ønsket han utsettelse av presidentavstemning, truet med å trekke UEFA ut av FIFA og å boikotte fotball-VM.

Platini korrupt? I kjølvannet av korrupsjonsetterforskningen av FIFA vil det også komme flere granskninger om hvordan Russland og Qatar fikk VM i henholdsvis 2018 og 2022. Der kommer Michel Platini dårlig ut. Han stemte for at Russland og Qatar skulle få VM blant annet for å tilfredsstille daværende Frankrikes president Nicolas Sarkozys ønske om en jagerflyavtale med Qatar. Det ligner politisk korrupsjon.

I tillegg har Michel Platini nektet å gi tilbake dyre gaver han fikk under VM i Brasil og han er mistenkt for å ha mottatt et Picasso-maleri i forbindelse med tildelingen av VM til Qatar. Den tidligere svigersønnen fikk skrive UEFA Champions League-hymnen og sønnen hans jobber for emiren i Qatar. Har UEFA diskutert dette?

Det paradoksale er at det er disse forholdene som kan sørge for at Platini blr valgt som Blatter etterfølger under valget i februar neste år.

Michel Platinis ryggløshet i opptakten til presidentvalget i FIFA og hans mildt sagt kontroversielle rolle i valget av Russland og Qatar som VM-land i 2018 og 2022 gjør at også medlemslandene i UEFA bør vurdere sin leder.

Det kan hjelpe FIFA på riktig vei.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT