FIFA uttalte sent fredag 29. august at de nå vil vurdere Palestinas Fotballforbunds (PFA) klage i oktober.
«FIFA har mottatt den uavhengige juridiske vurderingen av Palestinas Fotballforbunds forslag mot Israel», uttalte FIFA.
«Denne vurderingen vil bli sendt til FIFAs styre for gjennomgang slik at saken kan diskuteres på det neste møtet som finner sted i oktober.»
FIFA nektet å gi ytterligere detaljer om vurderingen eller opplyse om når i oktober møtet vil finne sted.
Det samme skjedde i forkant av OL i Paris.
Engasjerte jurister
FIFA engasjerte etterkant av FIFA-kongressen i Thailand 17. mai i år to juridiske eksperter for å skrive en rapport til FIFA som grunnlag for en beslutning om Det israelske fotballforbundet (IFA). Det gjorde at FIFA kunne kjøpe seg tid.
Den beslutningen ble ifølge New York Times levert i midten av juli i år og planen var at det skulle tas en beslutning i FIFAs styre (Council) på et ekstraordinært møte i juli.
«Etter forespørsler om forlengelse fra begge parter for å fremlegge sine respektive standpunkter, som ble innvilget av FIFA, trengs det mer tid for å avslutte denne prosessen med nødvendig grundighet og helhet», kunngjorde FIFA i en uttalelse i juli.
De la til at de vil komme med sin avgjørelse senest 31. august.
Jussprofessor Katarina Pijetlovic ved Católica Global School of Law i Lisboa i Portugal, og en sterk forkjemper for palestinernes rettigheter og forsvarer av en boikott av Israel, sa i juli at dette var er en avgjørelse som palestinerne ikke stilte seg bak.
Hun har også fungert som leder for PFAs juridiske avdeling.
«Det palestinske fotballforbundet (PFA) er ikke enig i denne avgjørelsen», skrev hun på Twitter/X rett etter at FIFAs beslutning ble kjent.
«Avtalen mellom de to partene var å utsette tidsfristen med noen dager, men det var ingen overenskomst om å utsette FIFA-styrets (FIFA Council) beslutning til etter OL og Paralympics».
Idrettspolitikk.no erfarer at det var hektisk aktivitet mellom FIFA og IOC i forkant av sommer-OL i Paris og at IOC presset FIFA til å utsette avgjørelsen, slik at Israel fikk stille med hele sin OL-delegasjon.
Ønsket sanksjoner på FIFA-kongressen
På FIFA-kongressen i Bangkok i Thailand i mai kom PFA med forslag om å sanksjonere Det israelske fotballforbundet (IFA) for det de mener er Israels brudd på folkeretten i Gaza og fordi IFA tillater at klubber på okkupert land i Gaza og på Vestbredden får delta i den israelske ligaen.
Forslaget til PFA var delt i tre.
De ønsket at FIFA-kongressen skal:
- Vedta passende sanksjoner umiddelbart mot israelske lag, både landslag og klubblag på grunn av israelske brudd på folkeretten i de okkuperte områdene i Palestina, og spesielt på Gaza.
- Ta opp til behandling igjen at Det israelske fotballforbundets (IFA) tillater klubber på de okkuperte områdene å delta i den nasjonale serien i Israel, og;
- Gjøre noe med diskriminering av palestinske fotballspillere i Israel.
Når det gjelder brudd på folkeretten henviste PFA til antall drepte og fordrevne og til de enorme ødeleggelsene på Gaza. Men også til at krigføringen har ødelagt alle fotballfasiliteter på Gazastripen.
I brevet med forslagene til FIFA-kongressen sto det:
«All fotballinfrastrukturen i Gaza er enten ødelagt, eller alvorlig skadet, inkludert det historiske stadionet til Al-Yarmuk som ble omgjort av den israelske okkupasjonen til en konsentrasjonsleir».
Og:
«Israelske bulldosere gravde opp banen bare for å ødelegge den. Mindre anlegg og jordplasser har blitt forvandlet til provisoriske flyktningleirer, feltsykehus og massegraver.»
PFA hevder at minst 92 palestinske spillere har blitt drept i krigen, fotballinfrastrukturen har blitt ødelagt, ligaene deres har blitt suspendert, og landslaget har blitt tvunget til å spille VM-kvalifiseringskamper i utlandet.
IFA har avvist alle anklager.