Vladimir Popov viser fram partiboka si
Foto: Andreas Selliaas
Vinter-OL

Da Juan Antonio Samaranch ble rekruttert av KGB

Idrettspolitikk.no: I år feirer Norge 25 år siden OL på Lillehammer og en av de begivenhetene som blir feiret er tidligere IOC-president Juan Antonio Samaranch utsagn «You have presented to the entire world – the best Olympic Winter Games ever! «

Utsagnet har blitt attesten alle nordmenn bruker for å skryte av lekene og blir flittig brukt av dem som ønsker å sparke igang en ny OL-debatt.

I forkant av lekene på Lillehammer ble det kjent, blant annet gjennom boken «Lord of the Rings» at Samaranch hadde en fortid som sportsminister i den spanske diktatoren Francisco Francos regjering. Da dette ble kjent reagerte blant andre Vegard Ulvang som gikk til kraftig angrep på IOC-presidenten.

Vegard Ulvang uttalte at Samaranch var en uverdig representant for den olympiske bevegelse på grunn av hans bakgrunn fra det fascistiske Franco-regimet i Spania.

Men det stoppet ikke der.

Sammen med Ekstra Bladets Jan Jensen møtte jeg den tidligere KGB-offiseren Vladimir Popov på hemmelig sted i Canada i 2017. Det var første gang Popov møtte vestlige journal

LES VIDERE MED PLUSS-ABONNEMENT
MÅNED
110 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hver måned
ÅR
1000 kr
Alt på idrettspolitikk.no
Abonnementet fornyes automatisk hvert år
Denne artikkelen handler om: