Det har i lengre tid vært bekymring i DFB for utviklingen i tysk fotball. Den svake innsatsen i fotball-VM i Russland i 2018 og den kraftige økningen av utenlandske spillere med god teknikk til tysk fotball har skapt bekymringer hos ledelsen i DFB.
LES STRATEGIDOKUMENTET TIL DFB HER.
Forskningsbasert prøveprosjekt
Tyske forskere og trenere har i en treårsperiode eksperimentert med en egen variant av 3 mot 3-fotball, kalt Funiño, eller mini-fotball (Mini-Fußball). Det er professor Matthias Lochmann ved Alexander University Erlangen-Nürnberg som har stått i bresjen for prøveprosjektet, som har bestått av 56 barn i en liten by i Tyskland.
Nå skal prosjektet testes på to millioner unge tyske fotballspillere i løpet av sommeren 2019.
I Norge er det allerede innført en egen 3v3-serie for yngre årsklasser og Funiño er en avansert variant av den norske modellen.
Saken fortsetter under bildet.
Rullerende bytter og mange skudd
Konseptet er at to lag med tre spillere og en innbytter spiller på en liten bane og at hvert lag bytter en spiller hver gang det blir skåring.
Det er bare tillatt å skåre innenfor en oppmarkert angrepssone og det skal alltid være tre baller tilgjengelig utenfor banen for å starte spillet så raskt som mulig om ballen skulle skytes langt utenfor baneområdet.
Det spilles endagsturneringer og ikke seriespill. Tanken er at konseptet kan reduseres til 2v2 og utvides til 4v4 og 5v5 og at det etter hvert innføres keeper i eldre årsklasser.
Fordelene ved Funiño
Matthias Lochmann mener at det er mange fordeler med Funiño: Det blir mange intensive økter, spillerne havner ofte i en-mot-en situasjoner og uten offside og kårnere blir det oftere situasjoner der spillerne må ta egne avgjørelser.
Spillerne får mange ballberøringer, alle spillerne får anledning til å skåre mange mål og det antas at færre slutter med fotball i yngre årsklasser på grunn av lite spilletid.
Det fremheves også at spillere får anledning til å utvikle sitt eget spill og ikke blir bundet opp på en spesiell plass på laget i tidlig alder og at det blir mindre trenerinvolvering i kampsituasjoner.
I utgangspunktet skal prosjektet testes ut på spillere i alderen 5-10 år og skal være et ekstratilbud ved siden av den ordinære fotballen. Flere Bundesliga-trenere har sagt at dette er en god løsning, men prosjektet møter også motstand.
Møter motbør
En av motargumentene mot denne turneringsformen er at det blir lite fokus på keeperens rolle i fotballen og at det tar bort fokuset fra det taktiske arbeidet, begge deler med sterke tradisjoner i tysk fotball.
Flere er også bekymret for at det blir for mye fokus på individuelle prestasjoner og at det vil føre til at foreldrene vil få for mye makt i kamper med unge spillere.
Keeperen får plass på laget
Lochmann mener at keeperrollen fint kan prioriteres i et
slikt format blant annet ved å spille med litt større mål og keeper og med et
rulleringsprinsipp der alle må spille i mål. I et slikt turneringsformat vil
keeperne få langt mer å bryne seg på enn i kamper med større baner, mener han.
Om prosjektet blir en suksess, er planen å implementere Funiño som en del av den vanlige fotballhverdagen allerede neste år.
DFB er verdens største idrettsforbund med syv millioner medlemmer og 25.000 klubber.
LES OGSÅ: NFF fornøyd med fotball-EM til Tyskland i 2024
LES OGSÅ: Russland – Saudi Arabia: El Gasico
PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.
Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/