Det er presidenten i Norges skytterforbund (NSF), Bjørn Harald Vik, svært glad for.
– Dette er en viktig dag for skyttersporten og NSF, sier han til Idrettspolitikk.no på telefon fra Sharm el Sheik i Egypt der ISSF-kongressen fant sted.
Putins mann i skytesporten
NSF støttet den italienske motkandidaten Luciano Rossi (69) og han slo den russiske oligarken Vladimir Lisin med stemmetallene 136 mot 127.
I 2018 var det Lisin som slo Rossi og etter det har NSF og flere andre forbund blitt stadig mer misfornøyd med russerens ledelse av ISSF.
– I sin tid som president har Lisin håndplukket sine egne folk og endret regler helt på egen hånd og ofte på kort varsel. Det har gått utover utøverne våre, sier Vik.
– I VM for to måneder siden endret han konkurransereglene to dager på forhånd og sånn har det vært hele tiden, selv om det står i ISSFs regelverk at regler kun kan endres under OL og skal vare til neste OL.
Vladimir Lisin har tette bånd til Russlands Vladimir Putin og under valgkampen har det kommet påstander om at Lisins selskap Novolipetsk har levert stål til det russiske militæret og bistått i det russiske atomvåpenprogrammet. Det har Lisin benektet.
Uønsket på Hamar
Bjørn Harald Vik ble innsatt president i mai fordi daværende president Håvard Larsen gikk av av helsemessige årsaker, men måtte allerede som visepresident og arrangementsleder for EM på Hamar i mars raskt ta stilling til Russlands fullskalakrig i Ukraina, som startet 24. februar 2022.
Da sendte han og NSF beskjed til Vladimir Lisin fra Russland at de ikke var velkomne. Lisin var ikke bare president i ISSF, men også Det europeiske skytterforbundet (ESC).
– Vi har sendt et ønske om at de ikke skal delta. Vi har ikke nektet dem å komme, for det har vi ikke anledning til, sa Larsen til NRK i den forbindelse.
Idrettspresident Berit Kjøll støttet NSF i denne saken.
– Vi støtter Norges Skytterforbund og synes dette er respektløst overfor norsk idrett, skytterfamilien og til alle som har bidratt i forberedelsene og gjennomføringen av dette mesterskapet. Ikke minst overfor alle de frivillige som stiller opp, sa hun til NTB i mars.
Olena Kostevych fra Ukraina ble Europamester i luftpistol for kvinner på Hamar. Hun var Ukrainas eneste deltaker i mesterskapet. Olena Kostevych var på treningsleir i Østerike, og alle de andre ukrainske skytterne ble forhindret på grunn av krigen.
Holdt seg unna krigen i Ukraina
Til Idrettspolitikk.no sier Vik at NSF og de andre deltagerne i det utvidete nordiske samarbeidet som kalles Nordic Shooting Region ble enige om at krigen i Ukraina ikke skulle være fokus i deres arbeid for å få fjernet Lisin.
– Vi hadde et møte i september og der ble vi enige om ikke å fokusere på krigen i Ukraina. Vi var av den oppfatning at det stort sett bare er europeere som bryr seg om krigen der i denne konteksten, mens andre deler av verden ikke gjør det. Andre kontinenter har konflikter som er like ille og hvorfor skal de bry seg om akkurat denne krigen i denne saken?
– Men mange av landene utenfor Europa er interessert i at skyttersporten drives på en god måte. Derfor fokuserte vi på Good Governance og på at alle komiteer i ISSF, som dommerkomiteer, utøverkomiteer, finanskomiteer osv. skal fungere og få innflytelse på beslutninger. Det er her kompetansen sitter og til syvende og sist er det utøverne som skal være i sentrum.
I Nordic Shooting Region er Storbritannia og Estland med i tillegg til de nordiske landene.
Ønsker å beskytte norske utøvere
Som relativt nyinnsatt president tok Bjørn Harald Vik kontakt med Rossi i august for å spørre ham om hva han ville gjøre som president i ISSF om han ble valgt.
– Jeg spurte ham om hva han ønsker å gjøre og hva han kan få til, sier Vik.
– Og jeg likte det jeg hørte.
Vik tviler på at det kan bli verre, i hvert fall ikke for NSF og norske skyttere.
– For to år siden sendte vi et brev til ISSF med kritiske spørsmål og det førte til at våre utøvere ble disket i konkurranser i etterkant. Av den grunn har vi i denne valgkampen holdt en lav profil.
– For oss er det viktig å ikke lage trøbbel for utøverne våre. Under Lisin har det vært sånn at når vi har stilt kritiske spørsmål, så har han laget trøbbel for oss.
– Nå tror vi at vi har fått et bedre lederskap i ISSF. Men selv om det nå ser bra ut, så er vi ikke i mål, sier han.
For økonomien til ISSF kommer til å bli et stort problem i tiden framover.
Slengt om seg med penger
Vladimir Lisin skal angivelig være god for 250 milliarder kroner og har som president i ISSF lagt mye fokus på penger han har lagt på bordet for forbundet.
Det gjorde han også i sin tale til kongressen i forkant av presidentvalget.
– I talen sin la han mye vekt på at han ville stille 10 millioner euro til rådighet om han ble valgt, sier Vik.
– De pengene må vi finne et annet sted, kanskje ved at medlemslandene på kort sikt må betale litt mer av egen lomme. Uansett må vi organisere oss på en måte som ikke går utover utøverne.
Den norske skytterpresidenten forteller flere historier om hvordan Lisin har drevet ISSF etter eget forgodtbefinnende.
– For to år siden døpte Lisin om verdenscupfinalen, som består av de 12 beste utøverne fra hver skyttergren, til Presidents Cup. Etter det har Lisin betalt alle utgiftene for deltagere og støtteapparat til denne finalen. Det blir det slutt på nå, tror jeg. Nå blir det kanskje verdenscupfinale igjen, men vi må finne alternativ finansiering.
Bjørn Harald Vik sier at nøkkelen framover ligger i godt styresett (Good Governance) og at mange sikkert har nytt godt av pengene til Lisin, men at mange av de samme forbundene har vært misfornøyd med de sportslige rammebetingelsene.
– Luciano Rossi må nå ta i bruk komiteene som besitter kompetansen og på den måten bidra til å utvikle sporten.
Følger nøye med
Den norske skytterpresidentent sier han vil følge nøye med på hva Rossi gjør og at de nordiske forbundene samarbeider om dette.
– Vi vil følge med og ha en god dialog. At den danske presidenten John Hansen ble valgt til visepresident gjør at vi kan være tett på det som skjer, sier Vik.
Med Lisin ut døren fulgte også bokstavelig talt ISSFs generalsekretær Alexander Ratner. Etter nederlaget gikk Lisin ut av salen, og etter pausen var Ratner helller ikke å se lenger.
Ratner har lenge vært en sentral støttespiller til Lisin og var også uønsket under EM på Hamar i mars. Han er opprinnelig russer, men med tysk statsborgerskap.
Ratner ble erstattet av tyske Willi Grill, som var en sentral person i Rossis valgkamp. Det mener Vik og NSF også er et godt valg.