Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

– Mister Qatar VM endrer maktbalansen i Gulfen seg!

For ikke lenge siden fikk vi også se på ESPN den rystende dokumentaren E60: Trapped in Qatar, der vi fikk vi vite at det bare i år har dødd 184 nepalesere av hjerteinfarkt på grunn av dårlige arbeidsforhold og at 4000 gjestearbeidere kan komme til å dø før mesterskapet settes i gang om 8 år.

Ved siden av måten Qatar fikk VM på (korrupsjon) og avsløringer om forferdelige arbeidsforhold for utenlandske bygningsarbeider (menneskerettighetsbrudd) har det vært anført mot Qatar at det er for varmt å spille fotball der (Sepp Blatters største bekymring).

Idrett i krise. Konsekvensene av å frata Qatar mesterskapet vil være store for både FIFA og Qatar og det vil gi et ytterlige bidrag til at internasjonal idrett er i krise.

Nordmenns negative syn på IOC er en del av dette bilde. Men bytte av VM-vert vil ikke bare få konsekvenser for hvordan vi betrakter internasjonal fotballpolitikk. Det vil ikke bare gi oss et juridisk etterspill uten sidestykke, men det kan også føre til at den sikkerhetspolitiske balansen i Midt-Østen forskyves.

Mer kunnskap. For å få et innblikk i hva fotball-VM til Qatar egentlig dreier seg om og for å få vite mer om hva som egentlig foregår i internasjonal idrettspolitikk i disse tider har jeg tatt en prat med James M. Dorsey, en av verdens fremste eksperter på sport og politikk i Midt-Østen.

Dorsey er seniorforsker ved Nanyang Technological University’s S. Rajaratnam School of International Studies og er mannen bak bloggen «The Turbulent World of Middle East Soccer», en av verdens viktigste idrettsblogger.

VM i Qatar endrer de sosiale relasjonene i Gulfen

I en bloggartikkel for en liten stund siden skrev du at fotball-VM til Qatar i 2022 vil bidra til endringer i Qatar.

Kan du forklare hva du mener med det?

– Fotball-VM har bidratt til å sette søkelys på gjestearbeidernes vilkår i Qatar og har tvunget Qatar til å gjøre noe med den omfattende internasjonale kritikken som har kommet. Flere statsinstitusjoner i Qatar har innført nye regler og styringsprinsipper som har endret arbeidstagernes rettigheter betraktelig og det er mye som tyder på at Qatar er i ferd med å endre kafala-systemet, et system som har bidratt til undertrykking og overvåking av fremmedarbeidere i Qatar.

– Vi ser også at all internasjonal oppmerksomhet om arbeideres rettigheter i Qatar også påvirker andre Gulf-stater. Det som skjer er selvsagt ikke nok for menneskerettighetsorganisasjoners krav om endring, men VM har i alle fall satt i gang en prosess som endrer de sosiale relasjonene i Gulf-området betraktelig.

Tror du tildelingen av VM til Qatar også vil bidra til å endre FIFA?

– Sentrale personer i FIFA har i hvert fall sagt at avsløringene av arbeidsforholdene i Qatar og presset mot FIFA bidrar til at de vil vektlegge menneskerettigheter mer i framtiden. Det gjenstår å se om de holder det de lover.

Qatar kan være regelen som bekrefter unntaket

På hvilken måte kan store sportsarrangementer bidra til å endre autoritære stater?

– Mindre enn vi kan håpe på. Se for eksempel på Kina. De har ikke endret seg stort selv om mange trodde at Beijing-OL skulle bidra til store endringer. Qatar kan være unntaket som bekrefter regelen. Hvis de da ikke tar fra Qatar VM, da

.I Norge er mange bekymret for at OL i 2022 skal gå til diktaturstater (Kina og Kasakhstan). Tror du at vinter-OL til Almaty og Kasakhstan vil bidra til å reformere Nursultan Nasarbajevs autoritære styre?

– Nei, det tror jeg er usannsynlig. OL er svært forskjellig fra fotball-VM fordi OL består av mange idretter, noe som betyr at de som følger OL er mer fragmentert og ikke består av én enhetlig og entusiastisk fanskare, slik det er med fotball. Fotball vekker sterkere følelser og bidrar dermed til et sterkere press og mer oppmerksomhet.

OL dør hvis demokratiske stater trekker seg

Er det riktig som forkjemperne av OL til Oslo i 2022 sier, når de hevder at OL vil dø ut dersom demokratiske stater ikke lenger vil arrangere lekene på grunn av høye kostnader og et lite reformvillig IOC?

– Uten tvil! Hvis man stenger ute autoritære stater og sitter igjen med demokratiske stater som ikke vil arrangere lekene er det slutt på OL. Jeg tror løsningen ligger i at de internasjonale idrettsforbundene må senke kravene til infrastruktur og store arenaer for at OL og fotball-VM skal overleve

Store konsekvenser hvis Qatar mister VM

Det er stadig mer som tyder på at Qatar mister VM. Hvilke konsekvenser får det for Qatar og Gulf-området?

– Det får veldig store konsekvenser! Og større konsekvenser enn folk flest aner. På den ene siden vil det sikkert bli sett på som en politisk seier for nabolandene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som er Qatars motparter i sikkerhetspolitikken, og som for eksempel har vært sterkt i mot Qatars støtte til Det muslimske brorskap.

– På den annen side vil det sikkert skape reaksjoner fordi det oppfattes som at den vestlige verden ikke respekterer de muslimske landenes særegenhet. For det andre vil det bidra til å svekke Qatars myke makt. Qatar har brukt fotball-VM som et mykt maktmiddel og har tenkt at ingen land tør angripe noen som skal arrangere fotball-VM. Dette premisset faller bort skulle Qatar miste VM.

– Til sist vil det berøre det jeg svarte på innledningsvis, nemlig at de prosessene som er startet med å forbedre arbeidsforholdene i Qatar stopper opp.

Syns du menneskerettigheter burde være et krav når det tildeles store sportsarrangementer?

– Personlig mener jeg ja. Jeg er mot at mega events skal bidra til å polere fasaden til autokratiske stater.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT