Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Tør norske myndigheter å støtte Magnus Carlsens boikott av sjakk-VM i Saudi-Arabia?

Til VG sier Magnus Carlsen at han vil boikotte VM i lynsjakk i Saudi-Arabia senere i år, hvis mesterskapet arrangeres der og ikke alle kvalifiserte deltagere får delta. Da han tok gull i lynsjakk-VM i Saudi-Arabia i desember 2017, fikk ikke de israelske spillerne lov til å være med og det var lenge uklart om deltakere fra Iran og Qatar fikk delta.

Magnus Carlsen advarte allerede under mesterskapet i Saudi-Arabia i fjor at han vurderte å boikotte VM hvis det ikke blir annerledes i år (hvis det blir bekreftet at Saudi-Arabia også i år skal avholde mesterskapet).

Slik jeg tolker uttalelsen er ikke dette en protest mot menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, men en varslet protest mot at Saudi-Arabia skal gripe inn i idrettens egne regler. Og en av de mest fundamentale regler i idretten er at den er grenseløs og apolitisk (sic!). Han stiller seg med andre ord bak idrettens egen idé om at alle har rett til å drive idrett, hvor som helst, også i Saudi-Arabia.

Vi må beundre Magnus Carlsen for standpunktet. Det er ikke ofte vi hører norske idrettsutøvere være prinsipielle i slike spørsmål.

Hvor prinsipiell er Erna Solberg og hennes regjering i dette spørsmålet? Statsminister Erna Solberg er ikke veldig aktiv på Twitter, men når hun er logger seg inn på Twitter klistrer hun seg som oftest på norske idrettsutøvere og forteller dem hvor gode representanter de er for Norge. Hun har ved mange anledninger også stilt opp på bilder med Magnus Carlsen for å sole seg i glansen av vår nasjonalhelt. Også denne gang?

Kommentaren fortsetter under bildet.

Stasminister Erna Solberg gratulerer Magnus Carlsen med VM-gull i Riyhad, Saudi-Arabia i 2017.

LES KOMMENTAREN: Statsministeren twitrer mest om sport.

Saudi-Arabia har markert seg kraftig på den internasjonale scene den siste tiden og særlig i sitt angrep på Qatar. Samtidig ønsker landet å profilere seg på idrettsbanen, garantert for å skape et bedre omdømme av seg selv. Sjakk-VM er en måte å gjøre det på. Men kommer noen med kritikk av menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia viser de seg fra en mer brutal side.

Det fikk Canada kjenne tidligere i år da den canadiske utenriksministeren ba Saudi-Arabia om å løslate tre kvinnelige menneskerettighetsaktivister, som blant annet har kjempet for at kvinner skal få kjøre bil i Saudi-Arabia. Det førte til at Saudi-Arabia utviste Canadas ambassadør og hjemkalte sin egen ambassadør i Canada.

Det statseide flyselskapet Saudi kansellerte alle flyginger til og fra Toronto, la alle nye handelsavtaler med Canada på is, ba alle saudiarabiske utvekslingsstudenter om å flytte til andre land, kuttet alle stipendordninger som gjelder Canada, og trakk ut alle saudiarabiske leger fra canadiske sykehus. I tillegg er det ventet flere sanksjoner.

Med andre ord er Saudi-Arabia villig til å bruke økonomiske muskler mot dem som kritiserer dem. Carlsens tydelige tale i denne saken gir oss muligheten til å diskutere dette. Og konklusjonen bør være klar: dette er noe vi og regjeringen må ta avstand fra.

Uansett hva Magnus Carlsen vil eller norske myndigheter gjør i denne saken vil de bli en brikke i et stort internasjonalt spill som dreier seg om konflikten mellom Saudi-Arabia og Qatar. Før forrige sjakk-VM i Saudi-Arabia truet myndighetene med ikke å slippe inn utøvere fra Qatar. De begrenset seg til utøvere fra Israel. Dette dreier seg ikke om idrett, men om storpolitikk.

Denne sommeren har jeg sammen med Jan Jensen i Ekstra Bladet og andre journalister i andre medier avdekket det skitne spillet som foregår mellom Qatar og Saudi-Arabia i disse dager, et spill der mektige PR-byråer og interesseorganisasjoner spiller en sentral rolle. De følger nøye med på hva Magnus Carlsen og eventuelt Norges statsminister gjør i denne saken.

Noen av aktørene selger inn negative historier om Qatar (og det er ikke vanskelig) for å skape en verdensopinion som forlanger å frata Qatar fotball-VM. Når enkelte medier «kjøper» disse historiene og publiserer dem, spinner de dem videre som bevis på at for eksempel menneskerettighetssituasjonen i Qatar er så dårlig at vi må bryte båndene til Qatar.

På samme måte vil Magnus Carlsens uttalelser om VM i Saudi-Arabia være godt nytt i mediehus i Qatar og for PR-byråer som jobber for myndighetene i Qatar. Snart er det noen som forlanger at Saudi-Arabia skal fratas sjakk-VM på grunn av Magnus Carlsens trusler om boikott. Og skulle Erna Solberg eller andre regjeringsmedlemmer velg å holde tett i en sak som dette, vil de bli tatt til inntekt for å støtte Saudi-Arabia.

Dette er et helt annet sjakkspill. Og spørsmålet er om Norges statsminister og norske myndigheter tør å flytte noen av brikkene.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen?

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT