– En av partnerne i AS&H Clifford Chance, Fahad Abuhimed, har en interessant CV, spesielt med tanke på at dette skal være en uavhengig vurdering, sier Stanis Elsborg til Idrettspolitikk.no om selskapet som står bak menneskeretteighetsvurderingen i VM-søknaden.
Elsborg er senioranalytiker i den danske organisasjonen Play the Game og står bak den mest omfattende kartleggingen av Saudi-Arabias investeringer i idretten.
Tette bånd til saudiske myndigheter
Søkerne til VM i 2030 og 2034 – som begge leverte inn sine søknader denne uken – var pålagt å beskrive utfordringene sine på menneskerettighetsområdet.
Som et vedlegg til søknaden finner du det Det saudiske fotballforbundet (SAFF), som formelt står bak søknaden, kaller menneskerettighetsstrategien til mesterskapet. Den er på 28 sider.
Den er foretatt av det London-baserte advokatfirmaet AS&H Clifford Chance.
Firmaet har sterke bånd til Saudi-Arabia og saudiske myndigheter, og eksperter sier til Idrettspolitikk.no at firmaet ikke kan kalles uavhengig.
– Fahad Abuhimed, som er partner i selskapet, har og har hatt sentrale posisjoner i saudisk politikk og i saudiske selskaper, sier Elsborg.
– Som blant annet styremedlem i det statseide Riyadh Airports Company, som viseminister i flere departementer og rådgivning om en rekke statseide prosjekter som det enorme byggeprosjektet NEOM og Det saudiske oljefondet (PIF), som blant annet styrer saudisk fotball og eier den engelske fotballklubben Newcastle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Tviler på oppriktigheten
Nick McGeehan i menneskerettighetsorganisasjonen FairSquare, som har engasjert seg sterkt for migrantarbeidernes rolle blant annet i Qatar og Saudi-Arabia, peker også på de tette koblingene mellom det som skal være en uavhengig instans i vurderingene av menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.
– Beskrivelsen av AS&H Clifford Chance som en uavhengig instans må ses i lys av at den saudiske regjeringen ser ut til å være advokatfirmaets hovedklient i Saudi-Arabia, sier McGeehan til Idrettspolitikk.no.
McGeehan peker også på at advokatfirmaet gir mange anbefalinger om prosesser, men inneholder nesten ingenting av praktisk verdi.
– Risikovurderingen nedtoner i stor grad menneskerettighetsrisikoene knyttet til VM i 2034 og gir ingen indikasjon på hvordan de planlegger å redusere de risikoene de identifiserer, sier McGeehan.
Stanis Elsborg mener at de tette båndene mellom firmaet som har gjort det de kaller en risikoanalyse og myndighetene i Saudi-Arabia bør bekymre dem som ønsker bedre menneskerettigheter i det framtidige VM-landet.
– Det faktum at den utføres av et advokatfirma med sterke bånd til den saudiske regjeringen forsterker bekymringene om oppriktigheten av kongedømmets forpliktelser, sier Elsborg til Idrettspolitikk.no.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Useriøs og lite troverdig tilnærming
I juni kom Amnesty med en rapport der de advarer FIFA mot å gi fotball-VM til Saudi-Arabia på grunn av massive brudd på menneskerettighetene.
En av dem som står bak rapporten er Steve Cockburn. Han er underdirektør i Amnesty International og har blant annet ansvar for idrett og menneskerettigheter.
Cockburn er heller ikke nådig i sin vurdering av menneskerettighetsaspektene i Saudi-Arabias VM-søknad.
– Menneskerettighetsvurderingen levert av AS&H Clifford Chance utelater mange av de mest alvorlige menneskerettighetsrisikoene forbundet med å være vertskap for VM i 2034 i Saudi-Arabia, sier han til Idrettspolitikk.no.
– Ved bare å fokusere kun på et lite antall spørsmål der Saudi-Arabia har ratifisert menneskerettighetskonvensjoner, ignorerer den fullstendig at fagforeninger er forbudt, ekteskap mellom kjønnene er kriminalisert, tvangsflyttinger er godt dokumentert og at det ikke finnes ytringsfrihet.
Han mener at en slik tilnærming gir en useriøs og lite troverdig tilnærming til de menneskerettighetsrisikoene som bør adresseres for å sikre at FIFAs største melkeku er fri for undertrykkelse, utnyttelse og diskriminering.
Utfordringene som skisseres opp i vedlegget om menneskerettigheter er delt opp i fem deler og i 21 temaer:
- Arbeidsrettigheter
- Mangfold og antidiskriminering
- Tilgjengelighet
- Beskyttelse og vern
- Sikkerhet
På nesten alle temaene pekes det på utfordringer, men samtidig er kritikken mildt formulert og det utelater flere problemstillinger.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ber FIFA gjøre jobben sin
Steve Cockburn i Amnesty tror at FIFA har godkjent dette og at saudiske myndigheter og advokatfirmaet med viten og vilje har utelatt viktige fakta.
– Amnesty har dokumentert tvangsflytting av 500.000 mennesker fra Jeddah for store infrastrukturprosjekter, men dette temaet er ikke med i menneskerettighetsvurderingen, sier Cockburn til Idrettspolitikk.no.
– Heller ikke behandlingen av aktivister som Salma al Shehab, som ble dømt til 27 års fengsel for å støtte likestilling mellom kjønnene, eller det faktum at Saudi-Arabia er gjenstand for en klage til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) for utbredt tvangsarbeid.
Han mener at FIFA er godt kjent med alle disse faktaene, og derfor ikke kan hevde uvitenhet på dette området.
Stanis Elsborg håper nå at medlemslandene i FIFA gjør jobben sin.
– Jeg håper at medlemslandene i FIFA krever en ekte uavhengig vurdering av et så viktig spørsmål. Slik det står nå, virker søknadens menneskerettighetsstrategi mer som en symbolsk gest enn en reell innsats for å adressere og rette opp kongedømmets langvarige menneskerettighetsproblemer, sier han.
– FIFA og deres medlemsland må ikke lukke øynene for disse problemene når avstemningen finner sted i desember.
Elsborg vil at FIFA nå skal kreve bindende kontrakter og forpliktelser fra det saudiske regimet for å forbedre menneskerettighetene i Saudi-Arabia, med en klar tidslinje for disse forbedringene.
– Idretten må bruke sin innflytelse i denne situasjonen. Dette var en stor feil med verdensmesterskapet i Qatar. FIFA påla ikke det qatarske regimet klare krav for hva de skulle oppnå, sier Elsborg.