Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Absurd pressekonferanse med Idrettspresidenten

- Annonse -

Et titalls norske journalister og fotografer satt i Oslo og intervjuet idrettspresident Tom Tvedt på telefon fra Praha. Temaet var de nye avsløringene om reiseregninger og alkoholforbruk i regi av NIF. Absurd kalte en av journalistene pressekonferansen da den var ferdig. Det var det i høyeste grad.

Idrettspresident Tom Tvedt er i Praha for å være med på generalforsamlingen i ANOC (samlingen av alle de nasjonale olympiske komiteene). ANOC ledes av sjeik Ahmed al-Sabah som en sjelden gang viste seg offentlig etter at han av påtalemyndigheter i USA tidligere i år ble anklaget for korrupsjon i FIFA og i det asiatiske fotballforbundet (AFC).

Sjeiken sitter også i IOC, men han stilte ikke opp på IOC-sesjonen i Lima i Peru tidligere i år, da Paris og Los Angeles fikk hvert sitt sommer-OL, fordi han var redd for å bli arrestert. Men i Praha er han. Der er han blant sine egne og litt lenger unna politiet som ønsker å få tak i ham.

 

I påtalen som statsadvokaten i Brooklyn, Bridget M. Rohde, offentliggjorde i mai i år er fire anonymiserte personer nevnt som hovedarkitektene bak bestikkelser for å påvirke FIFA-presidentvalget i 2011 og presidentvalget i det asiatiske fotballforbundet (AFC) i 2013. Presidentvervet i AFC ga på den tiden automatisk plass i FIFAs eksekutivkomité (FIFAs styre).

Selv om de fire personene er anonymisert er det ikke vanskelig å identifisere tre av personene.

Den ene er Muhammad bin Hammam fra Qatar som ble regnet som arkitekten bak fotball-VM til Qatar i 2022 og som i 2011 ble utestengt fra all fotballaktivitet på grunn av korrupsjon og senere utestengt på livstid.

Den andre personen er sjeik Ahmad al-Sabbah fra Kuwait som er regnet for å være en av de mektigste idrettstoppene i verden og som blant annet er president for den asiatiske olympiske komite (OCA), president i forbundet fore nasjonale olympiske komiteer (ANOC), IOC-medlem og inntil nylig medlem i FIFAs eksekutivkomité.

Den tredje personen er Husain al-Musallam fra Kuwait som i mange år har vært sjeik Ahmad al-Sabahs høyre hånd, blant annet som generaldirektør i OCA og med viktige verv i det kuwaitiske fotballforbundet. Han er også visepresident i det internasjonale svømmeforbundet (FINA).

Den fjerde personen er en byråkrat i OCA, der sjeiken er president, et verv han arvet av sin far.

 

Anklagene fikk Ahmad al-Sabah til å trekke seg fra alle sine verv i fotballen. Men han er fortsatt sjef i ANOC og fikk stormende applaus etter sin velkomsttale i Praha og ble av mange av sine kolleger renvasket for anklagene. Tidligere i år måtte visepresidenten i ANOC, iren Patrick Hickey, fratre sin stilling og også trekke seg fra sine verv i IOC og den europeiske olympiske komité (EOC) etter at han ble arrestert og siktet for billettsvindel i OL i Rio.

Hickey ble i ANOC erstattet av den 81 år gamle Julion Maglioni, presidenten i det internasjonale svømmeforbundet (FINA), som i sommer ble gjenvalgt for tredje gang som svømmepresident etter en meget skitten valgkamp, godt støttet av Ahmad al-Sabah og al-Musallam.

I Praha i dag gikk også IOC-president Thomas Bach hardt til angrep på alle i dem som offentlig tok til orde for kollektiv straff av Russland etter de omfattende avsløringene om russiske doping, blant annet i Sotsji-OL. Bach gikk også til angrep på pressen fordi de stilte kritiske spørsmål. Ingen av disse idrettslederne svarte på ett eneste spørsmål til pressen etter dagens åpningsseanse. På den måten var det norske pressekorpset i dag ganske heldig.

Man kan si mye om NIF og kulturen i norsk idrett etter de siste måneders avsløringer, men det er langt derfra til anklager om omfattende korrupsjon, billettsvindel og tilraning av medieinntekter som flere av lederne som er tilstede i Praha i disse dager er anklaget og siktet for.

 

Generalforsamlingen i ANOC består av en kjerne med tvilsomme idrettsledere. At Tom Tvedt ikke fikk ett eneste spørsmål fra oppegående norske journalister om hva NIF gjør i Praha, hva han syns om at idrettsledere som er etterforsket og ettersøkt av FBI og hva han syns om Thomas Bachs uttalelser om de som kritiserer Russland er mer enn rart i en sak der man ønsker å ettergå idrettens misbruk av penger og makt. Det er absurd.

Kanskje norske mediehus burde bevilget noen reisepenger og sendt noen til Praha? Da hadde denne dagen blitt mindre absurd.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT