Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo
Annonsere på Idrettspolitikk - her er annonseinfo

IOC betaler OL-arrangører i Coca Cola og PC-utstyr

- Annonse -

Weinreich har fått eksklusiv tilgang til alle utbetalingene IOC gjorde til OL-arrangørene i Rio i 2016. Den samme betalingsmodellen gjelder for OL i Tokyo neste år.

På sin egen nettside har han publisert 117 transaksjoner mellom IOC og OL-arrangørene i Rio i 2014 og publisert et sammendrag av funnene sine på Play the Game.

Han har analysert transaksjonene og kontrakten IOC hadde med Rio-OL og gjort en sammenligning med kontrakten IOC har med OL-arrangørene i Tokyo.

Saken fortsetter under lenken.

Tokyo-OL kan bli avlyst

De er nesten identiske og de spektakulære detaljene som kommer om OL i Rio er også relevante når vi diskuterer kostnadene til OL i Tokyo, fordi arrangørkontraktene er svært like.

OL i Tokyo er flyttet ett år og skal nå etter planen foregå neste sommer, men stadig flere tror at OL kan bli avlyst hvis det ikke kommer en koronavaksine.

Både tidligere statsminister og nåværende leder for Tokyos organisasjonskomité, Yoshirō Mori og nåværende statsminister Shinzō Abe har sagt at det ikke er mulig å utsette OL en gang til og at det ikke er mulig å arrangere OL hvis man ikke har fått kontroll på koronapandemien.

Det som kommer fram av de nye detaljene er at IOC slipper billig unna både hvis OL blir arrangert og hvis det blir avlyst.

Allerede har lekene i Tokyo gått langt over budsjett og disse kostnadene er økt et sted mellom 20 og 60 milliarder kroner ved å utsette lekene til 2021.

Saken fortsetter under lenken.

IOCs forsikringer

IOC-president Thomas Bach har hele tiden forsikret om at IOC skal ta sin del av byrden, men han har aldri kommet med noen detaljer om hvor mye og hvordan innenfor den gjeldene kontrakten mellom IOC og OL-arrangørene i Tokyo.

Han kaller det bare «utsettelseskostnader», uten å konkretisere.

Disse «utsettelseskostnadene» omfatter IOCs egne økte kostnader, økte kostnader for de 33 særforbundene som er med på å arrangere lekene og kostnadene for de 206 nasjonale olympiske komiteene.

Det store spørsmålet er hvor mye av ekstrakostnadene til OL-arrangøren IOC vil dekke.

Det vi vet om arrangørkontrakten mellom IOC og Tokyo-OL er at det ikke inkluderer et eneste tall om hva IOC skal bidra med av midler.

I det siste, reviderte OL-budsjettet skal IOC bidra med ca. 13-15 milliarder kroner. Over halvparten av dette er TV-inntekter og resten er sponsorpenger gjennom det olympiske partnerprogrammet (TOP).

Dette hvis lekene går som de skal.

Blir lekene avlyst vil IOC mest sannsynlig be om å få penger tilbake fra Tokyo-OL og den japanske regjeringen.

Men også hvis lekene går som de skal, kan IOC velge å betale ingenting til Tokyo. Det står svart på hvitt i arrangørkontrakten.

Denne kontrakten ligner Rio-kontrakten, men det er gjort endringer for framtidige leker i 2022 (Beijing), Paris (2024), Milano/Cortina d’Ampezzo (2026) og Los Angeles (2030), blant annet med økte utbetalinger av sponsorpenger.

Men dette gjelder altså ikke for Tokyo og det kan føre til en økonomisk katastrofe for Tokyo, uansett om OL blir arrangert eller ikke.

Tokyo taper penger uansett

Årsaken er todelt: For det første er Tokyo-OL er forpliktet til å betale IOC prosenter av billett- og sponsorinntekter, de må regne om varer de får av hjemlige sponsorer til en pengeverdi som de må betale prosenter av til IOC.

I sum dreier dette seg om et beløp i nærheten av 3 milliarder kroner. Dette er Tokyo forpliktet til å betale. I tillegg kommer penger som IOC kan be om utenom dette.

For det andre regnes varer og tjenester som TOP-sponsorene leverer til Tokyo-OL om i et pengebeløp som inngår i budsjettet.

Det betyr at OL-arrangørene i Tokyo får lite penger fra IOCs TOP-program, men pengeverdien blir allikevel lagt inn i regnskapet som en betaling fra IOC.

Rio som skrekkeksempel

Analysen av de 117 transaksjonene i forbindelse med OL i Rio i 2014 viser at det stort sett er TV-pengene som IOC overfører til OL-arrangøren.

Og måten IOC regner sponsorpenger på betyr i realiteten at bare en fjerdedel av pengene fra TOP-sponsorene blir utbetalt.

Tokyo kan håpe på ca. 1,5 milliarder kroner i TOP-sponsorpenger, mens det i budsjettet står at de skal får ca. 5 milliarder kroner.

Det betyr at «betalingen» Tokyo-OL får av IOC er Coca Cola, Toyota-biler, Samsung-telefoner, Omega-klokker osv.

Det er vanskelig å betale regninger med Coca Cola-bokser.

Se hele oversikten over de 117 Rio-transaksjonene her.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT