Det var den britiske avisen The Telegraph som først avslørte planene, som lederen for EFL, Rick Parry, og eierne av Manchester United og Liverpool har stått i bresjen for.
To dokumenter – to klubber
Først ble det rapportert at dette var en plan som var brettet ut på 18 sider, men det er også utarbeidet et grunnlagsdokument på ni sider som forklarer hvordan man ønsker å gå fram skulle forslagene bli vedtatt.
Det første dokumentet er kalt Project Big Picture Plan og de andre dokumentet er kalt Revitalisation – Long-Term Solutions for the English Football Pyramid.
I Revitalisation-dokumentet står det at det er de seks klubbene Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City og Tottenham som har kommet fram til forslaget.
Kilder sier til Idrettspolitikk.no at det kun er de to første klubbene som har signert på dette dokumentet i håp om at de andre klubbene ville gi forslaget støtte.
De elleve tiltakene
Project Big Picture består av elleve konkrete tiltak:
- Revitalisation Rescue Fund – Som blant annet innebærer ca. 4 milliarder kroner i krisepenger fra Premier League til lavere klubber i England som har tapt penger på korona.
- Revitalisation Infrastructure Plan – Blant annet at 6% av overskuddet i Premier League skal tilføres klubber i lavere divisjoner
- Fan Charter – Blant annet at det skal jobbes for 3000 bortebilletter/8% av tribunekapasiteten og at bortebilletter skal koste maksimum 20 pund
- Annual Good Causes – 5% av overskuddet i Premier League skal gå til veldedige formål
- Redistribution of Media & Sponsorship Revenues – Det lanseres tre forskjellige modeller der Premier League enten beholder pengene de har i dag eller at de får 50% av inntektene og der det legges treårsplaner for finansiering for lagene som rykker opp og ned
- Pyramid Structure – Premier League reduseres fra 20 til 18 lag og ligaen fra 92 til 90 lag. Det gir færre kamper for Premier League, men skal bidra til at landslaget får et løft
- Promotion & Relegation – Forslag om at to lag rykker ned fra Premier League og at det tredje siste laget spiller Play Off mot lagene som kom på 3.-5. plass i Championship
- Club Media – Hvert Premier League-lag får rettigheter til å sende egne kamper på sine egne digitale plattformer.
- Other Competition & Structural Changes – Blant annet at Community Shield og Carabao Cup skal skrapes og at seriestart for Premier League starter senere på høsten
- Cost Controls & Related Party Income – Blant annet en tettere samkjøring med UEFAs Financial Fair Play
- Revitalisation Governance – Blant annet at de seks forslagsstillerne og ytterligere tre lag skal ha vetorett i saker som omhandler medierettigheter og godkjennelse av nye styrerepresentanter
Blandet støtte
Mange av disse forslagene har vært skrevet mye om de siste dagene og et flertall av klubber i EFL (som består av 72 lag) har vært positive til forslaget. Mange av dem sliter stort med økonomien, ikke bare på grunn av korona, men problemene har blitt verre på grunn av pandemien som har rammet Storbritannia hardt.
Mange av EFL-klubbene innser at de heller aldri kommer til å rykke opp til Premier League og er ikke så bekymret for at de ikke får stemmerett når Premier League skal ta beslutninger.
Samtidig er flere Premier League-lag skeptiske fordi de på lenger sikt – hvis eller når de rykker ned – kommer til å tape på en ordning som i dag kanskje kan se forlokkende ut.
I tillegg har supporterklubbene til de største klubbene gåt ut og sagt at de er mot dette forslaget.
Som et prosjekt er det lite trolig at dette blir vedtatt. Men mange av elementene som ligger i dokumentet kan på sikt bli innført stykkevis og delt.
Premier League-klubber får sende egne kamper
Et av forslagene som kan få stor betydning – også for Norge og Skandinavia – om det får gehør er forslaget om senderettigheter av egne kamper.
I dokumentet anerkjennes det at media-hverdagen til Millennials og Gen Z (som det står i dokumentet) er helt annerledes enn for bare kort tid siden.
Project Big Picture forslår derfor noen grep som skal føre til at klubbene selv får sende flere av sine egne kamper på sine egne digitale kanaler og samtidig få utvikle eget redaksjonelt innhold rundt disse sendingene. Det skal bidra til profilbygging og økte inntekter til de respektive klubbene.
I forslaget står det:
- Alle Premier League-klubber skal få eksklusive rettigheter til åtte livekamper som de kan sende på sine egne digitale plattformer til hele verden (Idrettspolitikk.nos understrekning). Ideelt sett en gang i måneden. Dette gjelder ikke Storbritannia.
- Alle Premier League og Championship-klubber kan vise høydepunkter fra alle kampene i et begrenset omfang på sine digitale kanaler
- Alle Premier League og Championship-klubber skal fortsatt få lov til å bruke sine egne nettsider, sosiale medier og apper til å promotere dette materialet
- Ikke flere enn 27 kamper vil bli sendt live per sesong per lag i Premier League i de ordinære TV-pakkene
- Hvis forbudet i Storbritannia mot å sende kampene kl. 1500 blir opphevet så skal ikke kampene som klubbene allerede har planlagt å sende på sine egne kanaler ikke legges inn i TV-pakka som selges til distributører i utlandet, men skal sendes på kanalene til de respektive klubbene.