Annonsere her
spot_img

Den russiske varsleren får ikke snakke om skiskyting

Årsaken til det er at Rodtsjenkov er i en juridisk konflikt med den tidligere presidenten i det russiske skiskytterforbundet (RBU) og den russiske oligarken Mikhail D. Prokhorov.

LES EKSTRA BLADETS VERSJON AV ARTIKKELENFår mundkurv på: Her er historien Putins fjende ikke må fortælle

Søksmål på vegne av tre utestengte skiskyttere

Søksmålet dreier seg ikke om Prokhorovs rolle i dopingen i Russland, men om tre utestengte russiske kvinnelige skiskyttere. Dette er sannsynligvis et skalkeskjul på en egen maktkamp mellom den mektige oligarken og den russiske varsleren.

Oligarken Mikhail D. Prokhorov, som var president i det russiske skiskytterforbundet (RBU) før og under vinterlekene i Sotsji i 2014, gikk i februar i 2018 sammen med tre russiske skiskyttere til søksmål mot Grigorij Rodtsjenkov for ærekrenkelser.

I søksmålet – som Prokhorov har gjort på vegne av de tre russiske skiskytterne Olga Zajtseva, Jana Romanova og Olga Vilukhina – går han til angrep på Rodchenkov fordi han i sine avhør med WADA, IOC og amerikansk politi urettmessig har knyttet de russiske skiskytterne til statsorganisert doping.

De tre kvinnelige skiskytterne mistet sine sølvmedaljer fra stafetten i OL i Sotsji og forlanger ti millioner hver i erstatning for falske anklager.

Rodtsjenkovs advokat: – Lite troverdig

Den amerikanske advokaten Jim Walden, som representerer Grigorij Rodtsjenkov i USA, mener at søksmålet aldri vil nå fram.

– Søksmålet er like troverdig som alle de andre russiske løgnene, så det blir en fryd å forsvare seg mot dette, sa Walden til New York Times i februar 2018.

De tre russiske skiskytterne som har gått til søksmål mot Rodtsjenkov var blant de 43 utøvere som på en eller annen måte er straffet av IOC etter at IOC gjennomførte to høringsrunder (Oswald- og Schmid-kommisjonene). Høringene baserte seg i hovedsak på vitnemål fra Rodtsjenkov.

Funnene hos de tre kvinnene var av de mest overbevisende ifølge Idrettens voldgiftsrett (CAS), de inneholdt blant annet svært unormalt saltinnhold.

Forsvareren til de tre russiske skiskytterne, Scott Balber (og som blant annet har representert Donald Trump) hevder hardnakket at de tre utøverne ikke har dopet seg og at Rodtsjenkov forklaringer også inneholder mange andre usannheter.

I sine mange vitnemål til Det internasjonale antidopingbyrå (WADA) og til forskjellige IOC-kommisjoner vet vi at han har dratt den mektige russiske oligarken inn den alvorlige dopingskandalen i vinter-OL i Sotsji i 2014.

Dette dreier seg med andre ord ikke bare om Prokhorovs engasjement for de tre kvinnelige russiske skiskytterne, men også om oligarkens eget rykte.

Hemmelige dokumenter antyder milliardærens involvering

Vi sitter på dokumenter som ikke er offentliggjort og som forteller at Prokhorov sannsynligvis var tett knyttet til dopingprogrammet under OL i Sotsji i 2014, ifølge Grigorij Rodtsjenkov.

I den ene IOC-rapporten, som ble ferdig før OL i Pyeongchang i 2018 (den såkalte Schmid-rapporten), står det at daværende leder for den russiske OL-delegasjonen under lekene i Sotsji (og senere russisk skiskytterpresident), Aleksander Kravtsov, og daværende generalsekretær i det russiske skiskytterforbundet Sergej Kustsjenko (i dag leder for den russiske basketballigaen og nær medarbeider til Prokhorov) ble gjort oppmerksom på at to russiske kvinnelige skiskyttere (Jekaterina Jurjeva og Jirina Starykh) hadde testet positivt for EPO like før lekene i Sotsji.

Saken fortsetter under bildet.

IOC-rapporten som beskriver dopingjuks i russisk skiskyting.

De to løperne fikk ikke delta i Sotsji, men ifølge Rodtsjenkov skal den ene (Starykh) ha fått millioner av rubler av Prokhorov for å holde munn om den positive dopingprøven.

I en annen hemmelig rapport fremkommer det at det var etablert et eget program for betalinger til utøvere, funksjonærer eller tillitsvalgte i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) for at de skulle holde munn om doping. Dette programmet er nært knyttet til Prokhorovs forretningsdrift.

Motsøksmål

Som et svar på søksmålet fra Prokhorov har Rodtsjenkov selv gått til motsøksmål mot Prokhorov, med henvisning om at den russiske oligarken prøver å forhindre han i å utøve den grunnlovsfestede ytringsfriheten (First Amendement) og i tillegg ønsker Rodtsjenkov økonomisk erstatning fra Prokhorov og fem av hans forretningspartnere.

I samtaler med oss er Rodtsjenkov snakkesalig og virker glad for å dele sine opplevelser og erfaringer med russisk doping. Noen ganger starter han på lange resonnementer og forklaringer som er vanskelig å få tak på. Så ivrig blir han.

Og det er tydelig at Grigorij Rodtsjenkov ønsker at hans kunnskap om doping i russisk og internasjonale skiskyting også skal bli kjent og han er tydelig misfornøyd med munnkurven han har fått av sine advokater.

Advokaten avbryter møtet

I vårt møte med ham kommer vi allikevel inn på temaet skiskyting, men når vi stiller oppfølgingsspørsmål som ikke er forhåndsgodkjent av advokatene, bryter advokaten inn og stopper oss.

På ett tidspunkt bryter advokaten inn og tar med seg med den russiske varsleren, som sitter overfor oss i finlandshette og solbriller, ut på gangen og truer med å avbryte hele intervjuet.

Det er tydelig at vi er på svært krevende juridisk farvann. Selv en mann som allerede er dødsømt for de han har snakket ut om doping i Russland har begrensinger på sin egen ytringsfrihet.

Vi har flere ganger prøvd å få tak i Prkhorov gjennom hans adovat, men ikke fått svar.

LES OGSÅGrigorij Rodtsjenkov: Flukten fra Vladimir Putin

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT