USADA-sjef Travis Tygart, Linda Hofstad Helleland og Rune Andersen i hyggelig passiar på Play the Game i Colorado Springs i 2019. Foto: Andreas Selliaas Del dette:TweetE-post

Norske antidopingtopper skeptisk til russisk antidopingsjef

Colorado Springs, USA (Idrettspolitikk.no): Det har lenge hersket usikkerhet omkring sjefen for Det russiske antidopingbyrået (RUSADA), Jurij Ganus.

Tilstede på Play the Game-konferansen i Colorado Springs uttrykker de to norske antidopingtoppene Rune Andersen og Linda H. Helleland skepsis til det som skjer i Russland.

Fikk opphevet suspensjonen

RUSADA-sjef Jurij Ganus har tilsynelatende kommet på kant med den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov og samtidig greid å få opphevet suspensjonen av RUSADA, som ble innført i 2015.

Nå står RUSADA i fare for å bli suspendert igjen og russiske utøvere kan utestenges fra OL i Tokyo i 2020 fordi det er oppdaget juks med dopingprøver i antidopinglaboratoriet i Moskva.

Det har gjort de to norske antidopingprofilene Rune Andersen og Linda H. Helleland skeptiske til lederen for RUSADA.

Rune Andersen har lenge jobbet i WADA og er i dag er spesialrådgiver i Antidoping Norge (ADN) og leder Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) inspeksjonsgruppe for Russland.

Andersen har også erfaring med norsk samarbeid med RUSADA i forkant av OL i Sotsji i 2014 der Norge ble lurt til å tro at alt var i orden med antidopingarbeidet.

Han er svært usikker på om Jurij Ganus er rett mann for RUSADA og om han kan bidra til at det ryddes opp i russisk doping.

– Jeg strever faktisk med å si at jeg kan ha full tiltro til RUSADA og det han driver med eller det motsatte, svarer Andersen på spørsmål om hva han tror om Ganus’ arbeid.

Han fortsetter:

– Husk at jeg som ansatt i WADA hadde med Russland å gjøre, det var mitt område. Og jeg ble lurt til å tro at alt var på plass, både fra regjeringens side og fra RUSADAs side. Alt var på stell, fikk vi vite og alt var i henhold til reglene. Trodde vi. Og så ble vi lurt. Derfor har jeg nå en sunn skepsis til kulturen som skal endres i Russland.

– Jeg jobber for IAAF og sammen med friidrettsforbundet i Russland, RUSAF, og de snakker om å endre kultur og det gjør de en dag og så kommer tilbakeskritt dagen etter eller uken etter eller måneden etter. Det er vanskelig å snu en kultur som er så inngrodd og som har pågått i så lang tid»

Andersen har tidligere bekreftet at databasen fra laboratoriet i Moskva ikke stemmer overens med en tidligere kopi WADA fikk fra en varsler i fjor.

Hans arbeid og anbefalinger førte til at Russlands friidrettsforbund (RUSAF) ble suspendert i november 2015 og til at Russland ble utestengt fra friidretten i OL i Rio i 2016 og fra friidretts-VM i London i 2017 og i Doha i 2019

– Vi har holdt på i fire år i IAAF og man sier at det er en lang tid, men jeg vil hevde at det er kort tid for å endre kultur. Det er et spørsmål om hvor man legger listen, sier Andersen.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: WADA har lurt alle – hele tiden. Når er det nok?

Skeptisk visepresident

Russeren Jurij Ganus har i to år vært leder for RUSADA og hans samarbeid med Det britiske antidopingbyrået (UKAD) og Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) førte til at suspensjonen av RUSADA ble opphevet i september 2018, blant annet til sterke protester fra den norske visepresidenten i WADA, Linda H. Helleland.

Da WADAs styre i september 2018 gikk med på å oppheve suspensjonen av RUSADA var det fordi RUSADA og russiske myndigheter lovte at alle dataene fra antidopinglaboratoriet i Moskva skulle utleveres til WADA for analyser og at de skulle godta funnene i den mye omtalte McLaren-rapporten, som fastslår at russiske myndigheter har organisert et omfattende dopingprogram i Russland i flere år.

– Jeg har jo hele veien ment at det vi ble enige om med WADA og RUSADA at veikartet skulle følges og at MacLaren-rapporten skulle anerkjennes og at før de har gjort det så kan vi ikke gå videre. Og det står jeg fortsatt på, sier Linda H. Helleland til Idrettspolitikk.no.

– Det som har skjedd har svekket WADA. Vi kom med tydelige krav og så blir vi bare pushet og pushet til å gi etter. Det svekker WADA, sier hun.

Linda H. Helleland deler skepsisen til RUSADA-sjefen og mener at det som har skjedd i denne saken viser at makten fortsatt ligger hos russerne og kreftene i IOC.

Saken fortsetter under bildet.

RUSADA-sjef Jurij Ganus snakker med Idrettspolitikk.no på Play the Game-konferansen i Colorado Springs. Foto: Andreas Selliaas

Innrømmer manipulering

For kort tid siden innrømmet Jurij Ganus at dataene som er utlevert er manipulert og at mange positive prøver av russiske utøvere er fjernet fra datasettet. Til Idrettspolitikk.no sier Ganus at han er sjokkert over at noen tør å gjøre dette og at dette strider imot nasjonale russiske interesser.

– Tidligere har vi sett hvordan noen har manipulert med dopingprøvene ved å åpne og lukke flaskene. Nå manipulerer de selve testresultatene. Det er kriminelt, sier han til Idrettspolitikk.no.

– Det er ødeleggende for oss. I RUSADA har vi gjort alt vi kan for å leve opp til kravene til WADA og vi har da også funnet mange positive tester. Skritt på skritt viser vi for samfunnet at vi er på vei i riktig retning, men så kommer det enkeltpersoner og manipulere dataene og ødelegger på den måten alt arbeidet vi har lagt ned.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: WADA-presidenten fortjener ingen pris

Usikker på russiske motiver

Jurij Ganus har vært tøff mot Russlands president Vladimir Putin, den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov og vært åpen om manipulerte prøver.

Allikevel strever Rune Andersen med hva han skal mene om det som skjer.

– Det er jeg usikker på, fordi man alltid må stille seg spørsmålet om hvorfor han gjør det han gjør. Gjør man det fordi man ønsker en endring, et rent RUSADA, en ren idrett i Russland eller er det andre motiver. Det har jeg faktisk erfart gjennom alle de årene jeg har jobbet med Russland at man må stille seg inntil man får klare bevis på og tydelige tiltak som viser at her vil man noe, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Leder for IAAFs granskningsgruppe, Rune Andersen. Foto: Andreas Selliaas

Håper på endring

Linda H. Helleland har som visepresident i WADA kjempet mot IOC i kampen for å bli WADAs nye president.

Valget til ny president står i den polske byen Katowice i begynnelsen av november 2019 og der er det ventet at den polske sportsministeren Witold Banka tar over presidentposten etter skotten Sir Craig Reedie.

Helleland håper allikevel at positive ting skjer i Katowice.

– Det blir viktig på møtet i Katowice om tre uker at det kommer en avklaring. For nå er vi nødt til å komme til bunns i saken, vi er nødt til å konkludere, fordi dette tærer på kreftene til hele antidopingbevegelsen. Vi må komme oss videre, sier hun.

– Det er ingen som har noe interesse av at vi skal stenge ute russiske utøvere, vi ønsker oss at russiske utøvere skal komme tilbake og at mistenkeliggjøringen av rene utøvere skal bli borte.

– Men så lenge de ikke har fulgt veikartet og ikke kommer med en innrømmelse og en beklagelse så betyr det at WADA er svekket.

– Dette kommer jeg fortsatt til å stå på og jeg kommer til å kreve dette når vi møtes i Polen. Samtidig må vi komme til bunns i de manipulerte prøvene og er prøvene manipulert, så er det klart at det må få konsekvenser og det må settes inn sanksjoner.

LES INTERVJUET: Russisk antidopingsjef: – Hvorfor er de så nervøse?

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: