Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo
Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo

Utsetter Israel-avgjørelse nok en gang: – Det var ingen overenskomst om å utsette FIFA-styrets beslutning

Idrettspolitikk.no: Bare noen dager før FIFA hadde lovet å komme med en avgjørelse om mulige sanksjoner mot Israel utsatte de avgjørelsen til etter sommer-OL i Paris.

- Annonse -

«Etter forespørsler om forlengelse fra begge parter for å fremlegge sine respektive standpunkter, som ble innvilget av FIFA, trengs det mer tid for å avslutte denne prosessen med nødvendig grundighet og helhet», kunngjorde FIFA i en uttalelse, og la til at de vil komme med sin avgjørelse senest 31. august.

En rapport fra to juridiske eksperter som ble engasjert av FIFA i etterkant av FIFA-kongressen i Thailand 17. mai i år, ble levert for flere dager siden, ifølge New York Times.

Men torsdag denne uken sa FIFA at en avgjørelse vil bli utsatt til august og det betyr at at Israel garantert kan delta i fotballturneringen i OL i Paris.

Ikke enig i avgjørelsen

Jussprofessor Katarina Pijetlovic ved Católica Global School of Law i Lisboa i Portugal, og en sterk forkjemper for palestinernes rettigheter og forsvarer av en boikott av Israel, sier dette er en avgjørelse som palestinerne ikke stiller seg bak. Hun ble også nylig ansatt som leder for PFAs juridiske avdeling.

«Det palestinske fotballforbundet (PFA) er ikke enig i denne avgjørelsen», skrev hun på Twitter/X rett etter at FIFAs beslutning ble kjent.

«Avtalen mellom de to partene var å utsette tidsfristen med noen dager, men det var ingen overenskomst om å utsette FIFA-styrets (FIFA Council) beslutning til etter OL og Paralaympics».

På FIFA-kongressen i Bangkok kom Det palestinske fotballforbundet (PFA) med forslag om å sanksjonere Det israelske fotballforbundet (IFA) for det de mener er Israels brudd på folkeretten i Gaza og fordi IFA tillater at klubber på okkupert land i Gaza og på Vestbredden får delta i den israelske ligaen.

Forslaget til PFA var delt i tre.

De ønsket at FIFA-kongressen skal:

  1. Vedta passende sanksjoner umiddelbart mot israelske lag, både landslag og klubblag på grunn av israelske brudd på folkeretten i de okkuperte områdene i Palestina, og spesielt på Gaza.
  2. Ta opp til behandling igjen at Det israelske fotballforbundets (IFA) tillater klubber på de okkuperte områdene å delta i den nasjonale serien i Israel, og;
  3. Gjøre noe med diskriminering av palestinske fotballspillere i Israel.

Når det gjelder brudd på folkeretten henviste PFA til antall drepte og fordrevne og til de enorme ødeleggelsene på Gaza. Men også til at krigføringen har ødelagt alle fotballfasiliteter på Gazastripen.

I brevet med forslagene til FIFA-kongressen sto det:

«All fotballinfrastrukturen i Gaza er enten ødelagt, eller alvorlig skadet, inkludert det historiske stadionet til Al-Yarmuk som ble omgjort av den israelske okkupasjonen til en konsentrasjonsleir».

Og:

«Israelske bulldosere gravde opp banen bare for å ødelegge den. Mindre anlegg og jordplasser har blitt forvandlet til provisoriske flyktningleirer, feltsykehus og massegraver.»

Fikk støtte av NFF

Norges fotballforbund (NFF) og fotballpresident Lise Klaveness var støttende til det palestinske forslaget på FIFA-kongressen.

Lise Klaveness sa til Idrettspolitikk.no under kongressen at forslaget var godt formulert og at det forholdt seg til FIFAs eget regelverk.

– Jeg synes forslaget er godt formulert.

– Hvis det går til avstemning, så kan vi ikke stemme imot det, sier Klaveness.

Som en del av begrunnelsen for å stemme for det palestinske forslaget skriver NFF, blant annet i en pressemelding:

«NFF har hatt prosjekter i Palestina i mer enn 10 år, med å utdanne kvinnelige trenere til å trene jenter, gi muligheter til å spille, og vi donerte én million kroner til Redd Barnas arbeid i Gaza og Ukraina. Barn overalt skal få leke, ikke være ofre for krig.»

Men det ble ikke noe av avstemningen.

Utsetter avgjørelse nok en gang

Etter å ha hørt innleggene fra Palestina og Israel på kongressen sa FIFA-president Gianni Infantino at han ikke ønsket at politikk skulle blandes inn i denne prosessen, og droppet avstemming over det palestinske forslaget.

Han sa at FIFA ikke ønsket splittelse blant medlemmene og varslet at FIFA i stedet skulle søke juridisk hjelp for å se hvordan saken skulle følges opp. Det ble lovet at det skulle holdes en ekstraordinær konferanse før 20. juli for å gå gjennom den juridiske analysen, sa Infantino.

Den blir det heller ikke noe av.

Flere organisasjoner har sendt inn forslag til FIFA

Siden FIFA-kongressen i mai har flere forbund og NGOer sendt inn forslag og analyser til FIFA til støtte for PFAs krav og for å øke presset på FIFA.

Blant organisasjonene som har sendt inn bidrag til støtte for PFA er Ekō, en global kampanjegruppe med 22 millioner medlemmer, som bestilte en uavhengig juridisk analyse med bistand fra ledende menneskerettighetsadvokater innen internasjonal rett.

Juristen Max du Plessis, som var engasjert i saken som Sør-Afrika brakte mot Israel i Den internasjonale domstolen, der de anklaget Israel for folkemord, er en av dem som har bidratt til analysen.

«Det kan ikke være noen tvil om at Israels oppførsel i Palestina har undergravet, og fortsetter å undergrave, FIFAs regler», står det i deres analyse, ifølge Sports Politika, som har lest rapporten.

«Israel har brutt de internasjonalt anerkjente menneskerettighetene til palestinerne, i strid med artikkel 3. Det har diskriminert og fortsetter å diskriminere palestinere på grunnlag av rase, nasjonal opprinnelse og fødsel i direkte strid med artikkel 4(1). Dets oppførsel undergraver de humanitære målene beskrevet i artikkel 5.1(b).»

I analysen argumenteres det for at utviklingen siden oktober, inkludert ni måneder med død og ødeleggelse, har ført til et «nytt rettslig rammeverk som nødvendiggjør FIFAs intervensjon.»

Tidligere fokuserte PFAs forslag på å sanksjonere Israel på grunn av at tillot seks fotballklubber basert i Israels ulovlige bosetninger på Vestbredden å soille i israelsk liga, mens den nye problemstillingen «springer ut fra Israels pågående brudd på internasjonal humanitærrett og internasjonal menneskerettighetslovgivning, samt diskriminering og ødeleggelse på Gazastripen siden 7. oktober 2023…»

«FIFA er ikke bare bemyndiget til å handle mot Israels fotballforbund, men det må gjøre det hvis dets egne vedtekter skal ha betydning og autoritet i den internasjonale sfæren, og hvis det skal unngå å handle ‘selektivt’ mot de som bryter internasjonale standarder,» står det i Ekõ-rapporten ifølge Sports Politika.

Mener det er grunnlag for sanksjoner

Menneskerettighetsorganisasjonen FairSquare sendte også inn denne uken sin egen analyse av situasjonen til FIFA, der de støtter PFAs forslag.

Det 23-siders dokumentet skisserer et grunnlag for at FIFA skal sanksjonere Israels fotballforbund (IFA), og framhever særlig utviklingen i Gaza etter Hamas-angrepene 7. oktober 2023.

«FIFA har et svært godt grunnlag for å sanksjonere IFA og en lovbestemt plikt til å gjøre det, står det i rapporten til FairSquare.

Artikkelen fortseter under FairSquare-rapporten.

Store ødeleggelser

Siden 7. oktober har mer enn 41 000 mennesker, inkludert 16 000 barn, blitt drept av israelske styrker. Mer enn 89 000 palestinere har blitt skadet, mens minst 10 000 fryktes fortsatt begravet under ruinene. Israels angrep på Gaza har også ødelagt infrastruktur, rasert hele nabolag og ødelagt landbruk, biblioteker, universiteter og sykehus.

Palestinsk idrett har ikke blitt spart i Israels pågående krig. Alle byens fotballstadioner har blitt ødelagt eller delvis skadet, mens totalt 49 andre idrettsanlegg har lidd samme skjebne.

Ifølge PFA har mer enn 343 idrettsutøvere blitt drept siden 7. oktober, inkludert 241 fotballspillere (67 barn og 174 voksne).

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT