Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«VM-kysset viser nok en gang at FIFA trenger reformer for å beskytte kvinner»

DEBATT: Alle fotballspillere har rett på et arbeidsmiljø fritt for trakassering.

Istedenfor å trekke seg etter å ha kysset den spanske fotballspilleren og verdensmesteren, Jenni Hermoso uten hennes samtykke, nektet presidenten i Det spanske fotballforbundet (RFEF), Luis Rubiales å trekke seg. 

Istedenfor rettferdiggjorde han det han hadde gjort.

I en tale til generalforsamlingen i RFEF rett etterpå kom det fram at han mente at det var han som var offeret, og at «falsk feminisme» hadde bidratt til et karakterdrap på ham og ropte fem ganger: «Jeg vil ikke trekke meg!»

Rubiales’ ignorante holdning til seksuelle overgrep og trakassering på arbeidsplassen bør føre til at FIFA endelig gjør noe med de lenge har ignorert: gjøre noe med kulturen som fører til seksuell vold og kjønnsdiskriminering av kvinner i fotballen.

Det er sjokkerende at det de siste årene har kommet anklager om seksuelle overgrep i minst tjue av FIFAs 211 forbund.

Utover Rubiales’ personlige ansvar for sine handlinger, har FIFA og alle regionale og nasjonale fotballforbund et institusjonelt ansvar for å stoppe vold og trakassering av kvinner i fotballen.

Det tok FIFA nesten én uke å beslutte at Rubiales skulle suspenderes i 90 dager. I mellomtiden presset det spanske fotballforbundet Hermoso til å støtte Rubiales, og da hun nektet for at hun hadde samtykket til kysset, truet forbundet med rettslig forfølgelse.

Det er ikke uvanlig at institusjoner kun legger skylden på personen som har gjort noe galt når overgrep avsløres og at de presser vedkommende til å trekke seg. 

Det er en lettvint løsning og fører ofte til at man ikke gjør noe med de strukturelle problemene som faktisk gjør overgrep mulig, og at institusjonene fortsetter som vanlig uten at de får på plass mekanismer som forhindrer gjentagelse eller greier å gi oppreisning til dem som er utsatt for overgrep.

Kvinner i fotballen over hele verden er nå rasende og presser på for å få til en endring.

Ingen fotballspillere skal måtte frykte for sin egen sikkerhet på arbeidsplassen. Kvinnene har krav på de samme økonomiske betingelsene som sine mannlige kolleger. De har krav på flere kvinnelige trenere og forbundsledere. De har rett til å spille fotball uten å måtte uttale seg om rettighetene sine etter hver kamp.

Rubiales-saken bør føre til at fotballederne i Spania, Europa og resten av verden fokuserer på reformer som bidrar til å beskytte og respektere kvinner i fotballen, reformer som skulle vært på plass for lengst.

Implementering av slike reformer bør stå sentralt når de skal tildele arrangementer, blant annet verdensmesterskapet for kvinner og menn.

Fremfor alt bør det framskynde FIFAs reformer for å beskytte kvinner. Det bør inkludere opprettelsen av en uavhengig enhet (Safe Sport Entity), der det går an å rapportere og etterforske overgrep, beskytte ofre og som kan bidra til at overgripere på alle nivåer blir kastet ut av idretten.

Minky Worden
Direktør, Global Initiative, Human Rights Watch
Macarena Sáez
Direktør, Women's Rights Division, Human Rights Watch
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT