Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

RETRO: Slik sørget Sebastian Coe for fotball-EM-kamper til Baku

- Annonse -

Internasjonal friidrett dreier seg ikke om rundetider, men om hvem som greier å gå flest runder i et skittent spill.

Motangrep. Mange ble overrasket da Sebastian Coe gikk hardt ut mot den tyske dokumentaren om doping for et par uker siden og de påfølgende avsløringene i The Sunday Times om høye blodverdier og mistanke om omfattende juks i internasjonal friidrett de siste ti årene.

Han prøvde å så tvil om kompetansenivået til eksperter som var leid inn og kalte avsløringene et angrep på friidretten. Han oppfordret alle som var glad i friidrett å stå samlet mot disse anklagene. Dette burde ikke komme som en overraskelse. Han snakket ikke til oss, men til de 214 stemmeberettigete nasjonene som skal avgjøre hans skjebne i Beijing denne uken.

Blåøyd. I debatten om reformer i internasjonal idrett, i for eksempel IOC, FIFA, IAAF og andre organisasjoner, er det en blåøyd forestilling om at den med det beste reformforslaget er den beste og mest valgbare kandidaten. Det er naivt. Hvis det er det bestående regimet som er under kritikk vil omfattende reformer bety at de som har sørget for at idretten er kjørt i grøfta må bort.

Det er ikke sånn du blir valgt i et skinndemokrati. Hadde Lord Coe sagt at dopingavsløringene viser at friidretten er skakkjørt ville ukraineren Sergej Bubka seilet opp som den store favoritten. Coe stiller seg på de reaksjonæres side, kun med ett formål: å bli valgt som president.

Coes mørke fortid. Og dette er ikke første gang maktpolitikeren og PR-rådgiveren Sebastian Coe kjører et skittent spill for å oppnå personlige fordeler. Den kjente tyske korrupsjonsjournalisten Jens Weinreich brettet blant annet ut deler av den lite flatterende siden ved Bislett-helten Sebastian Coes vei fram til makten, i nettutgaven til det tyske tidsskriftet Der Spiegel for en liten stund siden.

Fra løper til klatrer. Sebastian Coe ledet organisasjonskomiteen til London-OL 2012 og han bidro sterkt til at IOC ga lekene til London. Han får også mye av æren for at London-lekene ble godt gjennomført. Det ga ham et springbrett til videre karriere i internasjonal idrettspolitikk. Og han kan på onsdag nå helt til topps. Blir han valgt til president i IAAF får han ganske sikkert også plass i IOC og IOCs eksekutivkomité.

Konsulenten. Etter London-OL ble Lord Coe valgt til formann i den britiske olympiske komité (BOA) og like etter det ble han styreformann i CSM Sports & Entertainment, et datterskelskap til Chime Communication som han tidligere hadde solgt sitt eget konsulentselskap til, for godt over 100 millioner kroner (i august ble selskapet Providence Equity Partners for store summer). I dag er han også global rådgiver for Nike og konsulent for Chelsea FC.

Dobbeltagenten. Den europeiske olympiske komité besluttet i 2007 å innføre European Games og i 2011 ble det klart hvilke kriterier som gjaldt for å søke.

Baku mente de var kvalifiserte. CSM Sports & Entertainment som allerede jobbet med den andre OL-søknaden til Baku for lekene i 2020 tok i mars 2012 også på seg ansvaret for å utarbeide søknaden til European Games som skulle arrangeres for første gang i 2015. Sebastian Coe ble på den måten styreformann i et selskap som jobbet med både Bakus OL-søknad og søknaden om å få European Games, i følge Jens Weinreich.

Plaster på OL-såret.Bakus OL-søknad ble begravet allerede i IOCs første utsilingsrunde i mai 2012, bare tre dager før Baku og Aserbajdsjan skulle arrangere Eurovision Song Contest.

I forbindelse med sangfestivalen i Baku møttes EOC-president Patrick Hickey, Aserbajdsjans president Illham Aliev og CSM Sports & Entertainment for å finne ut hvordan Aserbajdsjan skulle få European Games som plaster på OL-såret.I september 2013 fikk Tokyo OL i 2020.

I desember samme år stemte den europeiske olympiske komité (EOC) for at Baku skulle få arrangere de første European Games. Sebastian Coe stemte som president for BOA på Baku samtidig som han var styreformann i CSM Sports & Entertainment. Sebastian Coe har avfeid interessekonflikter i denne sammenheng.

Samarbeid med kuwaitisk sjeik. I tillegg til dette hjalp Sebastian Coes CSM Sports & Entertainment Baku til manges overraskelse å overbevise Michel Platini og UEFA til å gi Baku fire EM-kamper i 2020 – tre gruppespillkamper og en kvartfinalekamp.

Konsulentselskapet til Coe har også tatt oppdrag for Turkmenistan og har i mange sammenhenger skrytt massivt avav den aserbajdsjanske presidenten Illham Alievs framsyn og hans investeringer i idrettsanlegg.

Sebastian Coe samarbeider tett med den kuwaitiske sjeiken al-Sabah for å bli president i IAAF. Al-Sabah er president for organisasjonen for olympiske komitéer og er mannen som sørget for at tyskeren Thomas Bach ble valgt til IOC-president for to år siden.

Den kuwaitiske sjeiken ble under den kontroversielle FIFA-kongressen der Sepp Blatter ble gjenvalgt for femte gang, valgt inn i FIFAs eksekutivkomité. Mye tyder på at Al-Sabah støttet Sepp Blatter i dette valget. Al-Sabah er verdens mektigste idrettspolitiker.

Mektige venner. Sebastian Coe kjemper mot den tidligere ukrainske stavhopperen Sergej Bubka om å bli president i IAAF. Bubka stilte opp mot Thomas Bach i kampen for å bli IOC-president, men tapte. Ved siden av al-Sabah har Sebastian Coe også kommunikasjonsselskapet Vero Communication på laget.

Vero Communication og eieren Mike Lee var svært sentrale da nåværende sykkelpresident Brian Cookson utmanøvrerte Pat McQuaid i kampen om å bli president i UCI. I tillegg til et elitelag i ryggen, både blant tvilsomme politikere og innflytelsesrike PR-folk, er Sebastian Coe svært varsom med å tråkke det bestående regimet i det internasjonale friidrettsforbundet på tærne.

Det har vi sett et tydelig eksempel på i dopingsakene som i disse dager rulles opp av nådeløse og iherdige journalister.

Nike-ambassadøren. Sebastian Coes arbeid for Nike er også meget kontroversielt, men er underkommunisert i Norge, særlig i forbindelse med dopingavsløringene de siste ukene.

Nike har vært involvert i de største dopingskandalene de siste årene. Det er nok å nevne Lance Armstrong, Justin Gatlin og Alberto Salazar, alle med Nike som samarbeidspartner og i alle tilfeller saker som Nike har gjort det meste for å ro seg unna, ikke ta et oppgjør med.Sebastian Coe var tilsynelatende lite imponert da Justin Gatlin ble kåret til årets utøver av IAAF i fjor, men har ikke vært like fordømmende når vi i disse dager diskuterer om Gatlin og fire andre profilerte dopere bør få stille til start på 100 meteren i VM i Beijing.

Sebastian Coe har sagt at han vurderer sitt engasjement med Nike når han eventuelt blir valgt som IAAF-president. At han ikke bryter tvert – uavhengig av Nikes rolle og skyld i doping – er også en form for maktpolitikk. Og det lukter.

Varsom med kritikk av det bestående. I april i år vedtok styret i IAAF å gi friidretts-VM til Eugene i Oregon i 2021 uten budrunde. Dette overrasket blant annet Gøteborg som hadde tenkt til å søke mesterskapet, men som ikke fikk anledning. Svensk friidrett var svært kritisk til denne framgangsmåten.

Da Sebastian Coe fikk spørsmål om dette kunne dreie seg om korrupsjon i forbindelse med årets Bislett Games avviste han dette og sa at dette var en mulighet som IAAF-president og IOC-medlem Lamine Diack ikke kunne la gå fra seg. Lamina Diack fikk i 2011 en advarsel av IOC fordi han ble knyttet til korrupsjon. Det er stillingen til Diack Coe nå er ute etter.

Spill for galleriet. Når den norske friidrettspresidenten går til stemmeurnene i Beijing ønsker han å gi inntrykk av at han stemmer på fornyelse og med et håp om at de få nordmenn som følger med i det som skjer i IAAF tenker på OL-vinneren og Bislett-yndlingen Seb Coe.

Men i realiteten gir Bislett-general Svein Arne Hansens stemme til Bislett-yndlingen Coe ham selv en mulighet til å komme med i det gode selskap. Hansen kan bli visepresident under Sebastian Coe. Da gjelder det å spille på laget med den man tror vinner, og håpe på at ingen oppdager spillet som har foregått i kulissene.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT