Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Sepp Blatters russiske sjarmoffensiv

Sepp Blatter hadde invitert pressen til en pressekonferanse i hotellobbyen på femstjernershotellet han bor på i Moskva og da han kom gikk han rett forbi dem som hadde møtt opp. Dette er sannsynligvis Sepp Blatters siste pek til pressen, som elsker å hate ham, men som nå først og fremst bør riste på hodet og smile litt av mannens mange stunt for å få oppmerksomhet.

Ingen anger

Sepp Blatter, som nå er en aldrende mann, og har aldri godtatt at han er utestengt fra all fotball i seks år (først åtte år, men fikk redusert straff etter å ha anket dommen) for urettmessig ha utbetalt penger til daværende UEFA-president Michel Platini (som også er utestengt fra all fotball i fire år) for arbeid han skal ha gjort for FIFA flere år i forveien. Det lukter korrupsjon lang vei og denne dommen skal i utgangspunktet bety at han ikke får lov til å delta på fotballkamper uten at han betaler billetten selv.

LES OGSÅ: Russland-Saudi Arabia: El Gasico

Det er ingen overraskelse at Sepp Blatter er i Moskva. Sepp Blatter var åpen om sin støtte til den russiske VM-søknaden og har hele tiden fremhevet sitt vennskap med Russlands president Vladimir Putin. Blatter jobbet for at Russland skulle får VM i 2018, men mislykkes i å bringe VM til USA i 2022. Istedenfor fikk Qatar VM i 2022 og det er paradoksalt nok undersøkelsene rundt VM i 2022 som bidro til Sepp Blatters fall, ikke VM i Russland.

Varslet besøk

I fjor fikk fikk Jan Jensen i Ekstra Bladet og jeg, som to av svært få journalister, Sepp Blatters tidligere generalsekretær Jerome Valcke i tale om Sepp Blatters rolle i valget av Russland som VM-vertskap i år (Valcke er utestengt fra all fotball i 10 år på grunn av sine disposisjoner i FIFA). Til oss sa Valcke at han var helt sikker på at Blatter ville bli å se i Russland på grunn av sitt nære forhold til Putin.

Det samme fortalte FIFAs tidligere sikkerhetssjef, Chris Eaton, oss, og han kunne også fortelle at Sepp Blatter hadde laget et eget opplegg for Vladimir Putin i Zürich den dagen Russland ble tildelt VM (2. desember 2010) uten at resten av FIFAs eksekutivkomité og FIFAs sikkerhetsstab var informert om det på forhånd. Sepp Blatter hadde tilsynelatende full kontroll på utfallet av valget av VM i 2018, på samme måte som han kontrollerer og målbinder pressen i disse VM-dagene.

LES MER HER: Å glede seg til fotball-VM

Det er heller ingen overraskelse at russerne inviterer Sepp Blatter til VM i Russland. De vil vise Sepp Blatter sin siste ære og takke ham for at han bidro til at VM kom til Russland. Det kalles russiske høflighet, og skal vi tro Vladimir Putin etter hans åpningstale før åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia, er det viktig å skille mellom fotball og politikk. Det mener de de gjør i dette tilfellet. Andre mener at dette kun dreier seg om politikk.

Blatter erter Infantino

Sepp Blatter har under besøket i Russland allerede hatt møte med Vladimir Putin og overvar Marokko-Portugal på onsdag og skal se Brasil-Costa Rica på fredag før han reiser hjem.

Sepp Blatter var ikke invitert som VIP-gjest under Portugal-Marokko, han fikk plass i en egen skylosje og hadde ifølge rapportene fra Moskva ingen omgang med FIFA-president Gianni Infantino eller andre FIFA-representanter. Selv om det er provoserende at han er der, kan det faktisk hende at russerne ikke har gjort noen formelle feil ved å invitere ham til kamp. Moralen i denne invitasjonen kan vi imidlertid diskutere.

Latterlig

Det er vanskelig å la seg provosere av at Sepp Blatter møter opp i Russland. Dette er nok et bevis på at makta rår i internasjonal fotball og mest av alt at Blatter ønsker å skape blest om seg selv. Det viser også at FIFA-president Gianni Infantino er maktesløs i slike situasjoner.

Det er faktisk langt mer alvorlige ting som skjer i og rundt Russland i disse VM-tider til at man trenger å bruke mye adrenalin på dette besøket.

At tidligere sportsminister Vitalij Mutko, mannen som beviselig står bak en av de verste dopingskandalene i moderne historie, og som inntil nylig var fotballpresident og leder for fotball-VM i Russland, får drive peptalk med den russiske troppen i forkant av Russlands kamper og at han er vertskap for Sepp Blatter og andre tvilsomme personer når de er på besøk i Russland og på den måten viser at han de facto fortsatt styrer den russiske VM-skuta er langt mer alvorlig.

Og kanskje ligger det sprengstoff i at Russland under sitt eget mesterskap spiller bedre fotball og løper mer og lenger enn alle andre lag i VM. Da peker pilen også på Mutko.

Hvem sitter med hvem?

Bruker man den gode gamle forskningsdisiplinen «Kremlologi» (analyse av maktforhold basert på hvem som står nærmest lederen og hvem som opptrer i visse situasjoner og hvem som ikke gjør det) er det tydelig at både Vladimir Putin og Sepp Blatter ønsker å vise hvem som er sjefen i internasjonal fotball. Blatter vil tydelig signalisere at han er bedre venn med Putin enn Infantino. Det kan hende at han er, men jeg tror likevel at Blatter har svært lite innflytelse på det som skal skje i og rundt FIFA i tiden etter fotball-VM i Russland. Det får vi bevis på neste gang Infantino og Putin er i samme område.

Kampen om Marokko

Det er ingen tilfeldighet at Sepp Blatter overvar nettopp Marokko-Portugal. Sepp Blatter var en av de første som støttet en marokkansk VM-søknad fro VM i 2026, mest av alt for å provosere Gianni Infantino, som støttet den felles-amerikanske søknaden. Vladimir Putin og det russiske forbundet støttet også i utgangspunktet den marokkanske søknaden, men snudde i siste liten mest sannsynlig fordi Russland liker ikke å være på det tapende laget. Det var United2026 (USA, Mexico og Canada= som vant retten til å arrangere VM i 2026 på FIFA-kongressen i Moskva. Og når Blatter møter sine venner i det brasilianske forbundet på fredag får vi sikkert se flere smil fra den tidligere utestengte FIFA-presidenten. Blatter står sterkt i Brasil, i hvert fall blant fotballederne.

Gammelt nytt

Sepp Blatter er gammelt nytt og i tiden som kommer står FIFA overfor langt større utfordringer enn det den hadde i Sepp Blatters regjeringstid. Den verste konflikten utspiller seg mellom Qatar og Saudi-Arabia. De to bruker FIFA som dørmatte og kan om ikke lenge få oss til å lengte tilbake til klassisk FIFA-korrupsjon.

Derfor bør man bare riste litt på hodet av den gamle mannen som fortsatt ønsker å vise at han fortsatt har kontroll i FIFA og som på elegant vis får pressens oppmerksomhet hver gang han sier hopp.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT