Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Hvor lenge gidder vi å høre på FIFA-presidenten?

- Annonse -

Infantinos tale var sikkert musikk i ørene til lederne for G20-landene, men for den vanlige fotballsupporter viste han en total forakt for virkeligheten.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen?

Umusikalsk

At talen var full av klisjeer er én ting, men kobler du innholdet til andre omstendigheter i Argentina de siste ukene viser Infantino at han enten ikke skjønner hva som skjer rundt ham eller at han gir totalt blaffen i dem han sier han representerer, nemlig supporterne. I tillegg viser han total forakt for politiske realiteter.

Det siste først. I en tid der lederne i Russland, Saudi-Arabia og USA er i søkelyset for alvorlige forbrytelser og tvilsomme disposisjoner velger Infantino å hylle Putin for tidenes beste fotball-VM denne sommeren og takker ham for at verden endelig har oppdaget Russland, han skryter av likestillingsarbeidet til Saudi-Arabia og skryter av samarbeidsviljen Donald Trump har vist overfor lederne i Canada og Mexico for å få fotball-VM til USA, Mexico og Canada i 2026.

Om dette er politiske korrekthet eller ikke er vanskelig å si, men at det er umusikalsk er det ingen tvil om. Russland, Saudi-Arabia og Donald Trump er de siste månedene viklet inn i et storpolitisk spill som FIFA-lederen bør ta avstand fra og ikke prøve å skygge over med rosende omtale på et forum der fotball ikke har noen plass.

Invitert av Argentinas president

Så er spørsmålet: hvorfor var FIFA-presidenten i det hele tatt på G20-toppmøtet?

Vi husker alle den muntre tonen det var mellom Gianni Infantino, Muhammed bin Salman og Vladimir Putin under åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia i sommerens fotball-VM (Russland vant 5-0 og alle var like blide).

Man kan nesten mistenke Muhammed bin Salman (som direkte knyttes til drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul tidligere i år) og Putin (som etter alle solemerker skaffet seg fotball-VM på tvilsom vis) for å ha invitert Infantino til å kaste glans over dem på et møte de trengte litt positiv omtale.

Infantino ymter til og med i talen om at Saudi-Arabia kan overta en del av kampene til Qatar i fotball-VM i 2022, akkurat det Saudi-Arabia ønsker for å ydmyke sin verste fiende Qatar.

Donald Trump tror jeg ikke husker å ha møtt Infantino, men det er alltid godt med skryt.

Selv om de tre herrene kunne vente skryt fra fotballens øverste leder, var det Argentinas president Mauricio Macri som hadde invitert Infantino til å holde denne talen. Macri er tidligere president den argentinske fotballklubben Boca Juniors og han ville vise sin makt og sitt engasjement for fotball ved å la Infantino tale i dette mektige forumet. Kanskje så han det som en ice-breaker? Og det er her det blir absurd.

Copa Libertadores til Madrid

Denne uka har finalen i Copa Libertadores (Sør-Amerikas versjon av Champions League) blitt avlyst flere ganger. Først på grunn av massivt regnskyll og så på grunn av tilskuerbråk noe som førte til at spillere på Boca Juniors ble skadet.

I finalen spiller de to argentinske lagene River Plate og Boca Juniors. Første kamp ble spilt på hjemmebanen til Boca Juniors og endte 2-2. Og returoppgjøret på River Plates hjemmebane ble altså avlyst fordi supporterne til River Plate angrep spillerne til Boca Juniors. River Plate fikk 400.000 dollar i bot, de må spille de to neste Copa Libertadores-kampene neste år for tomme tribuner OG kampen ble flyttet til Madrid i Spania!

Det siste var FIFA-presidentens ønske. Boca Juniors nekter å spille kampen utenfor Argentina.

Klisjeene

Det er ganske spesielt at et land som greier å arrangere et G20-toppmøte ikke greier å arrangere en cupfinale, men det blir nesten en parodi når du sammenlignder det Gianni Infantino sier til lederne for G20-møtet og hva han sier til fotballsupporterne i Argentina.

I sin tale til G20 sier han «Fotball er en kraft som forener verden», «fotballen lærer oss positive verdier» og «fotball lærer oss til alltid å se framover med en positiv holdning og aldri til å gi opp». Og ikke minst: «fotball bryter ned barrierer og samler land og kulturer».

Om supporterbråket sier han: «fotball skaper store følelser. Det er ikke en krig. Det er ikke en gang et slag. Ikke en slåsskamp. Det er en kamp» og «den eneste måten å gå videre på er å spille kampen i Spania».

Les Gianni Infantinos tale her.

På supporternes side?

Hvorfor ikke be den tidligere Boca Juniors-presidenten om å gjennomføre kampen på Bocas hjemmebane og la han som Argentinas president sørge for at kampen går riktig for seg? At vi ikke må la noen idioter ødelegge for resten? Fordi han taler med to tunger?

Men det ender ikke der. For ikke lenge siden truet den spanske ligaen med å saksøke FIFA fordi de ikke tillater La Liga å spille kamper i USA. Det bryter med FIFAs regelverk, mener Gianni Infantino. Men det er greit å spille den argentinske cupfinalen i Spania?

Fotball er kun blitt politikk og blir brukt politisk av statsledere i mer eller mindre autoritære land eller av politikere som kun tenker på seg selv og ikke på fotballens ve og vel.

FIFA-presidenten har blitt fanget i dette spillet og har totalt glemt hvem han representerer. Det er i ferd med å ødelegge fotballen.

LES OGSÅ: Football Leaks – hvem er det godt for?

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT