Årsaken er avsløringen om at Verdens antidopingbyrå (WADA) har funnet ut at prøvene fra Moskva-laboratoriet, som Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) måtte utlevere tidligere i år, var tuklet med.
«Veldig alvorlig»
Pozdnyakov innrømmer at situasjonen er «veldig alvorlig», melder nettstedet Insidethegames.biz.
Det sier han etter at WADA startet en ny vurdering av om RUSADA igjen skal suspenderes. WADA opphevet en tre år lang suspensjon i fjor høst fordi RUSADA og russiske myndigheter hadde lovet å utlevere alle dopingdata fra Moskva-laboratoriet.
I WADAs regelverk står det at nasjoner som ikke har et fungerende antidopingsystem kan utestenges fra OL. De har nå gitt RUSADA og Det russiske sportsdepartementet tre uker på seg til å forklare hva som har skjedd.
Det de ønsker forklaring på er forskjellen mellom de såkalte LIMS-dataene (Laboratory Information Management System) som ble gitt til WADA av en varsler (whistleblower) og dataene som WADA fikk utlevert av Russland i januar i år.
Manipulerte data?
Formannen i komiteen som vurderer RUSADAs framtid, Jonathan Taylor mener at det ikke kan være noen annen forklaring enn at dataene er manipulert.
Han tror at positive dopingprøver er fjernet fra materialet. Komiteen han leder (Compliance Review Committee (CRC)) kan foreslå å utestenge Russland fra OL i Tokyo neste år, men det er WADAs eksekutivkomité (styre) som tar den endelige beslutningen.
Nå innrømmer presidenten Russlands olympiske komité at
OL-deltagelse står i fare.
– Utsiktene til det russiske OL-landslaget om å få delta i OL i Tokyo neste sommer er nå truet, innrømmer, Pozdnyakov.
Under vinter-OL i Pyeongchang i 2018 måtte russiske utøvere delta som nøytrale utøvere fra Russland, under sommer-OL i Rio i 2016 fikk ikke russiske utøvere delta i friidrett og de må under friidretts-VM i Doha denne uken også delta som uavhengige utøvere.
Flere saker kunne vært avslørt
Etter to turer til Russland (januar og april) og analyse av dataene fra Moskva-laboratoriet har WADA sendt 47 saker til forskjellige internasjonale særforbund for at de skal starte dopingsaker mot forskjellige utøvere.
WADA hevder selv at disse sakene ikke blir berørt av avsløringen om manipulasjon. De mener samtidig at de kunne hatt ca. 300 nye saker hadde datatene vært inntakt.
Saken fortsetter undet Twitter-meldingen.
Ønsket å opprettholde suspensjonen
Det skapte stor debatt i september i fjor da WADA-styret
opphevet suspensjonen av RUSADA. En av dem som var sterkt imot var den norske
visepresidenten i WADA, Linda H. Helleland.
– Årsaken til at jeg, sammen med representanten til Oseania,
i september stemte mot å oppheve suspensjonen av Russland, var at vi først
ønsket å gå gjennom dataene før vi bestemte oss for om Russland etterkom kravene
vi hadde stilt dem, sier Helleland til Insidethegames.biz.
– Det hadde vært riktig framgangsmøte. Prosessen vi nå har vært vitne til har strippet idrettsorganisasjonene for troverdighet. Vi skylder alle supportere og utøvere verden rundt å gjenopprette litt av tilliten, sier hun.
LES OGSÅ: KOMMENTAR: WADA-presidenten fortjener ingen pris
Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.
Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/