I en undersøkelse foretatt av NRK sier alle unntatt én spiller som har svart at de er imot den nye serieordningen.
Hovedbudskapet er at det blir for mange uinteressante kamper. Uinteressante kamper er som skapt for kampfiksing.
Les mer om hvordan Toppserien er organisert i år:
KOMMENTAR: Ny serieordning i kvinnefotballen legger opp til manipulering
Uinteressante kamper er drepen
Jeg antyder ikke at kvinnelige, norske fotballspillere lettere lar seg lure av kampfiksere enn andre, men et seriesystem blottet for interessante kamper for de fleste lagene i de atten første seriekampene er svært attraktivt for dem som ønsker å fikse kamper.
Og når kampene ikke er så viktige, hva har det å si at man lager et gult kort, en corner eller et selvmål som man ellers ikke ville gjort, hvis man får litt penger for det og uten at det får konsekvenser for laget?
Lotteritilsynet skriver til Idrettspolitikk.no at de har rapporter på at kvinnelige fotballspillere er kontaktet om kampfiksing, men at de ikke har rapporter på eller beviser for at kamper er fikset.
Lotteritilsynet skriver også at undersøkelser de har gjort viser at kunnskapen om kampfiksing er lav og de innrømmer at de varslene de får neppe representerer det reelle antallet kamper som forsøkes fikset.
Etter det jeg skjønner har verken kampfiksingsenheten i Lotteritilsynet eller NFF vurdert kampfiksingspotensialet i ordningen man har innført denne sesongen. Det er i så fall skremmende.
Men problemet kan bli langt større.
Problematisk mediaavtale
For ved siden av uinteressante kamper er TV-sendte kamper med dårlig betalte spillere og med liten kunnskap om kampfiksing helt perfekt for kampfiksere.
Journalisten Steve Menary er en av Europas fremste eksperter på kampfiksing og som blant annet står bak rapporten Combating Match Fixing in Club Football Non-Competitive (Friendly) Matches som kom ut i desember i fjor (og som avdekket at i perioden 2017-2020 hadde åtte vennskapskamper i Norge et mistenkelig kamputfall eller mistenkelige hendelser) advarer mot farene ved denne typen avtaler.
Til Idrettspolitikk.no sier han at det er stor fare for at gamblingssyndikater i for eksempel Asia kan logge seg på kampene som vanlige abonnenter og strømme dem videre på egne plattformer, kun med det formålet å lure gamblerne.
Hvis denne problematikken ikke er diskutert mellom avtalepartnerne og det ikke er tatt forholdsregler for å unngå dette er det i så fall en potensiell skandale.
Koronapandemien gjorde det verre
Sportradar som er en av samarbeidspartnerne til NFF, Norsk Tipping og Lotteritilsynet og som har en meget spesiell rolle i internasjonal idrett (de overvåker idretten og prøver å luke ut kampfiksing, samtidig som de leverer data til spillselskaper) kom i oktober i fjor med dystre tall om kampfiksing.
De kunne fortelle at kampfiksing, særlige i de tre idrettene, fotball, basketball og tennis, hadde skutt i været under koronapandemien.
En av årsakene var at pandemien hadde påvirket økonomien til mange klubber og at spillere, trenere og klubbeiere så det som en enkel måte å tjene penger på ved å fikse resultater og hendelser i egne kamper.
Og kanskje verre – når man først har begynt med dette er det vanskelig å slutte, også ifølge Sportradar, fordi kjeltringene som har fått deg til å gjøre dette ikke slipper taket.
Lotteritilsynet fikk i fjor inn 28 tips eller varsler av varierende detaljnivå og troverdighet og de bekrefter overfor Idrettspolitikk.no at en av sakene fortsatt er under gransking.
Jeg frykter at kampfiksingsenheten i Lotteritilsynet får mer å henge fingrene i tiden som kommer takket være Fotballforbundets nye serieordning og strømmetjeneste.
Meld fra til idrettspolitikk@gmail.no om du har fått tilbud om å fikse kamper.