Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

#MyMoment – Sportsøyeblikkene som blir borte

- Annonse -

Hundre dager før OL i Pyeongchang starter lanserte en rekke olympiske og paralympiske vinterutøvere antidopingkampanjen #MyMoment. De er lei av å miste store øyeblikk til dopere. Det er en kampanje norske utøvere også bør vurdere å henge seg på.

Drøye tre måneder før vinterlekene starter i Sør-Korea, bestemte IOC at femmilsvinneren under lekene i Sotsji i 2014, Alexander Legkov mister gullet han tok på hjemmebane og er samtidig at han er utestengt fra OL resten av karrieren. I tillegg ble også landsmannen Jevgenij Belov utestengt på livstid. Årsaken er avsløringene om statsfinansiert og organisert doping som er gjort i etterkant av OL i Sotsji.

Ikke overraskende er russiske løpere, ledere og russiske myndigheter skuffet over avgjørelsen og siste ord er ikke sagt i denne saken. Løperne har anket saken inn for Idrettens voldgiftsdomstol (CAS) og løperne er kun utestengt fra olympiske leker og kan for eksempel delta i verdenscupen. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har med andre ord havnet oppi nok en suppe.

Martin Johnsrud Sundby endte på fjerdeplass på femmila i Sotsji og kan, hvis utestengelsen av Legkov står seg, få bronsemedaljen i posten. Skulle ytterligere undersøkelser føre til at de to andre russiske medaljevinnerne fra femmila i Sotsji bli straffet på samme måte som Legkov, kan Johnsrud Sundby endelig få sitt olympiske gull, uten å gå et nytt renn. Men det norske langrennsesset virker ikke særlig glad for å få gullet fire år etter:

– Dette er bare trist for langrennssporten, uansett hva konklusjonen i sakene blir. Hvis det ender med at jeg mottar olympiske medaljer, har jeg ingen glede av dem med dette bakteppet, sa Sundby i en pressemelding fra Norges Skiforbund da straffen mot Legkov ble kjent.

Det er denne skuffelsen #MyMoment tar tak i og selv om ikke Russland nevnes med ett eneste ord i kampanjen er det ingen tvil om at det er øyeblikk som Martin Johnsrud Sundby gikk glipp av i Sotsji og IOCs tafatte holdning til russiske sanksjoner, som er triggeren for hele kampanjen.

En av utøverne som fronter kampanjen er skeleton-utøveren Lizzy Yarnold, en av utøverne som sterkest har protestert mot at Russland både får arrangere sportsarrangementer og å delta i mesterskap. I fjor truet hun med å boikotte VM i bob og skeleton i Sotsji hvis ikke mesterskapet ble flyttet og denne og andre protester førte til at mesterskapet ble flyttet til Königssee i Tyskland.

I kampanjen finner vi utøvere fra Østerrike, Canada, Tyskland, Storbritannia, Japan og Sør-Korea og navn som Alex Harvey (to ganger verdensmester i langrenn), skiskytterne Erik Lesser og Lowel Baily, snowboarderen Tomoka Takeuchi og bobkjøreren Won Yun-jong alle med håp om gode prestasjoner i Pyeongchang. Men ingen fra Norge.

Hva med om norske utøvere meldte seg på i denne kampanjen og viste litt ansvar? Ikke fordi det kan gi dem medaljer i posten, men for å vise at de bryr seg om idretten sin og for å gi IOC og andre internasjonale særforbund klar beskjed om at kampen mot doping kan bli enda bedre. Det er ikke bare utøvernes øyeblikk som blir ødelagt, heller, det er mange av oss som sitter å ser på som har fått ødelagt mange illusjoner. Det er også verdt en kamp.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT