Frontrunner Publishing
spot_img

Fotballpresidenten: – Et utvidet fotball-VM er positivt for små nasjoner som Norge

- Annonse -

Torsdag 3. mai var det møte mellom de nordiske fotballforbundene og de to søkerkandidatene til fotball-VM i 2026. Lenge så det ut til at fellessøknaden til USA, Mexico og Canada skulle cruise inn til en sikker seier på FIFA-kongressen i Moskva i juni, men da søknadsfristen gikk ut i mars i år hadde Marokko overraskende også meldt seg på i kampen.

Dramatisk vending

Denne plutselige endringen i søknadsfeltet dreier seg ikke bare om hvor VM skal være, men også om FIFA-president Gianni Infantinos framtid som FIFA-president. Han ønsker gjenvalg neste år. Da han ble valgt som Sepp Blatters etterfølger på den ekstraordinære FIFA-kongressen i 2016 fikk han stor hjelp fra daværende president i det amerikanske fotballforbundet, Sunil Gulati. Etter det har det gått kvalifiserte rykter om at betalingen skulle være fotball-VM til Amerika i 2026. Nå kan det se ut som denne transaksjonen står i fare.

FIFA-kongressen i Moskva i juni blir historisk fordi beslutningen om hvem som skal få VM i 2026 bestemmes av hele kongressen og ikke bare FIFAs styre, slik tilfellet var da Russland og Qatar fikk VM i henholdvis 2018 og 2022. Det er 211 medlemsland i FIFA og 207 av dem har stemmerett på FIFA-kongressen i Russlands hovedstad (land som søker om VM har ikke lov å stemme). Det betyr at 104 stemmer er nok til å få VM. Etter at Marokko meldte seg på er det overraskende mange land som har meldt at de vil støtte Marokko og ikke den amerikanske søknaden. Russland er blant dem.

Vil ikke stemme som en nordisk blokk

Jeg fikk tak i NFF-president Terje Svendsen i forbindelse med møtet mellom de to VM-søkerne og de nordiske presidentene. Om den marokkanske søknaden, sier han:

– Det vi er opptatt av, er at FIFA kjører åpne prosesser hvor allmenheten gis reelt innsyn, enten kandidaten meldte seg på sent eller tidlig. Vi kan ikke risikere et nytt VM-sluttspill der det blir stilt store spørsmålstegn ved om ting har gått riktig for seg.

De nordiske fotballforbundene prøver i de fleste store saker å koordinere seg, men i spørsmålet om fotball-VM i 2026 har de ikke tenkt å stemme som en egen blokk. 

– Vi står for mye av de samme verdiene og er en pådriver for mer demokrati og åpenhet internasjonalt. Vi utgjør en større forskjell sammen enn hver for oss. Vi har i fellesskap møtt de kandidatene som søker VM i 2026 og vil holde kontakt og utveksle informasjon helt fram til FIFA-kongressen hvor det skal avgjøres, sier Svendsen.

Trøbbel for amerikansk VM-søknad

Det er flere grunner til den amerikanske søknaden har havnet i trøbbel. Russisk motsand er en av dem, men ikke bare det. Gianni Infantino har lenge følt seg sikker på at USA, Mexico og Canada skal få VM i 2026 og da den marokkanske søknaden kom opp av hatten gjorde han mye dumt, blant annet å nedsette en Task Force av håndplukkede menn som ser kune ser ut til å ha hatt én oppgave: å diskreditere Marokko.

Task Forcen prøvde blant annet å koble FIFAs generalsekretær Fatma Samoura til fotballspilleren EL Hadji Diouf. Begge er fra Senegal og Diouf jobber for den marokkanske søkerkomiteen. Dette falt på steingrunn og viste seg å være oppspinn, men det startet en intens rykteflom om Infantino. Ikke bare prøvde han å fjerne Marokko som søker, men prøver han også å bli kvitt sin egen generalsekretær?

Mange ristet på hodet da den marokkanske søknaden «glemte» å legge ved en egen rapport om menneskerettigheter, men også den amerikanske søknaden utelot informasjon. Den amerikanske søknaden utelot informasjon om drapsstatistikk i de tre landene. Dette har den amerikanske søknaden kanskje mest å tape på.

– Jeg har ikke god nok innsikt i hvordan Donald Trump har agert

Men kanskje det mest alvorlige for den amerikanske søknaden, helt på tampen av søknadsprosessen er Donald Trumps trusler mot land som ikke støtter den amerikanske søknaden. Det kan være i strid med FIFAs etiske regelverk. Koblet sammen med Trumps harde angrep på Mexico fra han ble presidentkandidat og til i dag har det blitt en stor belastning for den amerikanske søknaden.

– Alle søkernasjoner ønsker selvsagt å få frem hvorfor et sluttspill i deres land vil være det beste for fotballen. Myndighetene i arrangørlandene er engasjert i søkeprosessen i og med at de må avgi betydelige garantier ovenfor FIFA.  Jeg har ikke god nok innsikt i hvordan Donald Trump har agert i denne prosessen til at jeg kan mene noe om det. Jeg forutsetter at de som er satt til å sørge for at regelverket følges følger opp dette, sier Svendsen om Trumps engasjement for fotball-VM i 2026.

Bra for Norge med utvidet fotball-VM

FIFA-president Gianni Infantino har den siste tiden kommet med mange kontroversielle uttalelser, blant annet forslag om et eget klubb-VM hvert fjerde år og en utvidelse av fotball-VM til 48 land allerede fra 2022. Om en utvidelse av fotball-VM allerede i 2022, som finner sted i Qatar og som allerede har problemer med organiseringen, sier Svendsen:

– I utgangspunktet er en utvidelse positivt for mindre fotballnasjoner som Norge. Når det er sagt tror jeg at planleggingen av VM i 2022 er kommet så langt at det er for tidlig og innføre det allerede i 2022.

Ikke hørt noe fra det russiske forbundet

Det vakte stor oppsikt i januar da fotballpresidenten antydet at Russland burde utestenges fra sitt eget fotball-VM hvis alle dopingbeskyldningene mot landet viste seg å stemme. Blant annet truet den russiske fotballpresidenten å stevne Svendsen inn for FIFA etiske komité. Det har ikke Svendsen hørt noe mer om.

– Jeg har ikke hørt noe mer om dette. Jeg påpekte at det må sanksjoneres på samme måte overfor fotball som andre idretter dersom det kan dokumenteres eventuell organisert doping. Jeg står inne for det jeg har sagt og vil gjerne forklare meg for komiteen dersom det skulle bli aktuelt på et tidspunkt, sier Svendsen.

Om russisk doping: – Vi har vært tydelige på hva vi mener

Gianni Infantino har også bestem at dopinganklagene mot russisk fotball ikke skal etterforskes før fotball-VM. Det har den norske fotballpresidenten lite til overs for.

– Vi har bedt FIFA om å få fakta på bordet med hensyn til påstandene om doping.  Det hadde vært en klar fordel for VM i Russland at FIFA hadde gjennomført undersøkelsene før VM. Vi har vært tydelige på hva vi mener, men får dessverre ikke gjort noe mer enn det, avslutter Svendsen.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT