Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Dopingdømte skal forebygge doping før ski-VM i Trondheim

Idrettspolitikk.no: Kampanjen ÆRLIG TALT bruker profiler som Therese Johaug, Trond Nystad og Max Hauke for å forebygge doping fram mot VM i Trondheim.

– Et mesterskap på hjemmebane er en fin mulighet til å skape økt bevissthet omkring antidopingarbeidet. Målet er å beskytte de rene utøverne og øke kunnskapsnivået i idrettsbevegelsen, sier Ella Gjømle Berg, fagrådgiver i Antidoping Norge og tidligere langrennsløper i en pressemelding.

I kampanjen skal de bruke to utøvere som har sonet dopingdommer. Den ene er østerrikeren Max Hauke.

Tatt på fersken

Under ski-VM i Seefeld i 2019 ble fem utøvere tatt for bloddoping. De to esterne Andreas Veerapalu og Karel Tammjärv, de to østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf og kasakhstaneren Aleksej Poltoranin ble alle fem arrestert midt under mesterskapet.

Fire ledere ble også tatt (senere har en femte person blitt arrestert) og de to mest sentrale i denne saken er den tyske legen Mark Schmidt, som har vært knyttet til doping i sykkel siden 2008, og som ble arrestert på sitt kontor i den tyske byen Erfurt, og den estiske treneren Mati Alaver, som har vært knyttet til doping siden 1980-tallet.

Begge disse to innrømmer at de har bistått med doping.

Max Hauke og Dominik Baldauf fikk fire års utestengelse som dom etter dopingskandalen i ski-VM i Seefeld i 2019.

I 2023, da dommen var ferdig sonet, meldte de seg på Vasaloppets fristilsrenn, «Nattvasan 90», førstkommende fredag, men Hauke trakk seg fordi han ble syk.

I 2022 fortalte han til Dagbladet hvor enkelt det og effektivt det var å bloddope seg.

I tre år dopet Hauke og bestevennen Dominik Baldauf seg uten å bli tatt. De mente å ha full kontroll.

– Vi bloddopet oss på morgenen før renn, med én liter blod inn. Etter rennet tok vi ut blodet igjen. Da hadde vi kontroll, og blodverdiene var normale. Jeg ble faktisk aldri testet etter en konkurranse, fortalte Hauke til Dagbladet.

– Men hvis vi hadde blitt testet etter et renn, kunne vi drikke en liter saltvann og det ville skjule sporene. Vi testet det ut, og det fungerte. Men ble altså aldri testet rett etter skirenn. Så jeg trengte ikke å gjøre det. Alle testene var i forbindelse med treninger. Testingen ble gjort på tidspunkter jeg var ren.

Nå skal Max Hauke bruke sin erfaring til å forebygge doping.

Trond Nystad var på samme tidspunkt langrennskoordinator for Det østerrikske skiforbundet. Han skal gi et innblikk i kulturen på laget og hva som er forklaringen på hvorfor noen tar et slikt valg.

Dobbeltcomeback

Therese Johaug skal fortelle sine erfaringer med å være en utøver som tar imot medisiner fra legen uten å sjekke selv.

Johaug testet 6. september 2016 positivt på det anabole steroidet clostebol, og forklarte det med bruk av en leppekrem mot solbrente lepper.

Den første dommen på 13 måneder ble skjerpet til 18 måneder i CAS. Det gjorde at hun gikk Johaug glipp av både VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang i 2018.

Johaug har aldri lagt skjul på at dommen føltes urettferdig og altfor streng. At den fratok henne muligheten til å vinne gull i Pyeongchang i 2018. I 2022 gjorde hun OL-comeback og tok gull i Beijing-lekene. Nå kan Johaug gjøre et nytt comeback i ski-VM i Trondheim i 2025.

Skremt av holdninger

– Det begynner å bli en del år siden Johaug-saken. Men det er fortsatt utøvere på toppnivå som svarer ja på spørsmål om at det man får fra trener eller lege, det kan du bruke. Det er skremmende og viser at vi har en jobb å gjøre, Ella Gjømle Berg, fagrådgiver i Antidoping Norge.

Hun tror allikevel at de aller fleste utøverne er rene.

– Men vi ser at det av og til skjer glipper. Folk som har astmamedisin, men som kanskje ikke lenger har astma. Det har også vært noen med forurenset kosttilskudd. Det er unødvendig og kunne ha vært unngått med litt mer kunnskap, sier hun.

Kampanjen hadde kickoff under Toppidrettsveka 17. august i Granåsen og i tiden framover vil videoene med profilene bli offentliggjort.

I tillegg til Johaug, Hauke og Nystad skal Magne Slørdahl som var dopingkontrollør under VM i Trondheim i 1997, og var med å ta Ljubov Ivanovna Jegorova for doping under mesterskapet bidra med sin erfaring.

Kampanjen fortsetter gjennom at Antidoping Norge besøker skilinjer rundt om i Trøndelag i tiden framover. De skal også i samarbeid med Ski-VM og FIS ha forebyggende program for utøvere under mesterskapet i Trondheim.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT