Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

UEFA presses av de store klubbene om koronautsettelse

Det har vært hektisk møtevirksomhet i internasjonale fotball de siste ukene, etter at UEFA og FIFA endelig tok koronapandemien på alvor.

Senest på UEFA-kongressen i Amsterdam i begynnelsen av mars sa UEFA-presidenten at frykten for korona var et større problem enn selve pandemien. Det samme sa FIFA-presidenten og IOC-presidenten.

Dårlig tid

Etter den tid har FIFA kommet med et eget notat der de skisserer tiltak for å avvikle nasjonale serier, tilpasse terminlistene og forslag til unntak i overgangssystemet, UEFA har hatt koordineringsmøter med ECA og EL, de har hatt telefonmøter med alle de 55 nasjonale forbundene om hva som skal skje i Europa fram til sommeren og utover høsten.

Idrettspolitikk.no har brevet som ble sendt ut 2. april. Det er underskrevet av UEFA-president Aleksander Ceferin, Andrea Agnelli, presidenten i European Club Association (ECA), og Lars-Christer Olsson, presidenten i European Leagues (EL).

De skriver at det er altfor tidlig å bestemme seg for om de nasjonale ligaene skal avlyses eller kanselleres på det nåværende tidspunkt.

Hovedbegrunnelsen for denne vurderingen er at det da blir svært vanskelig å bestemme hvilke klubber som skal delta i de forskjellige Europa-cupene.

«We are confident that football can restart in the months to come», skriver de.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra brevet UEFA, ECA og EL sendte ut 2. april om koronatiltak.

Mektige interesser

ECA representerer nesten 250 klubber i Europa og har to representanter i UEFAs styre (Andrea Agnelli som representerer Juventus og Nasser Al-Khaleifi som representerer PSG) og blir regnet som de store klubbenes talerør. Det var blant annet ECA som foreslo å gjøre om Champions League til en lukket liga.

Det er også tette bånd mellom ECA-presidenten og UEFA-presidenten, Aleksander Ceferin: UEFA-presidenten er gudfaren til ett av Agnellis barn.

European Leagues representerer alle de nasjonale ligaene og eliteseriene, for eksempel Norsk Toppfotball. De har i utgangspunktet vært skeptiske til forslagene som har kommet fra ECA og blant annet foreslått et europeisk cupsystem som skal være mer tilpasset de mellomstore klubbene og de mellomstore nasjonale ligaene.

Nå er disse tre organisasjonene enige om at de skal gjøre alt de kan for å få gjennomført alt seriespill i løpet av sommeren.

Saken fortsetter under lenken.

Misfornøyde småklubber

Etter det Idrettspolitikk.no erfarer skyldes det massivt press fra de største klubbene og de største ligaene i Europa.

Idrettspolitikk.no vet at mange mindre klubber i Europa reagerte sterkt på brevet fra de tre organisasjonene, blant annet fordi en gjennomføring av de resterende kampene i løpet av sommeren vil være en påkjenning for klubber med liten spillerstall.

Skal mange av de nasjonale ligaene gjennomføres på kort tid, vil det spilles mange kamper på kort tid. Det vil være helt uansvarlig også på andre måter, ifølge flere klubbledere.

Saken fortsetter under lenken.

Dyster rapport

Bakteppet for denne konflikten kan du lese i UEFAs rapport European Club Footballing Landscape report, som ble publisert for ellevte gang i januar i år.

Der kan du lese hva som er inntektsgrunnlaget til klubbene i Europa. Det kommer tydelig fram hva som er forskjellen mellom de store og de mellomstore klubbene i Europa, og at disse forskjellene stadig øker.

Hovedforskjellen er at de små og mellomstore klubbene tjener lite på TV-rettigheter og billettsalg, sammenlignet med de store klubbene, og at de er svært avhengige av overføringer fra UEFA og av spillersalg.

Hvis de mindre nasjonale ligaene og klubbene som ikke er ferdigspilt skal fortsette, vil de, i tillegg til enorm spillerslitasje, få store utgifter i en periode uten særlig inntekter.

De store klubbene og ligaene, derimot, vil i tillegg til billettinntekter gå glipp av store TV-inntekter hvis seriespillet blir stoppet eller kansellert.

Betalinger er allerede stoppet fra mange mediehus med TV-rettigheter og det varsles rettsaker om ligaene ikke blir ferdigspilt.

Akkurat nå er det de store klubbene og ligaene som styrer planleggingen til UEFA, og det ser ut som det er ønsketenkning om koronapanedmien som råder, og ikke rapportene man får fra helsemyndighetene.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT