Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Når kan man stole på legen i dopingsaker?

I går måtte Usain Bolt gi fra seg stafettmedaljen fra OL i Beijing og han har ikke lenger den fantastiske trippel-trippel i olympiske leker (tre gull i tre OL på tre OL på rad). Grunnen er at landsmannen Nesta Carter ble tatt for bruk av Methylhexaneamine etter at IOC retestet prøvene fra OL i Beijing. Nesta Carter sier at han er uten skyld og at han bare tok to preparater som legen anbefalte ham.

Carter er den 410 utøveren som er tatt for bruk av dette preparatet og den sjette fra Jamaica. Når det gjelder sprint for menn betyr det at det bare er Usain Bolt som ikke er tatt for doping av alle som har løpt 100m under 9,79 sekunder.

Legens rolle i en dopingsak har vi fått midt i fleisen i Therese Johaug-saken. Det er blant annet fordi dopere ikke skal kunne skylde på legen og gå fri at regelen om objektivt ansvar er innført i dopingsaker. Det betyr egentlig at man automatisk er å anse som skyldig inntil det motsatte er bevist. Dette er omvendt av det vi finner i sivile straffesaker og strider som oftest med vanlige folks rettsfølelse.

I Johaug-saken fatter de fleste lit til legens forklaring og det styrker Johaugs sak. På den måten er Johaug-saken sjelden, de fleste leger som er knyttet til doping påtar seg ikke ansvaret og blir også sjelden straffet med utestengelse. Utøveren blir som regel stående alene og må selv bevise sin uskyld.

Regelen om objektivt ansvar skyldes i hovedsak to ting: mangel på ressurser til å forhindre og avdekke doping og at dopere ikke skal smette unna bare ved å henvise til at de bare gjorde som andre fortalte dem at de skulle gjøre.

Dette stiller også utøverne overfor et dilemma. Skal de kreve strengere straffer for doping og samtidig risikere at uskyldige havner i saksa? Eller risikere at de som doper seg havner foran de rene utøverne på resultatlista fordi det er legen som har ansvaret?

Mange nordmenn har i dag sympati for Therese Johaug. Hva om hun hadde vært i Nesta Carters situasjon og blitt tatt åtte år etter at hun hadde brukt et ulovlig preparat. Hadde noen trodd på legeforklaringen, da?

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT