Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Regjeringen vil vrake Holmenkollen som nasjonalanlegg – peker ut Granåsen: – Fullstendig historieløst

Idrettspolitikk.no: Regjeringen skal denne uka sende et forslag på høring som inkluderer at Holmenkollen ikke lenger skal være nasjonalanlegg for langrenn, hopp, kombinert.

– Vi foreslår at Holmenkollen opprettholdes som nasjonalanlegg for skiskyting. Når det gjelder ski nordiske grener og alpint er Norge i den heldige situasjonen at vi har flere anlegg som er egnet for internasjonale mesterskap, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) til NRK.

– Dagens ordning for nasjonalanlegg er forbeholdt et fåtall idretter og anlegg. Vi må finne gode løsninger for å ivareta toppidretten for flere idretter i årene som kommer. Derfor foreslår vi nå justeringer i dagens nasjonalanleggsordning, i tillegg til en helt ny ordning med tilskudd til mesterskapsanlegg, sier Jaffery.

Nasjonalanlegg gis rett til å søke om tilskudd på inntil 50 prosent av godkjente kostnader som utbygging, ombygging eller rehabilitering av anleggene.

– Lei seg og skuffet

TV 2s langrennsekspert Petter Northug reagerer på nyheten.

– Man blir både lei seg og skuffet over at det i det hele tatt skal vurderes og skal opp til høring. Jeg synes det er veldig rart, sier Northug til TV 2.

Han er tydelig på Holmenkollens betydning.

– Holmenkollen er nasjonal vugge for nordiske grener, med historien og mesterskapene som har vært der. For min del så finnes det bare ett nasjonalanlegg, sier trønderen, som selv har opplevd store bragder der.

Petter Skinstad, som også er langrennsekspert i TV 2, er sjokkert over forslaget.

– Det er det verste jeg har hørt. Jeg lurer på om de i samme slengen skal foreslå å legge ned Mekka for muslimer, eller Hollywood for skuespillere. Det er fullstendig historieløst og kunnskapsløst, freser Skinstad.

Vil ha skiskyting i Holmenkollen

Kulturministeren foreslår at Holmenkollen opprettholdes som nasjonalanlegg for skiskyting og peker på at når det gjelder ski nordiske grener og alpint så er Norge i den heldige situasjonen at vi har flere anlegg som er egnet for internasjonale mesterskap.

– For eksempel er neste vinter-VM på ski på Granåsen i Trondheim, ikke i Holmenkollen. Derfor foreslår vi å erstatte avtalene for nordiske grener og alpint med en ny ordning der vi investerer i de anleggene hvor det skal arrangeres store internasjonale mesterskap, sier Jaffery.

Status som nasjonalanlegg gir rett til å søke om tilskudd på inntil 50 prosent av godkjente kostnader ved utbygging, ombygging eller rehabilitering av anleggene.

– De aktuelle anleggene her, og som eventuelt kan søke på statlige midler, er Holmenkollen, Granåsen, Lillehammer (for nordiske grener) og Kvitfjell, Hafjell og Narvik (for alpint). Med disse justeringene ønsker vi å sikre likebehandling av mesterskapsanlegg for ski i Norge. Vi vil nå sende forslagene ut på høring, med tre måneders høringsfrist, og vi ser frem til å motta innspill, sier Jaffery til NRK.

Som å bytte ut Wembley

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i Oslo reagerer sterkt og kaller det «vanvittig».

– Holmenkollen er det mest kjente anlegget for vinteridrett i verden og har en helt spesiell posisjon i norsk skiidrett. Dette er som om England skulle bestemme at Wembley ikke lenger skulle være nasjonalstadion for fotball, sier Høyre-toppen til VG.

Han legger til at han på sikt frykter for Holmenkollens posisjon om forslaget blir vedtatt.

Anleggsansvarlig Marit Gjerland i Norges Skiforbund er overrasket over forslaget.

– Vi må ta forslagene til etterretning, men vi har i forarbeidet til høringen vært tydelige på at vi ønsker er videreføring av ordningen slik den foreligger i dag. Den har tjent oss godt, sier Gjerland til VG.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
NTB, logo
NTB
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT