Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«Tokyo-OL i 2020 kan bli en katastrofe»

GJESTEKOMMENTAR: Etter å ha tilbrakt en dag med dem som organiserer anti-OL-kampanjen i Tokyo er det ingen tvil om hvorfor de protesterer og retter sitt sinne mot OL i 2020 og hvorfor de er mer enn klare for å slåss.

- Annonse -

Ved første øyekast ser dette ut som den mest dannete anti-OL-bevegelsen du kan tenke deg. Gruppen som kjemper mot lekene, kaller seg Okotowari Olympics 2020 eller Nei takk til OL i 2020.

Ønsker å stoppe OL

Men etter å ha tilbragt en dag sammen med dem, er det vår oppfatning at lederne for Japans olympiske komité bør være bekymret.

Demonstrantene er oppfinnsomme og smarte og målet deres er å forhindre at OL blir arrangert i Tokyo neste år.

De er bekymret for hva som vil skje byen etter at OL er over og baserer dette på arven etter OL i andre byer: gjeld, omplassering av innbyggere og militarisering av Tokyo.

For dem er det også et spørsmål om prioriteringer.

«Folk lider fortsatt etter Fukushima»

Tomiko, en av dem som står bak organisasjonen, sier til oss at «folket lider fortsatt av det som skjedde i 2011 (og sikter til jordskjelvet og nedsmeltingen av kjernekraftverket i Fukushima). Regjeringen trenger pengene til å hjelpe de som fortsatt lider, og ikke til OL», sier han.

Gruppen med demonstranter og motstandere av OL brukte en dag på å vise et trettitalls mennesker fra tidligere og framtidige OL-byer rundt på byggeprosjektene i Tokyo.

Da vi var ferdige med den guidete turen var det ingen tvil om hvorfor de protesterte mot lekene.

Akio Yoshida har sammen med andre i Okotowari fått erfare hvordan de hjemløse i byen har blitt behandlet gjennom sitt solidaritetsarbeid for dem, og sier at «omplasseringen som allerede har startet gjør at mange mister hjemmene sine. Et hvert OL diskriminerer. En utvalgt gruppe blir prioritert. Andre må lide».

Etter den guidete turen er det tydelig hvem som går av med seieren når OL er over: eiendomsutviklere med gode kontakter, bygningsmagnater og sikkerhetsbaroner. Fattige arbeidere og hjemløse er taperne.

Stengt for publikum

Vi fikk se området der Open Water-svømmekonkurransene skal foregå og som i dag har et livsfarlig bakterienivå. Vi fikk se baseballstadion til det kjente laget Tokyo Yakult Swallows som skal rives og bygges opp bare noen steinkast unna fordi det i dag ikke tilfredsstiller kravene til IOC.

Vi fikk se områder som vanligvis er åpent for publikum, som for eksempel et svømmeanlegg, men som stenger for å gi plass for olympiske idretter og som fører til at at vanlige folk neste sommer må presse ansiktet mot vinduene for å kikke inn for å se hva som skjer på området de tidligere har hatt fri tilgang til.

Vi fikk se et praktfullt volleyball-anlegg som etter lekene vil overleveres til et privat konsern. Stadion har en prislapp på nesten 3 milliarder kroner.

Rundt i hele Tokyo fikk vi se plasser som vanligvis er åpent for publikum og som i dag er lukket på grunn av bygningsarbeider, blant annet et område der vanlige folk pleier å spille baseball. Området var fullt av bulldosere.

«Ødelegger amatøridretten»

Det er dypt ironisk at områder som vanligvis brukes av amatørutøvere ødelegges for å legge til rette for olympiske anlegg.

En av dem som viste oss rundt, spurte «hva er hensikten med OL når det faktisk fører til at det blir færre muligheter for amatøridretten?»

Atsumi Masazumi, som bor like ved det nye National Stadium, fortalte oss at «Området jeg har vært så stolt av er forandret til det verre på grunn av OL. Det er frekt å bruke lekene til å endre byggeskikken i byen. Det er forferdelig.»

Han understreker at han elsker idrett, men er ikke glad for måten lekene påvirker byen på.

Vi reiste også til Odaiba Marine Park, området der svømmekonkurranser og triathlon skal arrangeres. Stranden var inngjerdet og det var ikke mulig å få adgang til sjøen. Flere skilt kunne fortelle oss at stranden ville være stengt fra 1. juli til 6. september fordi det skulle arrangeres et OL-relatert arrangement.

Alt dette fikk vi se når vi reiste rundt i Tokyo-sommerens svært fuktige luft. En påminnelse om hvilket vær utøverne vil møte når de skal delta i OL neste år.

Lyndemonstrasjon

Men vi gikk ikke bare rundt og kikket på anlegg.

I en lynaksjon på Japan Sport Olympic Square, brettet aktivistene ut to bannere der det sto “Olympics Kill the Poor” og “Reverse the 2020 Tokyo Olympics” og stilte seg opp for å ta bilder foran de olympiske ringene.

Nervøse sikkerhetsvakter var raskt på pletten og behandlet de to bannerne som om de var molotov-coctails og geleidet desperat demonstrantene ut fra området.

Satoko Itani, som er professor i sport og likestilling ved universitetet i Kansai, fortalte oss at unntakstilstanden vi så på grunn av OL ikke bare handlet om OL, men også om det sok kommer til å skje etter OL.

Og det er bekymringen for hva som skjer etter lekene som opptar disse aktivistene.

Det vi fikk se er en indikasjon på hva vi venter oss i året som kommer. Det er ingen tvil om at disse aktivistene framover kommer til å vise oss hva som virkelig står på spill i Tokyo.

Artikkelen ble først publisert i The Nation.

Dave Zirin
Sportsredaktør i The Nation og har gitt ut 11 bøker om idrettspolitikk, blant annet Brazil's Dance with the Devil: The World Cup, the Olympics, and the Fight for Democracy (2016).
Jules Boykoff
Jules Boykoff er professor i statsvitenskap ved Pacific University i Oregon og har skrevet flere bøker om OL. Blant annet Power Games: A Political History of the Olympics (2016) og What Are the Olympics For? (2024)

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT