Frontrunner Publishing
spot_img

«Besseberg-saken er ikke unik og kan knyttes til andre alvorlige korrupsjonssaker»

KOMMENTAR: Hokksund (Idrettspolitikk.no) Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg er i en eksklusiv gruppe med tidligere FIFA-president Sepp Blatter og tidligere president i det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack. Alle tre har måttet gå av etter korrupsjonsanklager. Men det stopper ikke der.

- Annonse -

Sakene mot de tre presidentene i de tre internasjonale forbundene (skiskyting, fotball og friidrett) er ikke bare like hverandre.

De er også knyttet sammen i et edderkoppnett av tvilsomme personer, gjengangere og utfallet av sakene mot Blatter og Diack kan også gi oss en pekepinn på hva Anders Besseberg kan forvente seg.

Beskyttet russerne

Den opprinnelige tiltalen mot Anders Besseberg dreide seg om å motta bestikkelser for å skjule russisk doping.

I rettssalen i Buskerud tingrett har aktoratet brukt mye tid på å bevise Bessebergs støtte til russerne og hans motstand mot rapporter og bevis Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) presenterte for blant andre Besseberg og IBU.

Det er særlig McLaren-rapporten som kom i juli 2016 som har vært i fokus.

Etter at Besseberg ble siktet for korrupsjon i april 2018 og han måtte gå av som skiskytterpresident opprettet IBU en egen etisk komité, kalt Biathlon Integrity Unit (BIU).

Sentralt i dette arbeidet er Jonathan Taylor, som av Bessebergs etterfølger Olle Dahlin (som har vitnet i rettssaken) ble oppnevnt som leder av en egen granskningskomité (External Review Committee) og som skulle se på Besseberg-saken.

Taylor-rapporten som kom i januar 2021 blir av mange karakterisert som et karakterdrap på Besseberg.

Der får vi utdrag fra politiavhør, der Besseberg blant annet innrømmer å ha hatt omgang med prostituerte. Disse innrømmelsene har han har han trukket tilbake i rettssalen.

Fra friidrett til skiskyting

Det spesielle er at Taylor også hadde en sentral rolle i Det internasjonale friidrettsforbundet (tidligere IAAF, nå WA) og hadde som jobb å dysse ned dopinganklagene mot friidrettspresidenten, senegaleseren Lamine Diack (som til en viss grad ligner anklagene mot Besseberg).

Lamine Diack og sønnen Papa Massata Diack sto i sentrum for korrupsjonsskandalen som ble rullet opp i 2014.

De to ble blant annet beskyldt for å ha mottatt millioner av kroner for å skjule positive dopingprøver som var avgitt av russiske utøvere.

Lamine Diack, som var friidrettspresident fra 1999 til 2015, døde i 2021 i en alder av 88 år. Han satt også i Den internasjonale olympiske komité (IOC). Han ble dømt til fire år i fengsel for korrupsjon. Sønnen ble dømt til fem år i fengsel.

Taylor er advokat i Bird&Bird, et advokatkontor som tidligere ble flittig brukt av blant annet FIFA, IOC og det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF/WA) for å presse journalister og varslere i saker som kunne skade deres omdømme.

I 2014 advarte Bird&Bird i tre brev den tyske journalisten Hajo Seppelt mot å gå ut med informasjon om hemmelighold av dopingprøver i friidrett, tatt i perioden 2001-2010.

Det var disse sakene som gjorde at snøballen begynte å rulle og at russiske dopingsaker begynte å lekke ut og som til slutt førte til de første uavhengige WADA-rapportene om russisk doping (de såkalte Pound-rapportene).

Taylor hjalp også den norske dopingjegeren Rune Andersen da han i 2016 på oppdrag fra IAAF skulle sjekke om Russland etterkom antidopingkravene.

IOC og andre idrettsforbund, som ønsker minst mulig påvirkning utenfra, trodde de kunne stole på Taylor.

Men etter hvert skal Taylor ha blitt mer og mer kritisk til Russland og han ønsket personlig at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) skulle bli suspendert.

Kilder har også fortalt Idrettspolitikk.no at han etter hvert skal ha blitt frustrert over holdningen internt i WADA fordi de ikke ønsket å ta ordentlig tak i den russiske dopingproblematikken.

I perioden 2016 til 2020 ledet Taylor WADAs kontrollkomité (Compliance Review Committee), som rapporterte til styret i WADA.

Besseberg satt i WADA-styret helt fram til 2018 da han trakk seg som president i IBU.

Intern rettsprosess mot Besseberg

IBU har satt i gang sin egen «rettsprosess» mot Besseberg i regi av BIU, som blant annet jobber for å holde skiskyting ren for doping, etiske brudd og manipulering av resultater.

Lederen for BIU, Greg McKenna har vært vitne i rettssaken og han kunne fortelle dommerne at uavhengig av den norske straffesaken har BIU en pågående disiplinærsak gående mot Besseberg.

– Vi har overtatt tusenvis av sider med dokumenter som en ekstern evalueringskommisjon har samlet inn (Taylor-rapporten, journ.anm.), fortalte McKenna i Hokksund tingrett.

Denne rapporten blir ikke brukt i bevisføringen i rettssalen.

– Vi har konkludert med at han bør ilegges et forbud på livstid mot verv og aktiviteter og får en bot på opptil 1,1 millioner kroner. Vi har også lagt ned en påstand om irettesettelse, fortsatte McKenna fra vitneboksen.

Og det er her vi nærmer oss FIFA.

For det første fordi FIFA har fått enorme summer i erstatning etter korrupsjonsavsløringene som startet i 2015 etter raidet på FIFA-hovedkvarteret i Zürich og på det eksklusive hotellet Baur au Lac.

Til nå har FIFA fått ca. 2,5 milliarder kroner i erstatning fra personer som har mottatt bestikkelser eller har stjålet fra forbundet i forbindelse med korrupsjonsskandalen i FIFA.

Etterforskningen mot folk i og rundt FIFA har ført til at ca. 50 personer er dømt for blant annet korrupsjon, hvitvasking, svindel og bestikkelser.

Og som sagt det var opprullingen av dette som førte til at Sepp Blatter måtte gå av.

Skulle Besseberg bli dømt i Norge eller i Østerrike (der saken fortsatt etterforskes) og IBU i tillegg får dømt Besseberg for svindel og omdømmetap i idrettens eget rettsapparat, kan han risikere å måtte betale penger til IBU.

Summene blir garantert ikke så store som i FIFAs tilfelle, men de kan øke fra det som er kjent i dag, fordi det ikke bare er Besseberg som er omfattet av denne saken.

Tiltalen omfatter mektig mediaselskap

I Østerrike er det andre som også er mistenkt og tiltalt for korrupsjon i det vi i Norge kaller Besseberg-saken.

Sentralt i anklagene er selskapet APF Marketing Services GmbH, senere Infront.

I Økokrims tiltalebeslutning fra 2023 står det:

I perioden 2009 – 2018 hadde Besseberg en stående avtale om å delta på jaktturer med eier og daglig leder i selskapet APF Marketing Services GmbH (heretter «APF»), som senere var konsulent for Infront Austria GmbH (heretter «Infront») og medlem av Infronts rådgivende organ. 

Jaktopphold og jakttrofeer var gratis for Besseberg og ble bekostet av vedkommende, dennes selskap eller av Infront. Jakten fant sted jevnlig én til tre ganger pr. år i Østerrike og/eller Tsjekkia på eksklusive jaktområder. 

Vanligvis mottok Besseberg også trofeer av dyrene han felte. APF og senere Infront hadde i denne perioden avtaler med IBU om markedsførings- og sponsorrettigheter til IBU skiskytingsarrangementer eller var i forhandlinger med IBU om slike avtaler, som Besseberg godkjente/signerte i egenskap av president i IBU.

I perioden 2011 – 2018 ved sin bopel i Norge disponerte Besseberg privat en bil av typen BMW X5 som Infront dekket leasingkostnadene for. Verdien av dette utgjorde ca. NOK 850 000.

Koblet til FIFA og kinesiske interesser

Infront Sports & Media er ikke noen hvem som helst i det internasjonale mediemarkedet og kan også knyttes til korrupsjonsskandalen i FIFA i 2015, men også til Kinas ambisjoner om å erobre internasjonal fotball.

Infront ble i 2015 kjøpt opp av Wanda Group og Kinas rikeste mann Wang Jianlin, og med seg på lasset fikk de Phillippe Blatter, nevøen til daværende FIFA-president Sepp Blatter.

Den yngre Blatter er fortsatt en av sjefene i Infront Sports & Media og han ble etter oppkjøpet ansatt som direktør for Wanda Sports Holding.

Wang Jianlin hadde egne møter med Sepp Blatter før Blatter ble gjenvalgt som president på den mye omtalte FIFA-kongressen i 2015, der FIFA-hotellet ble raidet.

Like etterpå måtte Blatter trekke seg på grunn av anklager om korrupsjon og det banet veien for Gianni Infantino.

I etterkant har et nesten femti personer blitt dømt for korrupsjon nettopp i forbindelse med TV- og mediaavtaler.

Infront Sports & Media hadde i 2015 tv-rettighetene til 26 asiatiske land (deriblant Kina) til VM i Russland og rettighetene til VM i Qatar i 2022.

De har også i dag alle rettighetene til FIFAs hospitality-program (Match Hospitality).

Alt dette ble forhandlet fram av Blatter med Blatter før kineserne tok over hele porteføljen.

Den første første sponsoravtalen Gianni Infantino inngikk som FIFA-president var nettopp med Wanda Group. Avtalen gjelder fram til VM i 2030 og er verdt flere milliarder kroner.

Selv om det er fullt fokus på Besseberg i den norske rettssaken har den forgreininger til andre korrupsjonssaker på en eller annen måte og den viser at det Besseberg har holdt på med og vært en del av er en del av en ukultur i toppen av internasjonal idrett.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT