Det har blitt et varemerke for FIFA-president Gianni Infantino å legge mesterskap dit han vil, til steder som gir FIFA-presidenten god pleie, og at tildelingen skjer utenfor FIFAs demokratiske kanaler.
Det grelleste eksemplet er hvordan FIFA ga Saudi-Arabia fotball-VM i 2034 på et sølvfat i oktober i fjor. Også det med et pennestrøk i FIFA Council.
Gianni Infantinos Saudi-Arabia-manøver vakte oppsikt og møtte en del kritikk. Men tildelingen av G17-VM til Qatar har så vidt fått noen til å heve øyenbrynene.
Enten har ikke så mange fått med seg nyheten eller så begynner folk å gi blaffen.
For nyheten som ble lekket ut i en pressemelding forrige er spektakulær.
Større og hyppigere
Der sto det at FIFAs styre hadde vedtatt at G17-VM nå skal arrangeres hvert år og utvides fra 32 til 48 lag og spilles hvert år. Og at mesterskapet de fem første årene skal spilles i Qatar!
Tilsvarende har FIFA bestemt at J17-VM også skal spilles hvert år og utvides fra 16 til 32 lag. De skal spille de fem første mesterskapene i Marokko.
De to femårsperiodene starter i 2025.
Det er ikke foretatt noen utredninger, høringer eller demokratiske prosesser i forkant av disse vedtakene.
Ett argument som FIFA har brukt når det gjelder tildelingen av G17-VM til Qatar er gjenbruk av anlegg. I teorien en rørende tanke når det kommer fra FIFA.
Men dette er ikke et seniormesterskap og tidligere har argumentet vært at juniormesterskapene gir god mesterskapserfaring til mindre erfarne arrangører eller at disse mesterskapene er den eneste muligheten for mindre nasjoner til å arrangere en FIFA-turnering.
Men når FIFA utvider turneringen til 48 lag og ønsker å arrangere det hvert år så er det ikke mange andre land enn pengesterke Qatar og med mange nybygde og lite brukte stadioner som har mulighet til å arrangere disse juniorturneringene lenger.
Kommentaren fortsetter under Instagram-bildet.
Når det gjelder Marokko og J17-VM er situasjonen litt annerledes.
Marokko har lenge ønsket fotball-VM for herrer, har arrangert klubb-VM og er en av arrangørene av herrenes fotball-VM i 2030. Denne beslutningen kan gi landet mesterskapserfaring.
Om de er kapable og klare til å arrangere J17-VM i fem år på rad er en annen sak. Forarbeidet til denne beslutningen er det ingen som har sett. Hvis den i det hele tatt eksisterer.
Alt som før i Qatar
Disse tildelingene viser uansett at FIFA ikke er en demokratisk organisasjon.
Hadde den vært det er dette prinsipielle beslutninger som burde vært tema på FIFA-kongressen i Bangkok i Thailand i mai i år. Det er det ikke.
Samtidig viser den at Qatar-kampen som mange tok, særlig i Norge, før VM i 2022 er tapt.
FIFA lovet kongressen og NFF-president Lise Klaveness på FIFA-kongressen i Kigali i Rwanda i fjor at Qatar-VM skulle evalueres.
Evalueringen skulle publiseres rundt juletider, men den er det ingen som har sett noe til.
Da undertegnede var i Qatar i desember i fjor innrømmet lederen for ILO-kontoret i Qatar, Max Tunon at han ikke hadde hatt besøk av FIFA siden VM i Qatar ble blåst av i 2022.
Det var ILO mange i den norske debatten lente seg på da de argumenterte mot boikott av VM.
Migrantarbeidere vi snakket med i fjor fortalte de samme historiene som vi hørte i årene før VM i Qatar. Situasjonen der er med andre ord ikke særlig forandret.
Hva sier de norske Qatar-motstanderne i dag? Hva om G17-laget kvalifiserer seg til VM de neste gangene Qatar skal arrangere et FIFA-mesterskap for landslag? Betyr det noe eller skal vi gå videre og la FIFA-presidenten få diktere alt?