Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Donald Trump i knestående

- Annonse -

Har Donald Trump endelig plukket ut feil motstander? Han har i hvert fall begynt å slåss i feil vektklasse.

Å se Dallas Cowboys-eier Jerry Jones knele sammen med spillerne før avspillingen av nasjonalsangen  og i forkant av NFL-kampen mot Arizona Cardinals i går kveld var mer enn symboltungt. Jones er en av nestorene i NFL-sirkuset og eier laget som blir kalt «America’s Team». Jones har vært en sterk støttespiller til Donald Trump (slik flere andre NFL-eiere har vært inntil nå) og han sa for bare tre uker siden at spillere som setter seg på kne når nasjonalsangen spilles har ingenting på en fotballbane å gjøre. I går satt han seg ned på kne ammen resten av spillerne på laget sitt.

For Jones og de andre NFL-eierne som har sympatisert med spillerne sine den siste tiden dreier dette seg først og fremst om business. De er opptatt av varemerket sitt og splittes de fra hverandre og de ikke lenger har tillitt hos spillerne sine faller NFL-butikken sammen. Akkurat som Trump håpet på?

Utgangspunktet for det som skjer nå i alle deler av den profesjonelle idretten i USA – der den ene profilerte spilleren og treneren etter den andre snakker Donald Trump midt imot – er en tale den amerikanske presidenten holdt i Huntsville, Alabama i forrige uke på et valgkamparrangement for republikaneren Luther Strange, som stiller til valg til det amerikanske senatet.

Der sa Trump at NFL-eierne burde sparke spillere som satt seg på kne når nasjonalsangen ble spilt fordi det var det samme som å skjende det amerikanske flagget. Det er særlig den tidligere quarterbacken på San Fransisco 49’ers, Colin Kaepernick, Donald Trump sikter til.

Kaepernick ble i fjor kjent fordi han satt seg ned på kne da nasjonalsangen ble spilt i protest mot politivold mot svarte. Noen få andre spillere har fulgt Kaepernicks eksempel, men de har fått liten støtte og Kaepernick har heller ikke fått kontrakt med noen NFL-lag denne sesongen på grunn av sitt engasjement. Det kan nå snu.

Denne saken var i ferd med å dø ut helt til Trump tok temaet opp igjen i Alabama. Nå er debatten om kulturkrig og patriotisme i fyr og flamme igjen, takket være Trumps elleville tale i Huntsville. Ikke bare fordi han gikk til angrep på NFL, men fordi han senere også trakk tilbake invitasjonen (som ingen egentlig vet om han har sendt) til NBA-helten Stephen Curry, fordi Curry gikk til angrep på presidenten og anklaget ham for å skape rasemotsetninger i USA med sine stadige anklager mot svarte utøvere.

Det er vanskelig å tolke hvorfor Donald Trump brukte NFL i sin valgkamptale i Alabama. Det er egentlig vanskelig å få tak på hans kommunikasjonsstrategi i det hele tatt. Men det er lov å spekulere.

For det første har Donald Trump blitt kjent for å føre en såkalt 40-prosentstrategi. Det vil si at han ikke har noen intensjoner om å vinne nye sympatisører og velgere, men kun holde på de som han vet sympatiserer med ham i utgangspunktet. Det var dette som gjorde at han ble president og tanken er sikkert at det fortsatt er en vinneroppskrift. Da han var i Alabama var han blant sine egne og alt han sa fikk han applaus for. Nå har applausen stilnet.

For det andre er det et mønster hos Trump at hver gang han møter store personlige og politiske problemer så setter han i gang en avledningsmanøver. De siste ukene har problemene med Nord-Korea, medarbeideres bruk av private eposter, Russland-etterforskning, dårlig håndtering av naturkatastrofen på Puerto Rico og nok et nederlag i kampen mot Obamacare fått mye oppmerksomhet og ved å angripe NFL og amerikanske idrettsstjerner har han greid å fjerne fokus fra politiske realiteter og fått fokus på noe helt annet. Spørsmålet nå er om han har beregnet feil og at han er i ferd med å starte en politisk debatt han ikke greier å håndtere.

Vinneroppskriften til Donald Trump har vært bruk av sosiale medier og særlig Twitter. Hver gang han skriver noe på Twitter får han enorm oppmerksomhet og han har helt dominert sine konkurrenter på denne og andre kanaler. Problemet til Trump nå er at amerikanske idrettsstjerner har langt større rekkevidde enn Donald Trump i de samme kanalene og de når helt andre målgrupper enn den amerikanske presidenten.

De samme stjernene sitter også med et kamera og en mikrofon foran ansiktet flere ganger i uken på pressekonferanser og på sponsortreff og mange av dem er svært veltalende. Og svært få liker det Donald Trump gjør. På mange måter har idretten vært en arena der svarte har gjort størst fremskritt og blitt behandlet som alle andre. Det gjør temaet ekstra betent. Derfor kan Trump denne gang kanskje ha slått over sin egen vektklasse.

Selv om mange amerikanske idrettsarrangementer er ladet med politisk symbolikk, med for eksempel avsynging av den amerikanske nasjonalsangen og hyllest av amerikanske krigsveteraner er det mange som syns det er deilig at de politiske lovene oppheves på idrettsbanen og at idretten er fri for politikk. Donald Trump har utfordret dette også.

Snart må kanskje Donald Trump ned på kne også?

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT