Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

FIFA saksøker Google for å få dem til å fjerne korrupsjonsartikler

Idrettspolitikk.no: FIFA har saksøkt den amerikanske teknologigiganten Google i en domstol i sveitsiske Zürich. FIFA krever at Google slutter å vise visse sider og artikler i sine søkeresultater fordi de mener at innholdet skader deres omdømme og utgjør et brudd på personvernet.

Det er sveitsiske SRF som melder dette.

Nettstedet skriver at FIFA reagerer spesielt på ett spesielt nettsted som dukker opp i Googles søkeresultater når man søker på FIFA.

Dette nettstedet er utelukkende dedikert til FIFA.

Ifølge FIFA sprer nettstedet usannheter ved å fremstille organisasjonen som korrupt og gjennomsyret av mafia-lignende strukturer.

Idrettspolitikk.no kjenner til hvilket nettsted det er snakk om.

«Brudd på personvernet»

FIFAs advokater sier til SRF at de på generelt grunnlag ikke har noe mot kritiske medieoppslag, men at dette nettstedet bryter alle regler og går langt utover det akseptable, noe som utgjør et brudd på personvernet.

Idrettspolitikk.no har tidligere skrevet om journalister som blir forfulgt av FIFA når de mener dekningen rammer dem på urettferdig vis.

Dagen etter at fristen for å melde sin interesse for å søke fotball-VM i 2034 gikk ut, og det var klart at Saudi-Arabia er den eneste kandidaten som søker mesterskapet, skrev den belgiske freelancejournalisten Samindra Kunti en kritisk kommentar om FIFA-president Gianni Infantino og VM-prosessen i den amerikanske nettavisen Forbes.

Dagen etter var kommentaren fjernet.

Idrettspolitikk.no erfarte da at FIFA sendte brev til flere redaksjoner, særlig engelskspråklige, der FIFAs mediedirektør, Bryan Swanson på vegne av FIFA tok til motmæle mot innhold som står i artiklene.

En av avisene som publiserte deler av Swansons innvendinger var engelske The Times, etter en kommentar av Matthew Syed med overskriften «My Abramovich warning was ignored – same cannot happen with Saudi». Den artikkelen ble ikke fjernet.

Infantino liker ikke pressen

FIFA-president Gianni Infantino liker ikke pressen. Det har han åpent vist ved store anledninger.

På pressekonferansen etter FIFA-kongressen i Kigali i 2023 kalte han pressen for onde fordi de ikke bare skrev om fotball, men også våget å stille spørsmål om hans private disposisjoner.

Og i forkant av fotball-VM i Qatar i 2022 kalte han deler av pressen for rasistiske fordi de hadde satt søkelys på supportere som gikk rundt i gatene og som så ut som de var utkommandert av VMs organisasjonskomité.

– Jeg vil gjerne starte med noen bemerkninger. Dere husker før VM i Doha. Jeg følte jeg måtte forsvare VM. I dag etter å ha blitt gjenvalgt føler jeg at jeg må beskytte FIFA. Jeg har noen spørsmål til dere, faktisk. Det er noen ting jeg ikke helt skjønner, sa Infantino på pressekonferansen i Kigali.

– Jeg skjønner for eksempel ikke hvorfor noen av dere er så slemme. Hvorfor? Hvorfor? Jeg forstår det ikke. Vi jobber hardt. Jeg jobber hardt. Hele FIFA-teamet jobber hardt, sukket Infantino.

– Det beste jeg kan lese, er at jeg har noe støtte i noen fattige land på et fattig kontinent. I tillegg til å være rasistiske er slike bemerkninger uriktige. Jeg mener journalistene må være upartiske og korrekte. For leserne tror på det som skrives, sa han.

Særegen sveitsisk lovgivning»

Nå krever FIFA at nettstedet som dukker opp i Google-søk ikke lenger vises i søkeresultatene.

Ifølge SRF har Google argumentert i retten med at det ikke er deres ansvar å avgjøre sannhetsgehalten i innholdet på det aktuelle nettstedet. De påpeker også at siden kun vises langt nede i søkeresultatene.

Dersom FIFA får medhold i sitt krav, kan dette skape store problemer for Google, da det potensielt kan føre til at søkemotoren må fjerne mange andre nettsteder fra sine søkeresultater i fremtiden. Google mener at et slikt scenario er uholdbart.

Saken føres i Zürich, delvis fordi sveitsisk lovgivning er strengere enn i andre land. Sveitsisk lov tillater at også de som medvirker til spredning av ærekrenkende innhold kan dømmes, noe som i dette tilfellet ville være Google. Det er foreløpig uklart når dommen vil falle.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT