Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

KOMMENTAR: Nå kommer de smertefulle avsløringene

Gräber hadde oppdatert et hundretalls pressefolk om utviklingen i den store dopingsaken som begynte å rulle under ski-VM i Seefeld. Der ble fem utøvere og fire ledere tatt for doping. Men vi har mer i vente, skal vi tro tysk politi. I tillegg har to sykkelryttere i etterkant erkjent å ha fått hjelp av den samme legen.

Nye, skremmende opplysninger

Kai Gräber viste flere til nå ukjente bilder fra arrestasjonene i Seefeld og Erfurt, blant annet brukerutstyr på hotellrom i Seefeld og en hemmelig kjeller i en garasje i Erfurt, med en fryser som kunne kjøre ned blodposer til 80 minusgrader.

Han fortalte at 21 utøvere fra åtte nasjoner og i fem idretter skal ha vært med i en dopingring og at virksomheten skal ha strukket seg tilbake til 2011. Det er med andre ord ikke førstegangsforbrytere vi snakker om.

Over hele verden

Dr. Mark Schmidt, som sammen med den estiske treneren Mati Alaver, skal ha hjulpet utøvere for summer på mellom 4.000 til 15.000 euro i året og vært med dem over hele verden og til land som Tyskland, Østerrike, Italia, Sverige, Finland, Estland, Kroatia, Slovenia, Sør-Korea og Hawaii.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Statsadvokat Kai Gräber presenterer nye funn i dopingsaken som ble rullet opp i Seefeld og Erfurt.

Avsløringene siver ut

Gräber ville ikke si noe om hvem det er eller hvilke idretter det er snakk om, men noen indikasjoner finnes. Vi vet alle at langrenn er involvert, alle navngitte utøvere til nå kommer fra nettopp denne idretten.

Den tyske journalisten Hajo Seppelt har sagt at det mest sannsynlig er aktive sykkelryttere involvert og når det blir opplyst at legen har bidratt på en årlig konkurranse på Hawaii, så er det nærliggende å trekke inn triathlon.

Det ble også opplyst om at dopingringen skal ha operert under OL i Pyeongchang og det betyr at vi kan begynne å lete etter utøvere som har vært knyttet til den estiske treneren Mati Alaver.

Som Idrettspolitikk.no har skrevet om, har han vært knyttet til dopingeksperimenter i Sovjetunionen og Estland siden 1980-tallet og vært involvert i alle dopingskandalene til Estland helt til VM i Seefeld.

LES: Den skremmende historien om den estiske «dopinggeneralen»

Flere arrestasjoner

Under ski-VM i Seefeld ble fire ledere arrestert og forrige mandag skal en femte person også ha blitt arrestert. Vedkommende skal ha operert både som kurér og assistent under blodoverføringer.

To av dem som er arrestert skal ha bistått utøvere under OL i Pyeongchang.

Brutal verden

Operasjonen under ski-VM og som ble kalt Aderlass (årelating) har avdekket en brutal del av idretten.

Utøvere møter medhjelpere på parkeringsplasser, motellrom og i leiligheter for å dope seg, kloss innpå konkurransearenaer og konkurrenter, for etterpå å gå smilende rundt sammen med dem man skal konkurrere med.

Det må ha vært mye smerte bak disse smilene?

Vi har (igjen) vært vitne til at leger bryter alle legeprinsipper vi har (igjen) sett trenere som bruker utøvere i medisinske eksperimenter, med fare for deres liv og psyke.

Og det ser ut som penger har vært et sentralt motiv. Dr. Schmidt skal ha tjent ca. 100.000 euro i året på å dope utøvere på denne måten.

Lang og smertefull etterforskning

Det kan ta lang tid før vi kommer til bunns i denne saken. Etterforskerne sitter på enorme mengder av data som de skal gå igjennom. Og når saken er ferdig etterforsket risikerer de involverte opptil ti års fengsel.

Det er mange utøvere som skjelver i buksene akkurat nå. Sikkert også en del andre som har visst om dette. Det er beslaglagt mellom 40 og 50 blodposer og disse er i ferd med å DNA-analyseres.

Blåøyde

Vi har snakket mye om doping i Russland de siste par årene, men denne årelatingen kan vise seg å være langt verre.

Fordi den er nærmere oss enn det vi er vant til og fordi den viser hvor blåøyde vi er når vi vifter med flagget vårt rundt idrettsbanen.

Og fordi vi nå får satt navn på dopingprøvene som blir tatt. Mange dopingprøver.

LES OGSÅ: Nye detaljer om dopingen i Seefeld – hemmelig dopingrom i garasjen

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT