Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Det er vondt å se på knefallet for autoritære krefter»

KOMMENTAR: Det er nesten som man må gni seg i øynene og vaske ørene når du hører den danske fotballpresidenten, Jesper Møller oppsummere møtet med det saudiske fotballforbundet (SAFF) og VM-søkerkomiteen i Cannes denne uken. Dette er et premieeksempel på knefall for autoritære krefter.

Eller som min kollega Jan Jensen i Ekstra Bladet tørt skriver:

«Bedre ambassdører for VM i 2034 kunne Saudi-Arabia knapt ha drømt om. Men jo, det stemmer. DBUs dynamiske duo, president Jesper Møller og direktør Erik Brøgger Rasmussen, er nærmest i ekstase over hvor flott det skal bli med VM-sluttspill i et land som praktiserer sharialov, hvor opposisjonelle krefter blir fengslet, henrettet, eller i verste fall partert bare for å ytre seg mot regimet.»

Ikke bare glatter Jesper Møller og Det danske fotballforbundet (DBU) over menneskerettighetsproblemene i Saudi-Arabia, men de kommer også med tvilsomme analyser av hvordan VM skal organiseres i 2034.

VM-komiteen må ha gjort en strålende innsats på det eksklusive møtet med de nordiske forbundene.

– De har fortalt om visjonen frem mot VM, som de har jobbet med siden 2016, med omfattende reformer, så jeg opplever at de er et annet sted sammenlignet med Qatar, sa Jesper Møller til pressen etter møtet.

– Det er en fotballnasjon. Jeg opplevde begeistringen da de vant over Argentina under VM 2022. De har forholdsvis store stadioner. De trenger ikke å bygge nye flyplasser og metroer. De er et helt annet sted enn Qatar var ti år før VM.

Sammen med direktøren i DBU, Erik Brøgger Rasmussen kunne de meddele pressen at VM-vertskapet i 2034 har avskaffet Kafala-systemet, slavesystemet som knytter migrantarbeidere til sine arbeidsgivere.

Men det stemmer rett og slett ikke. Kafala-systemet er ikke avskaffet, det fikk Idrettspolitikk.no se med egne øyne da vi var på besøk i Saudi-Arabia i desember i fjor.

Systemet fungerer fortsatt i beste velgående, og det opplever en stor del av de 13 millioner migrantarbeiderne som befinner seg i landet på kroppen hver dag.

Menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch mener at forholdene i Saudi-Arabia er verre enn i Qatar når det gjelder arbeidernes rettigheter.

– Selv om Saudi-Arabia har innført flere arbeidsreformer, er reformene svært begrenset og har på ingen måter fjernet Kafala-systemet, sa Saudi-Arabia-ekspert i Human Rights Watch, Joey Shea til Idrettspolitikk.no i forbindelse med turen til Saudi-Arabia i desember 2023.

Hun kunne fortelle at det foregår lønnstyveri, at pass blir beslaglagt av arbeidsgivere og at mange arbeidsrelaterte dødsfall ikke blir undersøkt godt nok.

Mange av arbeiderne har også gjeld etter å ha betalt arbeidsformidlere store summer for å komme dit, slik det var i Qatar.

Shea fortalte også at ikke alle overholder reglene om å gi arbeiderne fri tre timer midt på dagen i periodene juni og september.

– Det er rikelig med bevis på at denne ordningen ikke overholdes, sa Shea.

– I Saudi-Arabia opererer de heller ikke med minstelønner.

Det er riktig at Saudi-Arabia er på et annet sted enn Qatar var ti år før de arrangerte fotball-VM i 2022: Det er enda flere migrantarbeidere som blir rammet av dårlige arbeidsvilkår i Saudi-Arabia enn i Qatar, opp mot seks ganger så mange.

– Når det gjelder arbeidstakerrettigheter, er de fullt oppmerksomme. De har innledet en dialog med ILO (International Labour Organization), kunne Jesper Møller også fortelle.

Det hadde han hørt av VM-søkerkomiteen som er tett knyttet til myndighetene i landet.

ILO gjorde en slett jobb i forkant av VM i Qatar, det er ingen ting som tyder på at de blir bedre av å flytte virksomheten til Saudi-Arabia.

Kan hende Saudi-Arabia ikke trenger å bygge ny flyplass og ny metro i forbindelse med fotball-VM. Men det er mye annet som skal bygges. Dette blir faktisk verdenshistoriens største byggeprosjekt i forkant av et VM i fotball.

Hele 15 stadioner skal brukes til turneringen med 48 lag. De fleste av arenaene må bygges fra grunnen av, spesielt stadionet som er planlagt i NEOM – en by som ennå ikke er bygget.

Og stadioner som allerede er bygd må garantert oppgraderes de neste ti årene.

NEOM er et futuristisk prosjekt og en del av The Line, et 170 kilometer langt byggverk som rager 500 meter over havet og er 200 meter bredt. NEOM Stadium vil bli integrert i The Line, på 350 meters høyde, med plass til rundt 40.000 tilskuere.

Jesper Møller og DBU har slukt glansbildet de ble presentert av den saudiske VM-komiteen med søkke og snøre.

Borte er den såkalte kritiske dialogen, som DBU (og NFF) hevdet de hadde i forkant av VM i Qatar. Nå tror de at alt går av seg selv, fordi Saudi-Arabia er en fotballnasjon!

Lise Klaveness og NFF hadde en litt annen tone og var mer nyansert i sine uttalelser etter den samme presentasjonen.

– Det var et bra møte i den forstand at vi fikk møte toppledelsen i det saudiske fotballforbundet sammen med budkomiteen, som er tilknyttet forbundet, sa Klaveness til TV 2 etter presentasjonen.

Også hun mente at situasjonen er en annen nå enn før VM i Qatar, men hun var tydelig på at reformene som er gjort, er papirreformer.

– Det var en helt annen situasjon enn i Qatar-VM, der Saudi Arabia allerede har innført mange av reformene på rettslig nivå som er knyttet til blant annet minstelønn, Kafala-systemet og beskyttelse av arbeiderne når det er varmt.

Og til Idrettspolitikk.no, sa generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken:

– Foreløpig har saudierne bare gitt oss en kontekstanalyse, den samme som ligger i budboken, og den sier mye om juridiske forhold hvor det er etablert viktige reformer knyttet til minstelønn, forbud mot tvunget arbeid og andre ting, men hvor vurderingene av faktiske forhold er mer begrenset.

Både NFF og DBU har endret strategi siden Qatar-prosessen. Nå skal kritikk ikke lenger rettes mot arrangørlandet, men til og mot FIFA hvis det er noe de mener er galt.

Slik situasjonen er nå og basert på uttalelse etter møtet med den saudiske VM-komiteen virker det som om DBU har falt til ro med at FIFA rydder opp uten deres oppfølging, men at NFF ønsker å følge med på situasjonen og gi sine innspill når de mener det er riktig.

Det triste er at lærdommene fra Qatar ikke har ført til at ting går i riktig retning, nettopp fordi Saudi-Arabia har kuppet hele VM 2034-prosessen, og spilt alle kritiske røster på sidelinjen.

Derfor er det ikke mye DBU eller NFF kan gjøre, siden Saudi-Arabia allerede er garantert VM på en ekstraordinær, digital FIFA-kongress i desember.

Men nettopp derfor går det an å være høylytt om sine bekymringer for å vise et snev av empati og ansvar overfor dem som garantert kommer til å lide av det som skjer i VM-forberedelsen. Vel og merke hvis man er bekymret og har empati.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT