spot_img

Leiesoldatene som skal hjelpe Kina til suksess i Beijing-OL

IOC vil ikke si noe om de har fått unntak fra bestemmelsen om at de må være statsborgere i det landet de representerer og kinesiske myndigheter vil ikke si noe om de har fått unntak fra bestemmelsen om at det ikke er lov med dobbelt statsborgerskap.

På hengende håret

De fleste utøverne er også tause om hvilken avtale de har med kinesiske myndigheter og sitt opprinnelige hjemland.

Det er tvilsomt om det mannlige kinesiske ishockeylaget kommer særlig langt i OL på hjemmebane, selv om flertallet av spillerne er hentet fra utlandet for at det ikke skal bli totalt ydmykende å komme seg gjennom ishockeyturneringen.

Det var lenge tvil om Kina i det hele tatt fikk stille lag i disse lekene fordi det var tvil om kvaliteten på laget. Det hadde i så fall hvert historisk fordi alle vertsnasjoner har automatisk plass i turneringen.

Norge, som ikke var kvalifisert, var en liten stund klar for å ta over plassen til Kina, men til slutt fikk Kina beholde den. Nå starter de altså turneringen med et lag der flertallet er hentet utenfra.

Hjelp utenfra

Denne uken har det blitt litt debatt om en annonse som VG Partnerstudio har laget for det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

I annonsen står det at nesten 350 millioner kinesere har prøvd vintersport siden Kina fikk lekene i 2015.

Siden 2017 har Norge bidratt med over 60 trenere og ledere for å gjøre Kina godt rustet til OL på hjemmebane.

Av medaljestatistikken etter en knapp uke med OL ser vi at hjemmenasjonen allerede gjør det langt bedre nå enn de gjorde for fire år siden i Pyeongchang i Sør-Korea.

I 2018 tok Kina bare ett gull, nå har Kina allerede tatt tre gull i Beijing-OL. Dette skyldes altså ikke bare hjelp fra utenlandske trenere eller kampanjer fra kinesiske myndigheter om å få flere kinesere til å satse på vintersport, men også import av utøvere.

Noen av disse har tilknytning til Kina, andre er helt uten tiknytning.

Eileen Gu er den mest kjente «importen» og kanskje den mest kontroversielle. Hun tok gull i Big Air, Freestyle og er født og oppvokst i USA, med en amerikansk far og kinesisk mor.

Hun snakker flytende kinesisk og har tilbragt mange sommerferier i Beijing, men mange ble overrasket da hun i 2019 sa at hun ville konkurrere for Kina og ikke for USA under lekene i Beijing.

Kina tillater ikke dobbelt statsborgerskap, men i Gus tilfelle ser det ut som de har gjort et unntak.

Et slikt unntak bør også ses på i en større politisk kontekst. Ved å gjøre et unntak fra egne regler om statsborgerskap har de frarøvet USA et gull. Det er viktig i seg selv.

At president Xi Jinping personlig skal ha involvert seg i saken vitner om hvor viktig Gu er for Kina.

Eileen Gu har vært en del av et statlig naturaliseringsprosjekt, med kun én hensikt: Ta flest mulig medaljer i OL i Beijing.

Få tilfeller

Tallene for såkalte naturaliserte kinesere viser hvor viktig det er å få mest mulig ut av disse lekene. I 2010 fantes det ifølge offisiell kinesisk statistikk knapt 1500 naturaliserte kinesere og i år er tallet sannsynligvis ca. 17000. Uansett er dette et svært lavt tall og det er usikkert hvor mange av disse som er idrettsutøvere.

Både Kina og IOC har strenge regler for statsborgerskap. Ved siden av at Kina – i teorien – ikke tillater dobbelt statsborgerskap, så krever IOC at du må ha statsborgerskap i det landet du representerer.

Eileen Gu har aldri avslørt om hun har sagt fra seg sitt amerikanske statsborgerskap for å delta for Kina i lekene i Beijing.

Omstendighetene rundt det kinesiske herrelaget i ishockey er også spesielle. Av de femten som har kommet til fra utlandet har mange av dem ingen som helst tilknytning til Kina.

En av de meste profilerte spillerne på det kinesiske laget er Jake Chelios, som er sønn av NHL-legenden Chris Chelios, og som de tre siste årene har spilt på det kinesiske klubblaget Kunlun Red Star, som i realiteten tilsvarer det kinesiske landslaget.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

98/02/06: Chris #Chelios captains #TeamUSA
2022: Jake Chelios plays for China #Olympics #hockey pic.twitter.com/i61uZys2Ne

— Craig Bruce Smith (@craigbrucesmith) February 6, 2022

Jake Chelios far var kaptein på det amerikanske OL-laget i 1998. Nå spiller han selv for Kina.

En av begrunnelsen for at Jake Chelios entrer isen for Kina under lekene i Beijing er at han elsker kinesisk mat.

På spørsmål om han måtte oppgi sitt amerikanske statsborgerskap, svarte ishockeyspilleren Jeremy Smith at det hadde han aldri blitt bedt om.

Tretten av de kvinnelige ishockeyspillerne kommer også fra utlandet og flere av dem har heller ingen tilknytning til Kina.

Trakassert på sosiale medier

For å gjøre det best mulig i kunstløp startet kineserne i 2018 et eget program for å rekruttere utøvere fra USA og en av dem som ble med på prosjektet var Beverly Zhu, som opprinnelig er fra California.

Hun falt og kom på sisteplass i kortprogrammet under lekene i Beijing. Hun ble sjikanert på det groveste i sosiale medier i Kina og klippet av fallet hennes måtte fjernes fra nettet for å dempe mobbingen.

Det er ikke uvanlig at nasjoner gir statsborgerskap til utledninger for å prestere bedre i OL. Det spesielle her er at Kina bryter med sin egne strenge politikk og at IOC er uklare på hvilke retningslinjer de har gitt Kina.

Det er også verdt å merke seg at kinesiske myndigheter ikke har gitt samme åpning for naturalisering i fotball, som de har gjort i forbindelse med OL.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no | + posts

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,537FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT