Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Ståle Solbakken liker ikke Newcastle-oppkjøpet

I tillegg er han svært kritisk til at klubber som Manchester City har forgreninger i alle verdenshjørner.

– Det er svært vanskelig å bevise, men til syvende og sist ser det ut som dette handler om at noe eller noen skal markedsføres og at det ikke først og fremst er Newcastle, sier Ståle Solbakken.

Saken fortsetter under bildet.

Faksimile av det siste nummeret av Tipsbladet der FCK-trener Ståle Solbakken er intervjuet om oppkjøpet av Newcastle.

Frustrerte trenerkolleger

Denne uken ble det kjent at Newcastle med stor sannsynlighet blir solgt til det saudiarabiske pengefonder (PIF) og to andre britiske investorgrupper.

Solbakken sier at det er en økende frustrasjon blant trenerkolleger i Europa om det som skjer med Newcastle og andre klubber.

– Det vi erfarer når vi er ute og spiller i Europa og snakker med trenerkolleger og ledere for andre klubber er at det er en stor frustrasjon over disse klubbene.

Idrettspolitikk.no har avdekket hvordan spillet rundt Newcastle har foregått og blant annet hvordan PR-krigen til de nye eierne allerede har begynt å utspille seg på sosiale medier.

PIF vil få 80% eierandeler og den nåværende eieren Mike Ashley er ventet å få over tre milliarder kroner for salget.

Amnesty International har bedt britiske myndigheter om å gripe inn fordi de mener at det ikke tjener Premier League å selge en engelsk klubb til et regime som begår alvorlige brudd på menneskerettighetene, står bak mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi og som står bak den blodige krigen i Jemen.

Dette bakteppet mener Ståle Solbakken legger et voldsomt press på klubben og kan ødelegge fotballens rykte.

– Vi kan kanskje ikke føre bevis for at det er statseide klubber, men det er stor irritasjon over statsstøttede klubber, og først og fremst Manchester City og PSG. Det kommer sikkert til å gjelde Newcastle, også, hvis denne handelen går igjennom, og det viser seg at vi er i ferd med å få et nytt Manchester City.

Saken fortsetter under lenken.

Kan gå galt

Ståle Solbakken tror mange Newcastle-supportere vil angre om noen år.

– Jeg tror at mange trofaste Newcastle-fans om et par år vil sitte på stadion og se en håndfull verdensstjerner spille for deres klubb, og samtidig sitte med en følelse av at dette eierskiftet ikke var riktig.

– Og hva om de største stjernene ikke ønsker å bo nordøst i England og så må de allikevel nøye seg med å bli nummer fem eller seks. Hva sitter de da igjen med?, sier Solbakken.

Saken fortsetter under lenken.

Misliker globalt klubbsamarbeid

FCK-treneren er usikker på hva som vil skje etter at koronapandemien er over og seriespill og europacupturneringer kommer i gang igjen.

Hvis alt går etter planen vil det i 2021 bli innført en helt ny europacupturnering, Conference League, som kan gjøre det vanskeligere for klubber som FCK å kvalifisere seg til Champions League og Europa League.

Og hvis de store klubbene i Europa får det som de vil kan vi også ende opp med et Champions League som blir nesten lukket for små og mellomstore klubber. Dette er utfordrende for lag som FCK og hevder at det foregår arbeid for å motvirke denne utviklingen.

– Det dannes allianser på kryss og tvers for å forhindre at de store stikker og lager sin egen liga, sier Solbakken.

Samtidig mener han at FCK kan komme oppi situasjoner der de må ta ubehagelige valg.

– En vakker dag kan vi i FC København selv stå overfor et dilemma. Hva sier vi hvis det en gang oppstår en mulighet for at vi kan bli en del av et mere lukket system i europeisk fotball enn det vi kjenner i dag?

– La oss si at Juventus, Real Madrid, Manchester United og andre storklubber etablerer en mer eller mindre lukket liga i et eller annet format om fire år. Eller om ti år, tidshorisonten er usikker. Hva sier vi så hvis det ved siden av blir etablert en Superleague II, der vi blir invitert? Hva hvis det er vår eneste sjansen for å vokse og holde tritt med de andre?

Saken fortsetter under lenken.

Liker ikke Manchester City

Ståle Solbakken sier at han er tilhenger av et visst samarbeid mellom klubber for å bli bedre og utvikle seg, men han setter en grense.

Også her bruker han Manchester City som et dårlig eksempel. Han ønsker ikke at utviklingen skal føre til at klubber har et verdensomspennende nettverk, som for eksempel Manchester City, eller Red Bull som har blant annet eier klubber i Leipzig og Salzburg.

– Jeg er ingen tilhenger av forordningere der det er forbindelser mellom klubber på kryss og tvers. Det er derfor vi også har vært forsiktig med å inngå klubbsamarbeid.

– Det er mange argumenter for at disse samarbeidsordningene på kryss og tvers ikke er godt for fotballen. Markedsprisene kan settes ut av spill, fordi det finnes egne avtaler mellom to eller flere klubber med samme eier og hvis det eksisterer egne avtaler mellom og satelittklubber.

– Jeg er virkelig ingen tilhenger av måten Manchester City driver på, der de har en klubb i Australia, en i USA, en nær samarbeidsklubb i Spania og flere andre klubber på andre kontinenter. Manchester City styrer disse klubbene for å få kontroll på samtlige markeder.

Saken fortsetter under lenken.

– Jeg tror det kan komme nye og strengere regler på dette pmrådet, for nå dreier det seg ikke lenger kun om moral, nå er det også et økonomisk spørsmål.

– Dette er ikke bra for fotballen.

– Det er ikke bare Manchester City som har tette forbindelser til andre klubber. Udinese samarbeider med Watford, Leicester med Leuven, det er en lang rekke slike samarbeidskonstellasjoner i Europa og resten av verden. De skaper mistenkeliggjøring.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT