Ledige stillinger
Ledige stillinger

Nå kommer de grusomme rapportene om migrantarbeiderne i Saudi-Arabia – FIFA-presidenten kaller det sitt hjemland

Idrettspolitikk.no: Samtidig som Gianni Infantino gikk i skjørtene på Donald Trump på hans Midtøsten-tur til Saudi-Arabia og Qatar, kom det flere rapporter som viser alvorlige brudd på migrantarbeideres menneskerettigheter i Saudi-Arabia. FIFA-presidenten er mest interessert i å sole seg i glansen av Trump og snakke om vekstpotensialet til fotballen.

Del denne artikkelen:

– Det er deilig å være her i vakre Riyadh, i mitt hjemland, kongedømmet Saudi-Arabia.

Det sa FIFA-president Gianni Infantino på sesjonen «Veien mot 2034: Partnerskap og fremgang på veien til VM i Saudi-Arabia» på Saudi-US Investment Forum 2025 i Riyadh.

I forkant av denne sesjonen hadde han vært tilhører da Donald Trump holdt åpningstalen på forumet, der Trump ba alle, inkludert kronprins Mohammed bin Salman om å reise seg og klappe for FIFA-presidenten.

Infantinos budskap til alle investorene på kongressen var enkelt: «Invester i den vakre sporten, det vil være den beste investeringen du kan gjøre!»

Det han ikke fortalte var investeringenes bakside, særlig i Saudi-Arabia, som skal arrangere fotball-VM i 2034.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIFA-president Gianni Infantino hilser på Donald Trump og Mohammed bin Salman under Trumps Midtøsten-tur. Foto: Saudi Gazettes Instagram-konto.

Dystre historier

Samtidig som Infantino og Trump smisket med blant andre den saudiske kronprinsen, kom det tre rapporter, fra tre menneskerettighetsorganisasjoner og som er svært dyster lesning.

Amnesty International kom 13. mai med en rapport om kenyanske hushjelper i Saudi-Arabia, der de påviser voldelige og diskriminerende arbeidsforhold og grov rasisme.

Dette er en gruppe migrantarbeidere («domestic workers»), som det tidligere er lite informasjon om og som utgjør store mørketall i statistikkene om overgrep på migrantarbeidere.

Da Idrettspolitikk.no var i Riyadh i Saudi-Arabia i desember i 2024, hadde vi avtale med to kenyanske kvinner, som hadde jobbet som hushjelper.

Den ene hadde vært utsatt for grov mishandling, blitt voldtatt og fått barn. Da vi snakket med henne på telefon var barnet svært syk og de bodde på gata.

Avtalen var at vi skulle møte begge de to kvinnene på et sted der de ikke ble eksponert og med lovnad om anonymitet. Møtet skjedde aldri. De kuttet kontakten, uten at vi fikk vite hvorfor.

Amnesty-rapporten gir et innblikk i hva de to kvinnene og mange andre har gjennomgått i Saudi-Arabia.

Dagen etter Amnesty-rapporten kom både Human Rights Watch og FairSquare med hver sin rapport om situasjonen i Saudi-Arabia.

Human Rights Watch viser at titusener av migrantarbeidere i Saudi-Arabia dør i grufulle, arbeidsrelaterte ulykker som lett kunne vært unngått, inkludert fall fra bygninger, strømskader og halshugginger.

Og at saudiske myndigheter verken har gjort tiltak for å beskytte arbeiderne mot dødsfall eller gransket det som har skjedd eller gitt kompensasjon til familiene som har mistet noen i disse ulykkene.

Dette ligner forholdene vi så i forbindelse med Qatar-VM, men i langt større skala, og i en tidligere fase av VM-forberedelsene.

Ignorerer migrantarbeidernes situasjon

Det er liten grunn til å tro at FIFA, med Gianni Infantino i spissen vil sette i gang egne tiltak i denne sammenheng.

Da FIFA motvillig gikk med på å utrede muligheter for kompensasjon til migrantarbeidere i Qatar på FIFA-kongressen i Rwanda i 2023, etter press fra Norges fotballforbund (NFF), utsatte de lenge publiseringen av anbefalingene de fikk og da rapporten ble publisert, etterkom de ikke noen av forslagene som kom.

To ganger har Idrettspolitkk.no vært i Saudi-Arabia det siste halvannet året og snakket med mange migrantarbeidere (blant annet i Jeddah, Riyadh og Neom) og vi kan bekrefte mange av funnene i Human Right Watch-rapporten.

Også at lønninger uteblir og at arbeidere mister jobben når de sier ifra om arbeidsforholdene og som følge også mister oppholdstillatelsen i landet.

Artikkelen fortsetter under artiklene.

Les om våre møter med migrantarbeidere i Neom og Riyadh.

I FairSquares rapport rettes det søkelys på manglende oppfølging fra saudiske myndigheter for å fastslå dødsårsakene til migrantarbeidere. Som oftest skriver saudiske myndigheter automatisk at arbeiderne dør av «naturlige» årsaker.

FairSquare skriver i sin rapport at «Det virker som om saudiske myndigheter bruker det som en samlebetegnelse for alle dødsfall som ikke skyldes arbeidsulykker, trafikkulykker eller andre voldelige dødsårsaker.»

Dette fortalte også journalisten Pete Pattisson til Fotball-TV og Idrettspolitikk.no i dokumentaren Kampen om sannheten, som handler om den norske Qatar-debatten, om måten myndighetene Qatar definerte migrantarbeideres dødsfall på

I dokumentaren sier han at måten myndighetene i Qatar ofte definerte dødsfall på var som å si at «de døde av døden».

Det var Pattisson som skrev artikkelen om 6.500 døde migrantarbeidere i Qatar og som skapte et voldsomt engasjement, blant annet hos norske fotballsupportere, for å boikotte VM i Qatar.

Og nå skjer det samme igjen i et VM-land.

Infantinos nye hjemland

Problemstillingen i Saudi-Arabia er heller ikke ny.

I FairSquare-rapporten henvises det til en studie fra 2019 utført av en saudisk patolog, som undersøkte alle dødsattester fra et sykehus i Riyadh mellom 1997 og 2016, og fant at dødsårsaken i samtlige tilfeller enten var feilaktig eller manglet, og at i 75% av tilfellene ble det ikke oppgitt noen dødsårsak i det hele tatt.

I tilfellet Qatar diskuterte vi om det var 6.500 døde migrantarbeidere eller om tallet var 15.000, og om hvordan man definerte dødsfall i forbindelse med bygging av VM-anlegg i de tolv årene mellom da de fikk mesterskapet og til det gikk av stabelen i 2022.

Tallene som har kommet fram om Saudi-Arabia er i mye større skal og over et kortere tidsrom. Saudi-Arabia fikk VM uten konkurranse i desember 2024 og skal arrangere mesterskapet i 2034.

I dokumentaren, Kingdom Uncovered: Inside Saudi Arabia, produsert av britiske ITV i november i fjor kommer det fram at mer enn 21.000 indiske, bangladeshiske og nepalske migrantarbeidere skal ha dødd i Saudi-Arabia siden 2017, mens de jobbet på landets Saudi Visjon 2030-prosjekter.

Visjon 2030 omfatter byggingen av flere megaprosjekter og fotball-VM er en av dem.

Dette skjer i det FIFA-presidenten nå kaller sitt hjemland.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
Del denne artikkelen:

Related Articles

FØLG OSS

1,307FansLik
- Annonse -

SISTE NYTT