Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

FREDAGSKOMMENTAR: Forslaget til nytt Idrettsstyre er Linda H. Hellelands triumf

- Annonse -

– Jeg har holdt på i to år med kvitteringer og restruktureringer av hele organisasjonen og holdt på med ting som idrettspresidenter ikke skal gjøre, men nå har jeg ryddet opp i dette og levert den mest åpne organisasjonen i hele Norge, Stortinget inkludert, sa han til Idrettspolitisk.no.

LES MER HER: Idrettspresident Tom Tvedt vraket av valgkomitéen: – Jeg er veldig skuffet!

Resultatene som teller?

For uansett hva slags resultater Tom Tvedt og hans styre har levert av resultater de snaue fire årene etter at han ble valgt uten motkandidat, er det hans svake opptredener i media, filleristingen av VG i flere omganger, hans bitre konflikt med daværende kulturminister Linda H. Helleland og hans motvillige støtte til hennes kamp i WADA han vil bli husket for.

Går valgkomiteens forslag igjennom på Idrettstinget på Lillehammer 24.-26. mai vil det være Hellelands triumf over Tvedt.

Ungt og lite kontinuitet

Det er et ungt styre som er forslått. Hele fire representanter under 31 år er unikt. Som en kuriositet kan det nevnes at Arbeiderparti-medlemmet Zaineb Al-Samarai, som er en av de fire unge kandidatene, har en fortid i First House.

Ser vi på partiboka, kan det se ut som Høyre er det partiet som stiller sterkest. Kjønnsbalansen er god (fem kvinner og seks menn).

Dette blir garantert ikke det endelige styret, noen av kandidatene er ukjent for mange av dem som skal stemme på Tinget, og en del kandidater som ønsker seg inn har god nok velgerbase som de greier å mobilisere og kommer inn gjennom benkeforslag. Slik er det alltid.

Hvor ble det av alle presidentkandidatene?

Det er litt spesielt at ingen av de andre presidentkandidatene, utenom Tvedt, har sagt at de vil være videre i racet eller har blitt spurt om å få en plass i styret, selv om de ikke skulle bli president.

Det kan enten bety at de bare har vært ute etter makt og egentlig ikke er så interessert i å være med i driften av norsk idrett eller de har hatt et ønske om å skape så mye opposisjon til Tom Tvedt at de er sikre på at han ikke blir gjenvalgt.

Kamphumør

Idrettspolitikk.no erfarer at Tom Tvedt er i kamphumør og mest sannsynlig vil forsøke å ta opp kampen med Mollekleiv. Han har tatt betenkningstid og skulle det vise seg at han går for en real kamp mot favoritten Mollekleiv blir det interessant å se om han ønsker å gå inn i styret om han skulle tape.

Gjør han det får Mollekleiv noe å bryne seg på. Og hva om det usannsynlige skulle skje at Tvedt vinner? Vil Mollekleiv da stille seg til rådighet for styret?

Valg til Idrettsstyret blir på en aller annen måte dramatisk og det som kan skape dramatikk er bakgrunnen til trioen som er forslått til presidentskapet: Sven Mollekleiv (president), Elisabeth Faret (1. visepresident) og Johann Olav Koss (2. visepresident).

De har ikke noe fortid i Idrettsstyret (Koss var kanskje med som IOC-medlem) og på den måten er det ingen kontinuitet mellom det tidligere styret og disse tre, om de skulle bli valgt.

Det kan i seg selv skape motstand. For det ligger et omfattende reformforslag på bordet (blant annet utarbeidet av ett av to medlemmer som søker gjenvalg, Vibecke Sørensen) og en organisasjon som er svært tradisjonsbundet lar seg kanskje ikke pille på nesen av et trekløver der alle kommer utenfra.

Og skulle dette trekløveret bli de tre fremste representantene for norsk idrett – og Tom Tvedt er helt ute av ledelsen i norsk idrett – blir det uten tvil Linda H. Hellelands triumf.

Sterk støtte til Helleland

Sven Mollekleiv var tidlig på banen og markerte støtte til Linda H. Hellelands WADA-kandidatur og var en av hovedtalerne da hun lanserte dette kandidaturet på en stor konferanse på Grand Hotel i fjor sommer. Da satt Tom Tvedt kun som gjest i salen. Han har også på mange punkter gått sterkt ut mot Tvedt.

Johann Olav Koss har et enormt internasjonalt nettverk og har den siste tiden engasjert seg sterkt i kampen mot doping og korrupsjon og kjempet for varslerne i idretten.

Og han er en av stifterne av FairSport som har vært en av de største støttespillerne til Linda H. Hellelands kamp for å bli WADA-president.

Jeg tror også at Elisabeth Faret ligger nærmere Helleland politisk enn det Tom Tvedt gjør.

Uansett hvordan det går på Lillehammer i slutten av mai har dagens innstilling til nytt idrettstyre Linda H. Hellelands signatur.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Legg ned Sporten?

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT