Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo
Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo

Internasjonal fagforening til kraftig angrep på FIFA for tildelingen av fotball-VM til Saudi-Arabia

Idrettspolitikk.no: Det internasjonale bygningsarbeiderforbundet (Building and Wood Workers’ International (BWI)) kritiserer i en skarp pressemelding FIFAs omgang med Saudi-Arabia og prosessen som sørger for at landet får fotball-VM i 2034. Bakgrunnen for kritikken er en kartlegging av migrantarbeideres situasjon i Saudi-Arabia.

- Annonse -

– Å belønne Saudi-Arabia med VM i 2034 uten noen grundig vurdering og uten mekanismer på plass for å forhindre videre overgrep, er det samme som å støtte utnyttelse og urettferdighet på en global scene, sier Ambet Yuson, generalsekretær i BWI om FIFAs VM-prosess.

BWI advarer mot at FIFA totalt har ignorert menneskerettigheter når de nå gir VM i 2034 til Saudi-Arabia. Det skjer på en digital FIFA-kongress 11. desember.

Anslår at VM trenger 70.000 migrantarbeidere

Av de 15 stadionene som kreves for at Saudi-Arabia skal arrangere fotball-VM i 2034, med en kapasitet på minst 40.000 tilskuere, må Saudi-Arabia bygge eller utvide 13 stadioner.

Dette inkluderer å bygge åtte nye stadioner, ferdigstille tre som er under bygging, samt utvide to, inkludert stadionet for finalen, som må ha plass til 80.000 tilskuere.

Per i dag oppfyller Saudi-Arabia kravet for semifinalen med to eksisterende stadioner med 60.000 tilskuere, men de mangler et stadion som tilfredsstiller kravene til finalen.

BWI anslår, basert på sin erfaring med å opprettholde anstendige arbeidsstandarder gjennom inspeksjoner på store sportsarrangementer, for eksempel i Qatar, at et byggeprosjekt av denne størrelsen, utenom nødevendig infrastruktur, vil kreve minst 70.000 arbeidere.

Overser overgrep på migrantarbeidere

Til tross for alvorlige anklager, inkludert mishandling og overgrep mot over 21.000 migrantarbeidere som de til nå har kartlagt, mener BWI at FIFA har valgt å overse stemmene til dem som har vært ofre for tvangsarbeid og lønnstyveri, og dermed unnlatt å overholde sine egne forpliktelser til menneskerettighetene.

I pressemeldingen står det at BWI har fått ny dokumentasjon som viser en urovekkende virkelighet i Saudi-Arabia.

Arbeidere fra Filippinene, Nepal, Pakistan, India og Bangladesh, som har spilt en avgjørende rolle i å bygge Saudi-Arabias infrastruktur, har ennå ikke blitt kompensert.

Mislykkes i Qatar

BWI er en av få internasjonale aktører som var kritiske til Qatar helt fram til fotball-VM i 2022, selv om de var utsatt for et enormt press fra myndighetene i Qatar.

Fortsatt jobber de for at migrantarbeidere i Qatar skal kunne fagorganisere seg og for at Qatar skal opprette et migrantarbeidssenter, blant annet sammen med Norges Fotballforbund (NFF). Det kommer sannsynligvis aldri til å materialisere seg.

Nå frykter de at migrantarbeiderne i Saudi-Arabia lider samme skjebne som sin kolleger i Qatar.

I juni rettet BWI massiv kritikk mot Saudi-Arabia for deres behandling av migrantarbeidere.

Like etter kom Amnesty med en rapport der de advarte FIFA mot å gi fotball-VM til Saudi-Arabia på grunn av massive brudd på menneskerettighetene.

BWI mener at Saudi-Arabia i svært stor grad bruker migrantarbeidere til tvangsarbeid og frykter at det også vil skje når VM-anleggene skal bygges.

Sendt inn klage

De har tidligere sendt inn en klage til FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) og bedt dem sjekke opp de mange bruddene på arbeidsrettighetene de har registrert, blant annet manglende betaling av lønn, passkonfiskering, ulovlige rekrutteringsavgifter, gjeldsslaveri og å forhindre at arbeidere fritt får bytte jobb.

Fagforeningen, som representerer rundt 12 millioner arbeidere, ba ILO om å etterforske de påståtte bruddene på arbeidstageres rettigheter.

Det har verken ILO, FIFA eller myndighetene i Saudi-Arabia fulgt opp.

BWI sendte inn en lignende klage til ILO om Qatar i 2014, noe som til slutt førte til et partnerskap mellom ILO og VM-arrangøren i 2022 for å reformere arbeidslovene. Det førte til enkelte lovendringer, men hadde lite praktisk betydning for migrantarbeiderne i Qatar.

Historien som BWI forteller denne gang, om de 21.000 migrantarbeiderne de har undersøkt historien til, ligner det vi fikk høre om migrantarbeidere i Qatar i 10 år før Qatar arrangerte fotball-VM i 2022:

Ifølge vitnesbyrdene BWI har fått har mange av arbeiderne opplevd år med vanskeligheter, hvor de har måttet ta opp lån med høye renter for å dekke grunnleggende husholdningsutgifter. Andre har ikke vært i stand til å sende barna sine på skole eller få tilgang til medisinsk behandling.

Henviser til FIFAs egne retningslinjer

I denne sammenheng bemerker BWI følgende i pressemeldingen:

«FIFAs egen menneskerettighetspolicy slår tydelig fast at vertslandene må følge internasjonale arbeids- og menneskerettighetsstandarder. Retningslinjene forplikter FIFA til å «forebygge eller redusere negative menneskerettighetskonsekvenser» og utvise aktsomhet i valg av vertsland.

Det mener de at FIFA i denne sammenheng ikke har gjort.

BWI skriver også at «ekte aktsomhet krever overvåking av behandlingen av arbeidere og konsultasjon med deres organisasjoner – noe som er umulig i Saudi-Arabia. Uavhengige fagforeninger er forbudt, frykt og skremsel hersker, og menneskerettighetsforkjempere blir enten fengslet eller tiet.»

Og:

«BWI gjentatte ganger oppfordret FIFA til å delta i dialog om disse overgrepene og sette strenge betingelser for vertskap. FIFA har forblitt taus. I fravær av uavhengige fagforeninger, hvordan kan FIFA hevde at de har oppfylt sine forpliktelser til å sikre rettferdig og human behandling av arbeidere i Saudi-Arabia? Svaret er klart: de har ikke det.»

– Tiden for handling er nå, før noen avgjørelse er tatt, og urettferdigheten blir en permanent flekk på sportens verden, sier Ambet Yuson om hva FIFA må gjøre før de gir Saudi-Arabia fotball-VM i 2034.

Les også: Økende kritikk av Saudi-Arabia og FIFA før VM-avgjørelse: – Saudi-Arabia er Qatar på steroider

Les også: ANALYSE: Søkelyset på migrantarbeiderne i Qatar er borte – men ikke problemene

Se også: Dokumentar i tre episoder om den norske Qatar-debatten: Kampen om sannheten

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT