Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Fotballeksperten Elida (12): – VM i Frankrike i 2019 bør ikke gå på kunstgress!

Elida slapper av ved bassenget i Mallorca etter et spennende fotball-VM for damer.
Villas Mitja Pla, Mallorca (Sportens uutholdelige letthet). Elida (12) har sovet ut og summet seg etter lange netter med VM-fotball fra Canada. Her oppsummerer hun et fantastisk VM fra feriestedet på Mallorca. Om VM sier hun:
– Jeg syns det var veldig bra! Jeg har ikke sett dame-VM før og dette var moro!, sier Elida entusiastisk.

Damefotball bedre enn sitt rykte

– Det var også overraskende bra spill. Tempoet var mye høyere og pasningsspillet mye bedre enn det jeg trodde på forhånd. Mange ”eksperter” (Elida viser hermetegn) hadde på forhånd fortalt meg hvor dårlig damene er i forhold til mennene, men det stemmer ikke når du ser hvordan de spilte i Canada.
Hva syns du var spesielt bra?
– Det beste var at det var mange flere lag med nå sammenlignet med forrige gang. Nesten ingen lag var skikkelig dårlig og nesten alle kampene jeg så var jevnspilte og selv lagene som tapte med en del mål hadde flere gode individuelle spillere som holdt et veldig høyt nivå. Det syns jeg var veldig fint, sier hun glad.

Dumt med kunstgress

Var det noe du ikke likte i dette verdensmesterskapet?
– Jeg syns det var veldig dumt at de spilte på kunstgress. Ingen tidligere VM er blitt spilt på kunstgress. Hvorfor skal jentene spille på kunstgress når gutta ikke spiller på det? Det blir feil!
Du spiller jo selv på kunstgress, hvorfor skal ikke de store jentene også kunne gjøre det?
– For oss er det naturlig å spille på kunstgress fordi vi spiller og trener på kunstgress hver dag, men for dem som daglig spiller på vanlig gress er det vanskelig og uvant å plutselig spille på kunstgress. Ballen spretter annerledes og ballen får en helt annen fart.
– Jeg merker selv at når jeg spiller på vanlig gress så må jeg slå ballen hardere for at den skal komme raskt frem sammenlignet med når jeg spiller på kunstgress. Derfor blir også VM-fotballen annerledes.
– VM-fotballen kan gjerne gå på kunstgress i fremtiden, men da må det være likt for gutter og jenter, sier hun bestemt.
Tror du USA vant VM fordi de var bedre på kunstgress enn Japan og Tyskland?
– Det kan godt hende og det hadde vært morsomt å sjekke om de lagene og spillerne som gjorde det best i VM, også er dem som har mest erfaring med kunstgress, sier hun alvorlig.

Så nesten alle VM-kampene

Hvor mange kamper så du?
– Jeg så alle Norge-kampene og så har jeg sett mange av kampene i opptak på NRK-appen. Jeg fikk ikke sett så mange av kvartfinalene fordi jeg selv var på fotball-cup i Kristiansand da de foregikk. Da hadde jeg mer enn nok med mine egne kamper. Vi vant forresten fire av fem kamper og vi spilte veldig bra selv om maten var dårlig og vi ikke sov så veldig godt. Vi bodde i et klasserom og vi tullet en del før vi sovnet, sier hun med en liten latter.
– Men jeg så begge seminfinalene og selvfølgelig finalen. Jeg har sett Mexico, Canada, Brasil, Sveits, Costa Rica, Norge, Elfenbenskysten, Thailand, Tyskland, Brasil, Costa Rica, Mexico, Nederland, Frankrike, Spania, Sverige, England, USA og Japan spille, sier Elida stolt.

Helte vann i ansiktet for å holde seg våken

Det betyr at du har sittet mye oppe om natta. Hvordan har du greid det?
– Enten har jeg hatt besøk av lagvenninner eller andre venninner og så har vi pratet og gjort andre ting helt til kampen startet. Det gjaldt særlig kampene som startet klokken 2300 norsk tid.
– Kampene som startet kl. 0100 så jeg enten alene eller sammen med venninner som sovnet etter ti minutter. Jeg satt alltid med en vannflaske ved siden av meg og helte vann i ansiktet når jeg ble trøtt for å holde meg våken.
Dette gjorde du også under finalen mellom USA og Japan?
– Ja, vi var på ferie på Mallorca da finalen gikk og jeg hadde planlagt å se den sammen med pappa (undertegnede, journ. anm.) og broren min. Pappa ga seg etter to mål (det vil si seks minutter) og broren min ga seg etter førsteomgang. Jeg vekte pappa etter 16 minutter bare for å fortelle at stillingen var 4-0 til USA. Da Japan reduserte til 4-2 i andreomgang ble det litt spenning i kampen igjen og jeg bare måtte se kampen ferdig.
– Det er bare VM hvert fjerde år, vet du, og jeg har aldri sett en VM-finale for damer før, derfor måtte jeg se den ferdig!, sier hun høyt.

Jentene er best!

Elida var sammen med resten av familien i Brasil under herrenes VM i 2014 og hun så to gruppespillkamper (i Salvador og Manaus) og en kvartfinalekamp (i Rio). Allikevel syns hun det er noe spesielt med VM for jenter.
– Jeg så veldig mange kamper i VM i Brasil i fjor og derfor måtte jeg også sitte oppe å se kampene i Canada fordi dame-VM er mye kulere enn gutte-VM.
Den beste kampen i dette VM?
– Det var semifinalen mellom Tyskland og USA. Jeg visste at USA var gode, men ikke så gode. Jeg satt oppe helt til klokken tre om natten og det var spennende helt til slutt. Dette er to av verdens beste lag og det var utrolig moro! USA-målene kom sent og Tyskland brant straffe. Jeg har aldri sett Tyskland bomme på straffe i en så viktig kamp. Alex Morgan var veldig god i denne kampen og Tyskland hadde flaks som ikke slapp inn flere mål på hennes sjanser.
– Jeg husker veldig godt at Norge bommet på to straffer i EM-finalen for to år siden mot nettopp Tyskland, men jeg trodde aldri at Tyskland kunne bomme på straffe.

Sterkt engasjement for damefotball

Elida sammen med den fotballgale venninnen Anine før Norges kam mot Thailand.
Elida har spilt fotball på Bøler Måne helt siden hun begynte på skolen og hun bruker veldig mye tid på fotball (og svømming) på fritiden. Det var fotball-EM i 2013 og den overraskende sølvmedaljen til de norske jentene som skapte interessen for landslagsfotball og etter hvert norsk Toppfotball.
Hun gjorde seg også bemerket da hun skrev leserinnlegg i Aftenposten Junior der hun blant annet etterlyste mer jentefotball på tv. Det innlegget fikk støtte av daværende kulturminister HadiaTajik. I 2015 lagde hun egne paroler i 8. marstoget i Oslo der hun gjentok det samme budskapet, men også krevde at alle jenter skal få lov til å drive idrett.
Hva skal til for å øke interessen for jentefotball i Norge.
– Flere av Toppseriekampene må gå på TV. Jeg heier på Stabæk og når de spiller mot for eksempel Avaldsnes er det bedre at den går på tv fordi det blir for langt for meg å dra til Avaldsnes.
Elida sammen med mamma (tv) og tante (th) i 8. marstog 2015.
– Og så må jenter også kommentere dame-kamper på tv. I fotball har vi Lise Klaveness og i håndball har vi Randi Gustad, men de er som regel studioeksperter og ikke tv-kommentatorer. De og andre jenter burde kommentert flere kamper på tv!, sier hun engasjert.
– Hvis jeg ikke blir god nok til å spille toppfotball eller jeg trenger noe å gjøre når jeg legger opp skal jeg begynne å kommentere fotballkamper, eller så kan jeg tenke meg å reise rundt og være journalist.

Kritisk til Norges spill

Allerede nå har Elida begynt å følge med på og kommentere enkeltspillere og deres styrker og svakheter. Hun syns tyske Anja Mittag har vært strålende, at Ada Stolsmo Hegerberg har vært ekstremt god men tempramentsfull, at japanske Miyama har en fryktet skuddfot og at den engelske keeperen har vært strålende.
Hva syns du om den norske innsatsen under VM?
– Mot Thailand og Elfenbenskysten var det helt greit, men de norske jentene kunne tatt i mer og prøvd å skåre mer. Førsteomgangen mot Tyskland var helt katastrofe. Mot England syns jeg dommeren var dårlig. Norge skulle hatt tre cornere til og England drøyde mye på egne innkast. Det burde dommeren ha sett. Samtidig syns jeg Norge kunne utnyttet sjansene mot England mye bedre, sier hun analytisk.
Hva skuffet deg mest?
– Selv om Solveig Guldbrandsen er min favorittspiller var det dumt at hun ikke holdt stanga på corneren som førte til det engelske utligningsmålet. Men hun scoret også, så det var bra. Men utligningen til England mot Norge var uten tvil det jeg husker best som det negative.
Hva syns du om dommerne i dette VM?
– Dommerne i finalen og semifinalene var veldig bra, sier hun ettertenksomt.
– Dommerne i England-kampen var helt forferdelig – mange feilkast og cornere som skulle væt dømt. Ada skulle i hvert fall hatt fem frispark. Dommeren i England-kampen minner om en dommer vi hadde i Bærum på Kalvøya Cup i år. Da ble jeg like forbanna som det Ada ble i denne og andre kamper der dommeren ikke fulgte godt nok med.

– Må gjøre oss fortjent til OL-spill

Da Nederland tapte for Japan i årets VM reddet det Norges mulighet til å kvalifisere seg til neste års OL i Rio. Norge skal spille mot Sveits, Nederland og Sverige om den siste europeiske OL-plassen.
Hva er Norges sjanser til å nå OL?
– Hvis Norge spiller som de gjorde i andreomgangen mot Tyskland og som de spilte mot Tyskland i EM-finalen i 2013 har de en god sjanse.
– Norge bør slå Sveits og Nederland. Jeg har ikke sett Norge mot Sveits før, men Norge har en god statistikk mot Nederland. Sverige blir vanskelig. Vi greide uavgjort mot Tyskland i dette VM og Sverige tapte 3-1. Det betyr at vi bør slå dem.
– Men vi må gjøre oss fortjent til seier, som de voksne sier.
Hvor er du om fire år når VM går i Frankrike?
– Jeg skal til Frankrike – det har pappa lovet! Da håper jeg kampene går på vanlig gress. Jeg vet at de franske jentene i årets VM var veldig misfornøyd med å spille på kunstgress, derfor regner jeg med at det ikke blir VM på kunstgress i Frankrike.
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT