Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

KOMMENTAR: Kjøpt og betalt

- Annonse -

Likhetstrekk. På overflaten ligner Europols opprulling det vi så i den såkalte Bochum-saken i 2008 (mange av kampene som i dag blir etterforsket baserer seg også på funn gjort i denne saken). I Bochum-saken ble det for eksempel avdekket at kamper i Finland ble fikset og profitten havnet i Singapore, at 50 personer kunne være innblandet i fiksing av én kamp og at fiksingen foregikk på opptil fem nivåer – fra fotballspillere via fiksere til bakmennene i Asia. Omfanget var stort. Men det er større denne gangen.

Store dimensjoner. Europols fokus er europeiske kamper. De mistenker at 380 kamper er fikset i 13 europeiske land og de mener de har beviser i 150 av disse. 13.000 eposter er analysert, 425 er mistenkt forå ta del i kampfiksing, 50 personer er arrestert og det er utstedt arrestordre på ytterligere 80 personer. Enkeltpersoner skal ha fått opp mot 140.000 Euro for å fikse én kamp.

Landskamper fikset. Men dette er bare en del av bildet. Det er to faktorer som gjør at det som rulles opp nå har langt større dimensjoner enn det vi har sett tidligere: fiksing av landskamper utenfor Europa og omfanget av korrupte fotballdommere. Interpol og Europol har etter 18 måneder med etterforskning satt 680 kamper i 30 land under lupen. Utover de 380 kampene i Europa antydes det at 150 av de 680 kampene er landskamper spilt i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Hvis dette er tilfelle kan lag som har deltatt i VM og regionale mesterskap ha kommet til sluttspill på grunn av kampfiksing. Er dette tilfelle er FIFA og de kontinentale forbundene direkte berørt, det har de ikke vært før. Declan Hill – en av verdens fremste eksperter på kampfiksing (og som er sentral, i det stadig mer viktige Play the Game-nettverket, der også jeg sitter i programkomiteen) har sagt at dette er det mest alvorlige med det som nå avdekkes. Når landskamper fikses er også offisielle personer knyttet til landslagene involvert, hevder han.

Korrupte dommere. For det andre ser det ut som fotballdommere har hatt en viktigere rolle i kampfiksingen enn det vi har trodd og sett tidligere. Fotballspillere som fikser kamper kan bare fikse sine egne kamper, mens internasjonale dommere dømmer i flere land og over lang tid. For den vanlige fotballsupporter er dommerne vanligvis tjukke i huet. I denne sammenheng er ikke det lenger dekkende. Korrupte dommere ødelegger ikke bare enkeltkamper, men bidrar til å ødelegge fotballen.

Kriminalitet med lav risiko. Det antydes at Europols etterforskning bare viser toppen av isfjellet. Det antydes at kriminelle nettverk slutter med narkotika- og våpenhandel til fordel for kampfiksing fordi sjansen for å tatt er mindre, straffene er lavere og profitten like høy. Det betyr at kampfiksing både er organisert kriminalitet OG et holdningsspørsmål.

Mer enn fotball. Omfanget av kampfiksing (30 land), profilen på det som fikses (landskamper) og viktige aktører som fikser kampene (dommere) viser at dette er et strukturelt problem som strekker seg langt utover fotballen. Det betyr at fotballen fra klubbnivå til FIFA må kjempe sammen for at ondet skal stoppes og at fotballfamilien må samarbeide med politimyndigheter både nasjonalt og internasjonalt for at man skal ha sjanse til å få tatt rotta på problemet.

Kjøpt og betalt!? I mange år som fotballsupporter har jeg stått på fotballtribunen og ropt kjøpt og betalt til dommeren hver gang han har dømt mot mitt lag, selv om jeg vet at han har gjort sitt beste. Sånn vil jeg at det fortsatt skal være!

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT