Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Snakker seg inn i en honningfelle?»

KOMMENTAR: (Hokksund) – Det var et forhold mellom meg og denne kvinnen. Utover det ønsker jeg ikke å forklare nærmere, så en tydelig irritert og frustrert Anders Besseberg på første dag i andre rettsuke. Han svarte på spørsmål om Eva.

Det var tidvis ampert mellom aktor Marianne Djupesland og den tiltalte Anders Besseberg denne dagen.

Åtte skjulte telefonopptak

Retten fikk høre åtte skjulte telefonopptak med Anders Besseberg og tre navngitte personer.

  • To samtaler med den tidligere belarusiske skiskytteren Jevgenij Redkin, som blant annet har vært leder av arrangementskomiteen i Khanty-Mantsijsk. I samtalen ber han Besseberg om VIP-akkreditering til seg og fire andre, blant andre to kvinner Redkin omtaler som «svart» og «hvit/blond». Disse har Besseberg hatt en mistanke om var prostituerte.
  • Tre samtaler med den russiske kvinnen Eva, som Besseberg innrømmer å ha hatt et forhold til og som han fikk vite var 42 år, danserinne på nattklubb og som han har pleid omgang med i over to år.
  • Tre samtaler med Viktor Maigurov, tidligere visepresident i IBU og i Det russiske skiskytterforbundet (RBU), der Besseberg i to tilfeller ber Maigurov om å ordne møter med Eva og et tilfelle der Besseberg ringer Evas telefon, men Maigurov svarer.

Hisser seg opp over aktors spørsmål

Aktor spør til Bessebergs fortvilelse, sinne og irritasjon flere ganger om han har hatt samleie med Eva.

I Buskerud tingrett nekter han for å ha hatt samleie med henne eller vil ikke svare på disse spørsmålene.

Han har i politiavhør i 2018 innrømmet samleie med henne.

De skal ha vært sammen i flere dager og netter og på jakttur og møtt hverandre to ganger. Første gang i Khanty-Mantsijsk i 2016 og andre gang i Tjumen i 2018.

Det er liten tvil om at de to har hatt et intimt forhold og at Besseberg har vært svært betatt av henne. Lydopptaket av de to der Besseberg henviser til sist de var sammen levner liten tvil.

Og det gjør utspørring om dette svært vanskelig for Besseberg og fikk ham på et tidspunkt til å si:

– Jeg har sagt tydelig at jeg ikke ønsker å forklare meg nærmere enn det jeg sa nå.

Og senere:

– Jeg finner det (spørsmålene, journ. anm.) meget utidig. Det er uhøflig ikke å forsøke å svare, men denne typen spørsmål vil jeg ha meg frabedt, sa han klart og tydelig.

Endrer forklaring og kommer med nye detaljer

Det kan hende at Bessebergs ønske om å være høflig skader ham.

Først ville han ikke ha advokater og svarte villig vekk på spørsmål om prostituerte og samleier, så angret han forklaring i sin frie forklaring og når han i rettsalen egentlig ikke ønsker å svare, greier han ikke å dy seg og kommer med flere detaljer.

Det er svært ubehagelig å sitte å høre på disse detaljene og frustrasjonen til Besseberg.

Det aktor må få fram for at disse detaljene er verdt noe i denne saken er at han er lurt inn i et spill der Eva er et middel for myndighetspersoner i russisk skiskyting for å få Besseberg på kroken eller i en tilstand som gjør ham mer medgjørlig.

Den såkalte «Honningfellen».

Besseberg-saken startet med en mistanke om at han skal ha mottatt penger for å skjule russisk doping.

Det er ikke lenger en del av tiltalen, men ligger allikevel som et bakteppe til alt aktor spør om og detaljene hun formidler til retten.

Er Eva en del av konspirasjonen eller er hun en uskyldig flørt til en mann som trenger språkhjelp?

«Honningfelle»?

«Honningfelle» er en situasjon eller forhold som blant annet er av følelsesmessig eller seksuell art og som en person lokkes inn i for senere å kunne presses og utnyttes.

Det er liten tvil om at dette var et følelsesmessig forhold for Besseberg.

I politiavhør har han blant annet sagt at:

– Hun får ingen motytelse, men jeg tror hun liker meg. I tillegg er hun sportsinteressert og glad i skiskyting.

I en av de avlyttede samtalene sier Besseberg til Eva:

– Jeg vil takke deg for den fantastiske tiden vi hadde sammen.

Men er Eva en «honningfelle»?

Viktor Majgurov er en sentral figur. Han hjelper Besseberg med å kommunisere med Eva. Han organiserer turer for Eva. Han er tolk for Besseberg når han snakker med Eva.

Og ikke minst: Majgurov er en sentral person i russisk skiskyting, både som visepresident i RBU og i IBU. Det er et mildt sagt spesielt forhold de to har, og som svært får andre vet om.

Denne koblingen er svært lite verdt, annet for Bessebergs familie, hvis ikke det kan bevises at Eva er plassert der av Majgurov eller andre personer som ønsker å utnytte Bessebergs ønske om å være sammen med kvinnen.

På den annen side viser disse intime detaljene om Besseberg at han kan ha vært et lett offer.

Roter det til for seg selv

Under rettens gang viser i tillegg Besseberg at han har en egen evne til å rote det til for seg selv, blant annet når han ønsker å presisere hendelsesforløp og andre detaljer.

At det var han som ba Viktor Majgurov om å skaffe Eva VIP-akkreditering i 2016 kom fram i et øyeblikk der Besseberg ønsket å presisere.

Det var detaljer som ingen visste før i dag. Det blir spennende å se hvordan advokatene hans trakterer dette når de skal si sitt.

Tiltalen dreier seg bare om tilrettelegging. Ikke hvem som tar initiativet.

Den mest spesielle telefonsamtalen som ble avspilt var oppringingen fra Besseberg, som var på vei til Russland, til Eva.

Majgurov tar telefonen på rommet Besseberg skal ligge på når han kommer fram og Eva er sammen med Majgurov på hotellrommet, i følge Majgurov.

Besseberg får ikke prate med henne i denne samtalen.

Om dette er en enkelthendelse som kan forklares naturlig eller et tegn på at Besseberg er innblandet i et komplott gjenstår å se.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT