Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

UEFA-presidenten blander seg i islandsk valgkamp

Takk for sist?

Dette kan være en takk for sist til den forrige presidenten Geir Thorsteinsson, som overraskende gikk av i 2017, men som nå ønsker å komme tilbake som president. Det er fotballmagasinet Josimar som melder dette.

Geir Thorsteinsson stiller igjen som kandidat til toppvervet i islandsk fotball etter to års fravær. Thorsteinsson har 25 års fartstid i islandsk fotball og satt ti år som president før han gikk av i 2017. Han regnes som en av arkitektene bak det islandske underet.

Thorsteinsson utfordrer sittende president Gudni Bergsson, som har en fortid som fotballspiller i Tottenham Hotspur og Bolton. Bergsson tok over jobben til Thorsteinsson i 2017. Valget til ny president finner sted bare noen dager etter UEFA-kongressen i Roma, som finner sted neste uke. På UEFA-kongressen stiller Aleksander Čeferin til gjenvalg, helt uten motkandidater.

Anstrengt forhold

Forholdet mellom Geir Thorsteinsson og Aleksander Čeferin har vært anstrengt siden 2016, blant annet fordi islendingen og det islandske forbundet ikke ønsket å støtte Čeferins kandidatur som arvtager til den korrupsjonsmistenkte Michel Platini.

Čeferin ble valgt til president i UEFA på en ekstraordinær kongress i Athen i 2016 og i forkant av denne kongressen ble det antydet at valget var bestemt på forhånd, blant annet med hjelp av de fleste nordiske fotballforbundene, men altså uten støtte av det islandske forbundet.

Brudd på UEFAs regelverk?

Denne uken ga Aleksander Čeferin sin støtte til Gudni Bergsson og sa at han ønsker at han får fortsette som president, blant annet med begrunnelsen at det islandske forbundet aldri har hatt så gode forbindelser til UEFA som akkurat nå. Čeferin sier at hans støtte til Bergsson ikke er personlig.

Uttalelsene får Geir Thorsteinsson til å reagere kraftig og han mener at Čeferin bryter med UEFAs regelverk. Paragraf 7,2 i UEFAs statutter sier at det ikke er lov for en UEFA-president å blande seg i et valg i et nasjonalt forbund.

FIFA-president Gianni Infantino fikk tilsvarende anklager mot
seg da han gikk ut og ga sin støtte til Čeferin i fotrkant av valget i 2016.

«Kommentarene var så sjokkerende at jeg først trodde det var en vits», sier Thorsteinsson til Josimar.

Til den islandske avisen Visir går han også hardt ut mot sittende UEFA-president Ceferin.

LES OGSÅ: NFF i Qatar: – De opererer på et helt annet nivå

Spesielle omstendigheter

Omstendighetene rundt Geir Thorsteinssons avgang i 2017 er fortsatt et mysterium. Etter å ha tapt valget til å komme inn i UEFAs eksekutivkomité i 2015 (blant annet i konkurranse med daværende NFF-president Yngve Hallén), åpnet det seg opp en mulighet for Thorsteinsson å komme inn i det mektige FIFA-styret (Council) i 2017, med en godtgjørelse på 300.000 dollar.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko var på vei ut av FIFA-styret som en av UEFAs representanter. Den offisielle grunnen var at han ikke kunne sitte som minister samtidig som han hadde styreverv i FIFA.

Thorsteinsson var så godt som klar for FIFA-styret, men trakk seg fordi UEFA innførte en regel om at man må ha offisielle verv i fotballen for å velges inn i internasjonale verv.

Russisk spesialbehandling?

Det er spekulert i om denne regelen ble innført for å bane veien for en ny russisk representant i styret, lederen for fotball-VM i Russland, Aleksey Sorokin. Det er også spekulert i om Thorsteinsson ble presset til å avstå dette vervet for å gi plassen til Sorokin. Det benekter Thorsteinsson.

LES OGSÅ: Hvordan forstå Football Leaks

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT