Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Ada Hegerberg trenger ikke å twerke

KOMMENTAR: Ada Hegerberg er historisk. Hun er den første kvinnelige fotballspilleren som har vunnet Ballon D’Or, eller Gullballen som vi kaller den på norsk.

I går sto hun på podiet sammen med Luka Modric og Kylian Mbappé. Modric vant prisen for årets mannlige spiller og Mbappé prisen for årets spiller under 21 år. Men det var andre ting som tok oppmerksomheten.

Etter en godt forberedt tale av Ada Hegerberg ba den franske DJen Martin Solveig om å twerke (riste på rompa). Noe Hegerberg kontant avviste med et nei. Og da tok det fyr på sosiale medier.

På den ene siden viser denne hendelsen at mannssjåvinismen fortsatt lever i beste velgående, men på den andre siden viser de massive reaksjonene at vi har kommet veldig langt. Aldri har en kvinnelig fotballspiller fått så mange støtteerklæringer etter en sleivete kommentar. Det er nesten så man syns synd på den franske DJen med det norske jentenavnet.

I flere intervjuer etterpå understreket Hegerberg at hun ikke brydde seg om den tåpelige kommentaren. Det er derfor et paradoks at alle dem som ønsket å vise hennes støtte faktisk bidro til å skygge for den historiske utmerkelsen.

Kommentaren fortsetter under Tweeten.

DJ Martin Solveig forsøker seg på en unnskyldning til Ada Hegerberg

De siste tiders avsløringer i Football Leaks viser at spillere som Modric og Mbappé har forhandlet fram avtaler som gir dem bonuser om de skulle vinne priser som Gullballen. Jeg tipper agenten til Hegerberg stiller med kort øverst i stokken i neste forhandling med klubb og sponsorer.

I utgangspunktet er dette ville avtaler som har et tvilsomt skjær, men skal det være liket for loven også i pengespørsmål er det rett og rimelig at slike priser også gir et ekstra økonomisk bidrag til den kvinnelige delen av fotballen.

LES OGSÅ: Football Leaks – Hvem er det godt for?

I hjemlig media har det også blitt slått stort opp at Ada Hegerberg ikke kom på årets lag. At hun ikke er på denne lista er på grensen til komisk, men er garantert et resultat av at Hegerberg ikke ønsker å spille på det norske landslaget og sannsynligvis fordi hun har kommet på kant med sentrale skikkelser på landslaget.

Den samme reaksjonen kom i september da hun kom langt ned på lista på FIFAs kåring av verdens beste fotballspiller og da det ble kjent at den norske landslagssjefen Martin Sjögren ikke hadde Ada Hegerberg på sin topp-tre-liste.

Jeg tror vi som har latt oss imponere av Ada Hegerbergs prestasjoner tok dette tyngre enn hovedpersonen selv. Det viser egentlig hvorfor hun ikke lenger gidder forholde seg til landslaget. Det blir for smått og smålig.

Kommentaren fortsetter under Tweeten.

Video av Ada Hegerbergs prestasjoner i 2018.

Kåringer og lister blir aldri korrekte og de gir alltid rom for diskusjon. At syv av femten spillere på Gullballen-lista, der Ada Hegerberg tronet øverst, er fra Lyon sier vel litt om at Gullballen er en kåring med sterk fransk slagside. Det kan også kritiseres.

Den virkelig store debatten om lister og kåringer i Norge får vi garantert på Idrettsgallaen neste år. Skulle Therese Johaug eller Marit Bjørgen slå Ada Hegerberg i en eneste kåring får vi den klassiske debatten om hvilken idrett som er størst og at Norge er et land som ikke skjønner hvor stort det ene eller andre er. Det er en debatt den yngste av de to Hegerberg-jentene kommer til å vinne. Uten å si noe som helst.

Det var et sterkt trekløver som sto på podiet i Paris i går. En er verdensmester og en er tapende VM-finalist. Det som smerter mest for mange er at Hegerberg også kan vinne Gullballen neste år uten å ha vunnet VM. Det er tross alt kamper som er viktigst for fotballspillere, ikke priser og røde løpere.

Også på dette området ser Ada Hegerberg annerledes på saken enn mange av oss andre. Det er noe vi må respektere, selv om det gjør vondt.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT